Процес

Без отстъпки за отчета на е-прегледите

27-06-2022 16:38
Хората да са спокойни, процесът по предоставяне на помощни средства, няма да прекъсне, призова проф. Петко СалчевБез отстъпки за отчета на е-прегледите
Clinica.bg

press@clinica.bg
Здравната каса няма да направи отстъпка с искането на БЛС несъответствията на данни в НЗИС и отчетите на медиците да не се счита за основание за неизплащане на дейност за юни. Това стана ясно от думите на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев по време на представянето на готовността на институцията да поеме предоставянето на помощни средства за хората с увреждания от 1 юли.
Както clinica. bg вече писа, заради проблемите с издаването на е-направления, от БЛС поискаха само за месец юни, несъответствията между данните в НЗИС и тези в месечните им електронни отчети да не са основание за отхвърляне на заплащане на извършена и отчетена дейност.

От 1 юли влиза в сила и контрола

на тези данни. Ако има такива случаи, ще се прави проверка на място и тогава ще решава, но опитите за отлагане на цялата система, ги познавам от 2020 година, обясни проф. Петко Салчев и добави, че заради твърдостта на МЗ по темата, сега тези неща няма да се отлагат. Ако медиците са имали технически проблем, ще се действа по реда в НРД, а именно лекарите подават заявление в РЗОК, което се проверява и съответно се верифицира или отхвърля.

 

Обработването е-заявление на

 

помощно средство или медицинско изделие за хората с увреждания ще отнема до 7 дни, а пациентът ще може да го получи до шест месеца. Това обясни проф. Петко Салчев и призова хората да бъдат спокойни и че процесът по предоставянето им на помощни средства няма да бъде прекъснат. Ако пациентът иска да ползва по-скъпо медицинско изделие от това, за което плаща касата, той може да си доплати. По думите на проф. Салчев цените на помощните средства варират в широки граници. Ако помощното средство е до 1000 лв., заявлението се разглежда от комисия на РЗОК, ако е над 1000 лв. от НЗОК. Все пак касата не изключва вероятността на 1 юли да има и проблеми със софтуера. „Винаги можем да очакваме проблеми, ние не казваме, че сме безгрешни". Както clinica. bg вече писа, подробна информация за реда и начина на предоставяне на помощни средства може да намерите ТУК и ТУК.

 

Друг проблем за фонда е персоналът.

Заради увеличаването на дейността, касата ще разполага със 100 нови щата, но те ще дойдат поетапно и не е ясно дали ще са достатъчни. „Сега ще се справяме с наличностите, до назначаването до края на годината на тези 100 човека, които са ни отпуснали", заяви проф. Петко Салчев относно кадровата обезпеченост в здравната каси с оглед новите дейности, които поемат. В момента НЗОК отделя хора, които имат и други задължения, за да могат да извършват и новите дейности, за същите пари, които получават и в момента.

От 13 юни служители от НЗОК излязоха

на протест с искане за по-високи заплати и повече щатни бройки. „Какво може да направи управителя", заяви проф. Салчев за предупреждението на служителите, че предстоят масови протести, ако не се изпълнят исканията им. Според него държавен служител трудно би отказал да работи, но призна, че всичко може да се очаква. По време на разглеждането на закона за бюджета на НЗОК от бюджетната комисия, обаче предложението на „Възраждане" за увеличаване на средствата за персонал с общо 12 млн. лв., не бе одобрено от депутатите. Проф. Петко Салчев напомни, че решението на Надзорния съвет е да се преструктурира НЗОК и тогава ще се решат тези проблеми. До момента обаче от страна на финансовото министерство, които дават заявка за реализация на реформа, няма предложение как точно да се случи тя.

 

Зъбите протези да се изписват като помощни средства

 

Зъбните протези да влязат в спецификациите за помощните средства от догодина и предоставянето им да се осъществява по този ред. Това предложение за решение на проблема със зъбите протези, предлага управителя на НЗОК проф. Петко Салчев.

Ще сключим договори по този ред с всичките регистрирани в ИАЛ лаборатории и ще има плащаме директно, щом те получат съответния протокол от зъболекаря за изработването на медицинско изделие помощно средство за индивидуална употреба. Преди това обаче тези лаборатории трябва да се лицензират по съответния ред, че изработват такива средства. „А, не да минаваме през този, през онзи имаме огромно желание това нещо да се случи. Но няма как, защото първо зъботехниците не са договорен партньор на касата. Няма как да сключим договор и второ, ако минават през посредник, както е в момента със зъболекарите, няма да решим в достатъчна степен проблема. Това е едни от възможните варианти от Нова година, ако законодателят реши, да минаваме в този ред, който в момента Ви посочих", обясни проф. Петко Салчев. Малко по-рано от Българската асоциация на зъботехниците поискаха връщането на средствата за „тотална зъбна протеза" в бюджета на НЗОК, съобщи БТА.


Разпределиха ресорите в МЗ

Разпределиха ресорите в МЗ

Зам.-министър Александър Златанов ще отговаря за лекарствата, д-р Тома Томов ще контролира ИАМН, а Лидия Чобанова поема е-здравеопазването
Очакваме реорганизации в болниците

Очакваме реорганизации в болниците

Сливането или съкращаване на отделения ще разтовари професионалистите по здравни грижи, а те са дефицит, казва Милка Василева
 Новите заплати са непостижими

Новите заплати са непостижими

Могат ли новите възнаграждения в болниците да бъдат осигурени, как да бъде избегнат енергийната криза и има ли формула, по която недостигът на кадри да бъде прекратен. Това попитахме д-р Минко Михов, директор на МБАЛ-Габрово.
КОВИД препъва новия анекс

КОВИД препъва новия анекс

От БЛС искат болниците да имат право да разкриват допълнителни интензивни легла извън тези в договора им, от НЗОК не са съгласни

Вдигат заплатите в НЗОК до 10 август

Вдигат заплатите в НЗОК до 10 август

Днес обнародваха и парите за по-високи заплати в спешна помощ, психиатриите и РЗИ-та

И НАП с нов шеф

И НАП с нов шеф

Начело на агенцията застава Борис Михайлов, причината е, че Румен Спецов е давал противоречиви данни за събираемостта, което поставя в риск и разходите на държавата, съобщиха от МС

Повече за специализантите по дентална медицина

Повече за специализантите по дентална медицина

Необходимо е активното участие и на БЗС за електронното здравеопазване, казва д-р Николай Шарков
 Министър Лазаров ще наблюдава здравеопазването

Министър Лазаров ще наблюдава здравеопазването

Премиерът Донев назначи за зам.-здравни министри Тома Томов и Лидия Стойкова, а ден по-рано и д-р Александър Златанов
Държавата смени представителите си в НСТС

Държавата смени представителите си в НСТС

В нея вече ще влзизат вицепремиерът Лазар Лазаров и министърът на финансите Росица Велкова-Желева

276 млн. за КОВИД за медиците

276 млн. за КОВИД за медиците

Ръстът на средствата в СИМП-а за шестте месеца на годината спрямо същия период на миналата е 159%, отчитат от НЗОК

1 2 3 4 5 ... 366 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Август 2022 Предишен Следващ