напредък

НЗИС е на финалната права

27-06-2022 14:19
Търсят доброволци за тестване на пациентското е-досие, от 1 август и в болница ще се влиза с е-направление, съобщиха властитеНЗИС е на финалната права
Clinica.bg

press@clinica.bg

Изграждането на Националната здравно-информационно система (НЗИС) е на финалната си права. Това ще улесни пътя на пациента и ще даде възможност за по-голям контрол и анализи на системата за властите. Това стана ясно по време на пресконференция в ресорното ведомство днес.

Дългоочакваната електронна здравна система у нас е на път да стане реалност до края на годината. От 1 август у нас ще се издава е-направление и за болница, ще се усъвършенства и пациентското досие. За да няма сътресение при въвеждането на електронен талон за хоапитализация, ще има възможност за тестване на системата от всички болници още от средата на юли, казаха от „Информационно обслужване". Оттам допълниха, че и към момента компаниите, които се занимават с производство на медицински софтуер могат да работят в тестова среда, както и самите лекари. Досега от тази възможност са се възползвали 2500 медици, които са издали в аванс 25 хил. е-направления за хоспитализация.

От 1 юни на тази година е-направления

се дават за лекар или изследвания в извънболничната помощ. До момента са издадени над 1 млн. по данни на "Информационно обслужване", което прави средно по 28 000 на ден. От миналата година пък се ползват само електронни рецепти за медикаменти, които плаща здравната каса, броят им досега е над 17 млн. С въвеждането и на е-направление за хоспитализация се добавя поредната стъпка, с която се приближава изграждането на цялата система.


Надграждане ще има и при пациентското

досие. В момента „Информационно обслужване" разработва мобилна версия, за чието тестване ще търси доброволци. След като приключи този период, версията ще стане достъпна за всички граждани. За достъп до досието обаче засега ще е нужен е-подпис. В момента се въвежда и единен формат за данните в е-досието, с това, което направихме, ще може да изпълним изискванията за стандартизирано е-досие в ЕС, добави доц. Васил Пандов, председател на Надзорния съвет на НЗОК.


До края на годината трябва да се изгради

още мобилно приложение за предписване на лекарства, електронното подаване на информация за дейностите, извършени в болниците, надграждане на пациентското досие с въвеждане на всички медицински документи, въвеждане на е-пациентски лист или достъп до досието на медицинските специалисти, както и да се обхване денталната помощ. Това ще позволи на да се правят много анализи, както и да се осъществява по-добър контрол в системата, обясни здравният министър проф. Асена Сербезова.

От данните на „Информационно обслужване", които са генерирани към момента , вече е ясно кои са най-често издаваните направления за преглед. Те са за кардиолог, очни болести, педиатрия и нефрология. Най-често поставяните диагнози пък са хиперитонично сърце без сърдечна недостатъчност, диабет, сърдечна недостатъчност, есенциална хипертония.

Сред топ придружаващите диагнози

са диабетна полиневропатия, стенокардия, диабетна ретинопатия и др. Благодарение на НЗИС ще можем да направим много данни и анализи, интересен факт е, че очните болести са на второ място по честота на издаване на направленията, а ендокринните са най-честите диагнози, каза доц. Пандов и добави, че е-системата ще даде възможност и за определяне на рискови групи за успешна профилактика. Също така и да повиши контрола в системата, като улесни проследяването на заложените качествени контроли в рамковия договор. С новия анекс те се увеличиха, като има такива в областта не само на кардиологията и неврологията, но и при недоносените бебета, коремната хирургия и т.н.


Например при хернии или апандесити,

ако усложнените случаи в една болница са повече от процента за света, това означава, че там не се лекува качествено и затова ще се получат по-малко пари, даде пример зам. министърът д-р Петър Грибнев.


Пет линейки извозват ранени към Сърбия

Пет линейки извозват ранени към Сърбия

Оперират едно от двете деца в „Пирогов", а другото вече е контактно, казва здравният министър д-р Асен Меджидиев
Транспортират две деца от сръбския автобус в Пирогов

Транспортират две деца от сръбския автобус в Пирогов

След инцидента на АМ "Тракия" в УМБАЛ "Проф. Стоян Киркович" -Стара Загора са били настанени 14 души, казва здравният министър д-р Асен Меджидиев
Още една чернодробна трансплантация

Още една чернодробна трансплантация

Тя е извършена от специалистите във ВМА на 12 август, след донорска ситуация в Плевен
370 болници за нашето население са много

370 болници за нашето население са много

Какви са очакванията от служебния министър, какви са проблемите пред общинските болници, каква е визията за развитието на Първа градска болница в София и какво трябва да се направи в сектор здравеопазване, попитахме проф. Цветомир Димитров.
Остойностяват труда на медиците

Остойностяват труда на медиците

Подобряване на профилактиката сред децата, продължаване на дейностите по антираковия план и купуването на хеликоптери

Чакаме 3.7 млрд. по Плана за възстановяване

Чакаме 3.7 млрд. по Плана за възстановяване

Парите ще дойдат идните месеци, но работата по второто плащане е доста по-сериозна, предупреди заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов
Д-р Златанов пое Надзора на НЗОК

Д-р Златанов пое Надзора на НЗОК

На него ще се падне да довърши преговорите по анекса на НРД, както и да запчоне подготовката за нов рамков договор
Директорските заплати – без промяна

Директорските заплати – без промяна

Въпреки заканите на бившият кабинет да се намали ножицата и догодина ще имаме заплати над 1 млн.

МЗ да направи анализ на болниците

МЗ да направи анализ на болниците

Какви са очакванията от служебния министър Асен Меджидиев, какви са проблемите пред общинските болници и каква е визията за развитието на МБАЛ – Свищов. Това попитахме нейния управител Илиян Венков.
Агресия и при спасителите

Агресия и при спасителите

До сблъсък с туристи се е стигнало на плажа на „Слънчев бряг" заради незачитането на червения флаг

1 2 3 4 5 ... 401 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Август 2022 Предишен Следващ