Проблем

Технически гаф препъва джипитата

29-06-2022 13:49
Липсват необходимите промени в приложенията към НРД за новите профилактични и диспансерни прегледи, а за някои изследвания няма и кодове, предупредиха от НСОПЛТехнически гаф препъва джипитата
Clinica.bg

press@clinica.bg
Технически пропуски пречат на личните лекари да изпълняват новите профилактични прегледи, които официално са влезли в сила от вчера. Оказва се обаче, за тях няма необходимите промени в съответните приложение към НРД, а за част от изследванията липсват и кодовете по НЗОК. Това става ясно от писмо на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари (НСОПЛ) адресирано до отговорните институции.
Както clinica. bg bg вече писа, с промени в Наредбата за профилактичните прегледи, се въвеждат нови, като допълнителни изследвания за деца, ехография на млечна жлеза за жените между 30 и 50 години и др. От вчера тя е обнародвана в Държавен вестник във финален вариант.

Личните лекари обаче се оплакаха,

че за новите прегледи няма промяна в съответните приложения към НРД, като за част от изследванията

дори няма съответните кодове по НЗОК, с които да се назначават. „При внимателен преглед на предвидените за тези допълнителни изследвания средства възниква въпросът дали ще бъдат достатъчни, за да покрият стойността и, а за други няма предвиден бюджет", казват още от НСОПЛ.

 

Това на практика прави невъзможно

 

личните лекари да изпълняват профилактичните и диспансерни прегледи в новия обем. Те отбелязват, че им е необходимо и технологично време за актуализиране на медицинските софтуери и предполагат, че верояно същото е положението и при колегите им от СИМП. „В така описаната ситуация са разбираеми и основателни притесненията на колегите ни за възможни санкции за непълно изпълнение в посочените срокове, както и отказ от заплащане на вече извършени прегледи след влизането в сила на Наредбата", казват от НСОПЛ.

 

Затова оттам настояват за отстраняване

 

на техническите, нормативните и други пречки за изпълнение на новите прегледи. Те настояват и до интегриране на изискванията в софтуерите, установените несъответствия при отчетените прегледи спрямо промените в Наредбата, да не са основание за отхвърляне на заплащане на отчетена и извършена дейност. От сдружението посочват, че би било уместно БЛС да проведе разговори с институциите за решаване на проблемите.


Пет линейки извозват ранени към Сърбия

Пет линейки извозват ранени към Сърбия

Оперират едно от двете деца в „Пирогов", а другото вече е контактно, казва здравният министър д-р Асен Меджидиев
Транспортират две деца от сръбския автобус в Пирогов

Транспортират две деца от сръбския автобус в Пирогов

След инцидента на АМ "Тракия" в УМБАЛ "Проф. Стоян Киркович" -Стара Загора са били настанени 14 души, казва здравният министър д-р Асен Меджидиев
370 болници за нашето население са много

370 болници за нашето население са много

Какви са очакванията от служебния министър, какви са проблемите пред общинските болници, каква е визията за развитието на Първа градска болница в София и какво трябва да се направи в сектор здравеопазване, попитахме проф. Цветомир Димитров.
Остойностяват труда на медиците

Остойностяват труда на медиците

Подобряване на профилактиката сред децата, продължаване на дейностите по антираковия план и купуването на хеликоптери

Чакаме 3.7 млрд. по Плана за възстановяване

Чакаме 3.7 млрд. по Плана за възстановяване

Парите ще дойдат идните месеци, но работата по второто плащане е доста по-сериозна, предупреди заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов
Д-р Златанов пое Надзора на НЗОК

Д-р Златанов пое Надзора на НЗОК

На него ще се падне да довърши преговорите по анекса на НРД, както и да запчоне подготовката за нов рамков договор
Директорските заплати – без промяна

Директорските заплати – без промяна

Въпреки заканите на бившият кабинет да се намали ножицата и догодина ще имаме заплати над 1 млн.

МЗ да направи анализ на болниците

МЗ да направи анализ на болниците

Какви са очакванията от служебния министър Асен Меджидиев, какви са проблемите пред общинските болници и каква е визията за развитието на МБАЛ – Свищов. Това попитахме нейния управител Илиян Венков.
Допълнителна линейка за всеки морски курорт

Допълнителна линейка за всеки морски курорт

За това са се разбрали министрите на туризма и здравеопазването Илиан Димитров и д-р Асен Меджидиев
Трябва да има наказания

Трябва да има наказания

Недопустимо е да бъдат нападани лекари, мерките да са по-строги, ако трябва да се промени и законодателството, казва Наталия Маева
1 2 3 4 5 ... 367 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Август 2022 Предишен Следващ