Иновация

Реконструират матки по метода рибена кост

08-07-2022 07:36
Новият начин за възстановяване на стените им след Цезарево сечение се практикува от скоро само в АГ-болница „Шейново”Реконструират матки по метода рибена кост
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Нов и щадящ метод за реконструиране на стената на матката след Цезарево сечение се практикува от скоро във Втора специализирана АГ-болница „Шейново" в София. Това съобщи за clinica нейният директор д-р Румен Велев. Този метод не се прилага никъде другаде в България засега. С изключение на няколко клиники в Европа той все още не е навлязъл широко в тази област на акушерството и гинекологията, но отзивите са, че дава изключително добри резултати.
„В последно време предвид многото Цезареви сечения, които се правят възниква въпросът за усложненията от тях и как те могат да бъдат избегнати", обяснява д-р Велев как се е стигнало до разработването и прилагането на новия метод, наречен „рибена кост".

 

Усложненията от Цезаревото сечение

 

В резултат на тези операции се получават ниши в стената на матката. Те представляват дефекти на мястото, където тя е срязана, т. нар. хистеротомия, за да бъде извадено бебето. По наблюденията на лекарите такива ниши вече се срещат доста често най-вече заради факта, че жените дават живот оперативно вече не само на първото, но и на второто, че и на третото си дете. Въпросните ниши не са безобидни. Те могат да създават проблеми на жената дори, когато тя не е бременна. Заради тях се стига до неправилни кръвотечения, хронични болки, могат да доведат до стерилитет. Случва се дори последваща бременност да се развие в тази ниша, което е изключително тежко усложнение и патология при прикрепването на плацентата дори до срастване, т. нар. плацента акрета.

 

Лекарите търсят решение на проблема

 

„Тъй като тези проблеми стават все повече, възниква въпросът дали начинът на шев на матката след Цезарево сечение може да я предпази от образуването на тези ниши. Затова и в последните няколко години се правят много проучвания в тази насока. Едни учени гинеколози, като група изследователи в Холандия, изследват дали матката да се шие на един или на два етажа от тъканта, с един или с два конеца. Резултатите недвусмислено показали, че при два конеца ефектът е по-добър. Получава се по-дебела тъкан, което дава известно предимство и предпазва жената от развитието на такива патология. Други, като група италиански учени пък, търсят решението на този въпрос в материала, с който се осъществява зашиването на матката след оперативната намеса.

„В средата на 2021 г. италианско проучване установява, че това може да се направи по техниката „рибена кост", която е нещо средно между двата коментирани метода. В края на месец януари на международен семинар във френския научен институт „Тиркат" в Страсбург, прочут с обучението си по лапароскопска и хистероскопска техника, е показана и новата техника „рибена кост", разказва за д-р Румен Велев.

 

В какво се изразява новият метод

 

Директорът на АГ „Шейново" уточнява, че като подход „рибената кост" е близка до традиционното зашиване на матка след Цезарево сечение, но като техника е съвършено различна. Първата разлика е в конеца, който се употребява. Една от неговите особености е, че въобще не се налага той да бъде завързван. Конецът не е плетен, като всички хирургични конци, а е съвършено гладък. „Това му дава предимство, че е много хипоалергичен, тоест не създава условия за алергична или възпалителна реакция на организма, но е и два пъти по-тънък от стандартните конци, пояснява д-р Румен Велев. Същевременно, по цялата му дължина има множество малки шипчета. Те са разположени по такъв начин, че той може да се движи само в едната посока, а обратно шипчетата го застопоряват и законтрят. Така въобще не се налага на хирурзите да го връзват", допълва д-р Велев. Оказва се, че въпросният конец е и с много по-малка дължина от обикновените, тъй като не се налага да се правят възли и така в стената на матката остава много по-малко „шевен материал", както обикновено се изразяват на професионален жаргон лекарите.

 

Как точно се прилага техниката

 

Матката се състои от три слоя. Най-вътрешният е ендометриума. Това е нейната лиганица. Вътрешният е мускулният – миуметриума, най-външният е серозата , която всъщност е переториалната обвивка на самата матка. „Когато шием на един етаж, тоест традиционно, обикновено хващаме само вътрешния, мускулния слой, като останалите не ги шием. те остават свободни и впоследствие зарастват. Когато шием на два етажа, първият е да хванем съвсем малко от ендометриума и 2/3 от дебелината на миуметриума. Това правим с един конец от новия вид, с шипчета, като започваме от ляво надясно на жената без да прекъсваме шева. Когато когато стигнем до края, със същия конец продължаваме в обратна посока, но вече правим т. нар. втори етаж. В този случай хващаме от серозата и миуметриума. При завършването на целия процес, шевът изглежда като рибена кост, откъдето идва и името му", пояснява начинът на зашиване д-р Румен Велев. По думите му така матката се възстановява много по-бързо, отколкото при прилагането на традиционния шеф, като същевременно се избягва рискът от образуване на така опасните за женското здраве ниши в нея.

 

Иновацията в АГ-болница „Шейново"

 

Тя вече се прилага в лечебното заведение, като шевът „рибена кост" вече е приложен на над 35 жени. „Новият вид конец обаче не се поема от здравната каса и е малко по-скъп. Цената му е 50-ина лева, като се използва един. При традиционните, които са средно по 20 лв., обикновено се налага да се използват два и цената почти се изравнява", уточнява д-р Румен Велев. Независимо от все по-добрите техники с всяка изминала година, Цезаревото сечение остава операция с всички рискове, които носи една такава интервенция. Лекарят не пропуска да припомни, че един от тях са срастванията. „Жените трябва да знаят, че Цезаревото сечение не е безобидно. То също крие своите опасности. Природата е заложила най-добрият начин за даване на живот. Това не бива да се забравя", посочва д-р Румен Велев.


Днес е достатъчна 1 таблетка срещу ХИВ

Днес е достатъчна 1 таблетка срещу ХИВ

Вече 5 жени са родили здрави бебета за тази година, преди 20- 30 години хората са умирали млади, казва доц. Иван Балтаджиев от УМБАЛ "Свети Георги"
Живот със сърдечна недостатъчност

Живот със сърдечна недостатъчност

Да спрете пушенето и да се храните здравословно са сред промените, които лекарят може да ви препоръча

Над 50 простата да се преглежда веднъж годишно

Над 50 простата да се преглежда веднъж годишно

Отчайващ е фактът, че само 5,6% от мъжете на възраст 40-70 г. се консултират с уролог, андролог или семеен лекар по повод на уринарните си проблеми, казва проф. Иван Дечев
20 000 са възрастните пациенти с ВСМ у нас

20 000 са възрастните пациенти с ВСМ у нас

Поради организационни пропуски в здравната система голяма част от тях не получават нужната медицинска грижа, тъй като вече са навършили пълнолетие

Медиците се готвят за тежък грип

Медиците се готвят за тежък грип

Заради затварянето по домовете през пандемията сме загубили имунитет, казва д-р Илияна Вълканова

Флуоресцентно навигиране при чернодрoбни тумори

Флуоресцентно навигиране при чернодрoбни тумори

Заедно с 3D-компютър томографска симулация се подобрява резултата при операциите им, обяснява обясни д-р Елена Арабаджиева от Александровска болница
Що е то трансплантация на стволови клетки

Що е то трансплантация на стволови клетки

Съществуват два вида - автоложна и алогенна, при първата се използват собствен материал, при втората - чужд, обяснява д-р Явор Петров
Само тестът различава КОВИД от грип

Само тестът различава КОВИД от грип

Само след лабораторно изследване може да се установи на какво се дължи респираторната инфекция, предупреждават от МЗ
50 хил. бебета липсват в слуховия скрининг

50 хил. бебета липсват в слуховия скрининг

Фрапиращи разминавания в официалните данни за извършени изследвания при новородени установява проучване на доц. Петър Руев и Фани Михайлова от "Тракия"
В НКБ поставиха стент на бебе на 32 дни

В НКБ поставиха стент на бебе на 32 дни

Медиците извършиха интервенция, с която се отлага рисковата на този етап сърдечна операция на малкия пациент с екстремно ниското тегло от 1 кг
1 2 3 4 5 ... 51 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Декември 2022 Предишен Следващ