Иновация

Реконструират матки по метода рибена кост

08-07-2022 07:36
Новият начин за възстановяване на стените им след Цезарево сечение се практикува от скоро само в АГ-болница „Шейново”Реконструират матки по метода рибена кост
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Нов и щадящ метод за реконструиране на стената на матката след Цезарево сечение се практикува от скоро във Втора специализирана АГ-болница „Шейново" в София. Това съобщи за clinica нейният директор д-р Румен Велев. Този метод не се прилага никъде другаде в България засега. С изключение на няколко клиники в Европа той все още не е навлязъл широко в тази област на акушерството и гинекологията, но отзивите са, че дава изключително добри резултати.
„В последно време предвид многото Цезареви сечения, които се правят възниква въпросът за усложненията от тях и как те могат да бъдат избегнати", обяснява д-р Велев как се е стигнало до разработването и прилагането на новия метод, наречен „рибена кост".

 

Усложненията от Цезаревото сечение

 

В резултат на тези операции се получават ниши в стената на матката. Те представляват дефекти на мястото, където тя е срязана, т. нар. хистеротомия, за да бъде извадено бебето. По наблюденията на лекарите такива ниши вече се срещат доста често най-вече заради факта, че жените дават живот оперативно вече не само на първото, но и на второто, че и на третото си дете. Въпросните ниши не са безобидни. Те могат да създават проблеми на жената дори, когато тя не е бременна. Заради тях се стига до неправилни кръвотечения, хронични болки, могат да доведат до стерилитет. Случва се дори последваща бременност да се развие в тази ниша, което е изключително тежко усложнение и патология при прикрепването на плацентата дори до срастване, т. нар. плацента акрета.

 

Лекарите търсят решение на проблема

 

„Тъй като тези проблеми стават все повече, възниква въпросът дали начинът на шев на матката след Цезарево сечение може да я предпази от образуването на тези ниши. Затова и в последните няколко години се правят много проучвания в тази насока. Едни учени гинеколози, като група изследователи в Холандия, изследват дали матката да се шие на един или на два етажа от тъканта, с един или с два конеца. Резултатите недвусмислено показали, че при два конеца ефектът е по-добър. Получава се по-дебела тъкан, което дава известно предимство и предпазва жената от развитието на такива патология. Други, като група италиански учени пък, търсят решението на този въпрос в материала, с който се осъществява зашиването на матката след оперативната намеса.

„В средата на 2021 г. италианско проучване установява, че това може да се направи по техниката „рибена кост", която е нещо средно между двата коментирани метода. В края на месец януари на международен семинар във френския научен институт „Тиркат" в Страсбург, прочут с обучението си по лапароскопска и хистероскопска техника, е показана и новата техника „рибена кост", разказва за д-р Румен Велев.

 

В какво се изразява новият метод

 

Директорът на АГ „Шейново" уточнява, че като подход „рибената кост" е близка до традиционното зашиване на матка след Цезарево сечение, но като техника е съвършено различна. Първата разлика е в конеца, който се употребява. Една от неговите особености е, че въобще не се налага той да бъде завързван. Конецът не е плетен, като всички хирургични конци, а е съвършено гладък. „Това му дава предимство, че е много хипоалергичен, тоест не създава условия за алергична или възпалителна реакция на организма, но е и два пъти по-тънък от стандартните конци, пояснява д-р Румен Велев. Същевременно, по цялата му дължина има множество малки шипчета. Те са разположени по такъв начин, че той може да се движи само в едната посока, а обратно шипчетата го застопоряват и законтрят. Така въобще не се налага на хирурзите да го връзват", допълва д-р Велев. Оказва се, че въпросният конец е и с много по-малка дължина от обикновените, тъй като не се налага да се правят възли и така в стената на матката остава много по-малко „шевен материал", както обикновено се изразяват на професионален жаргон лекарите.

 

Как точно се прилага техниката

 

Матката се състои от три слоя. Най-вътрешният е ендометриума. Това е нейната лиганица. Вътрешният е мускулният – миуметриума, най-външният е серозата , която всъщност е переториалната обвивка на самата матка. „Когато шием на един етаж, тоест традиционно, обикновено хващаме само вътрешния, мускулния слой, като останалите не ги шием. те остават свободни и впоследствие зарастват. Когато шием на два етажа, първият е да хванем съвсем малко от ендометриума и 2/3 от дебелината на миуметриума. Това правим с един конец от новия вид, с шипчета, като започваме от ляво надясно на жената без да прекъсваме шева. Когато когато стигнем до края, със същия конец продължаваме в обратна посока, но вече правим т. нар. втори етаж. В този случай хващаме от серозата и миуметриума. При завършването на целия процес, шевът изглежда като рибена кост, откъдето идва и името му", пояснява начинът на зашиване д-р Румен Велев. По думите му така матката се възстановява много по-бързо, отколкото при прилагането на традиционния шеф, като същевременно се избягва рискът от образуване на така опасните за женското здраве ниши в нея.

 

Иновацията в АГ-болница „Шейново"

 

Тя вече се прилага в лечебното заведение, като шевът „рибена кост" вече е приложен на над 35 жени. „Новият вид конец обаче не се поема от здравната каса и е малко по-скъп. Цената му е 50-ина лева, като се използва един. При традиционните, които са средно по 20 лв., обикновено се налага да се използват два и цената почти се изравнява", уточнява д-р Румен Велев. Независимо от все по-добрите техники с всяка изминала година, Цезаревото сечение остава операция с всички рискове, които носи една такава интервенция. Лекарят не пропуска да припомни, че един от тях са срастванията. „Жените трябва да знаят, че Цезаревото сечение не е безобидно. То също крие своите опасности. Природата е заложила най-добрият начин за даване на живот. Това не бива да се забравя", посочва д-р Румен Велев.


Как да пазим бъбреците си здрави

Как да пазим бъбреците си здрави

Движите се, не яжте солено, контролирайте кръвното и захарта си, съветват специалистите
Спасиха пациент с огромни тумори

Спасиха пациент с огромни тумори

Образуванията в сърцето и черния дроб са били отстранени от кардиохирурзите на УМБАЛ „Проф. Александър Чирков"
Спасиха зрението на 5 деца с уникален метод

Спасиха зрението на 5 деца с уникален метод

По него работят специалистите от Клиниката по офталмология в Александровска болница заедно със свои колеги от Загреб
Изследване казва възрастта на съдовете

Изследване казва възрастта на съдовете

При пациентите с лош контрол на рисковите фактори тя може да има голямо разминаване с биологичната, казва д-р Наталия Спасова
Първите три месеца след инсулт са най-важни

Първите три месеца след инсулт са най-важни

Рехабилитация още в болницата, упражнения у дома и чести разходки дори по 10 минути съдействат за възстановяването, казват специалистите от УМБАЛ "Св. Анна"
Манията за здравословен живот крие психоза

Манията за здравословен живот крие психоза

В медицината те вече имат и съответните термини - орторексия, бигорексия, прегнорексия, предупреждава доц. Даниела Попова 
Лекар от ИСУЛ с PRP плазма срещу кървенето

Лекар от ИСУЛ с PRP плазма срещу кървенето

Д-р Кирил Пеев скоро ще започне да я прилага и на изгубили обонянието си след прекаран тежък КОВИД-19
Бум на стомашни заболявания

Бум на стомашни заболявания

Пациенти пълнят гастроентерологията на УМБАЛ-Пловдив в резултат на безконтролен прием на лекарства
Ръководство за откриване на белези на рака

Ръководство за откриване на белези на рака

Решихме да направим нещо различно за нашите пациенти, казва д-р Мариaна Атанасова, началник на Отделението по медицинска онкология към ИСУЛ
Зачестяват случаите на скарлатина в Европа

Зачестяват случаите на скарлатина в Европа

Важно е при съмнение за инвазивен тип инфекция причинителят да бъде лабораторно доказан и да се започва навременна терапия с подходящи антибиотици, казват от НЦЗПБ
1 2 3 4 5 ... 52 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ