На второ четене

Взимат 5 млн. от болниците за лекарства

24-06-2022 20:21
Бюджетната комисия не одобри повече средства за заплати в НЗОК, парите за лечение на деца са почти на лимитаВзимат 5 млн. от болниците за лекарства
Clinica.bg

press@clinica.bg
5 млн. лв. от допълнителните средства за болниците в актуализацията на бюджета на НЗОК да се пренасочат за лекарства. Тази промяна одобриха депутатите от бюджетната комисия, при разглеждането на законопроекта за парите на здравната каса на второ четене. Същевременно предложението да се увеличат средствата за заплати в НЗОК не бе одобрено.
5 млн. лв. да се пренасочат от болничната помощ към парите за лекарствата - съответно 4 млн. за медикаменти с протокол и 1 млн. лв. без протокол, предложи Венко Събрутев от „Продължаваме промяната".

 „Да вземем 5 млн. от болничната

помощ, за да дадем 5 млн. лв. повече за хората с диабет, истината е, че държавата е голям длъжник към тези хора. Лечението продължава да бъде с архаични стари препарати, включително инсулин и понеже тук става дума за неголеми суми пари, съответно имаме възможност да предложим тази промяна", каза Венко Събрутев от „Продължаваме промяната". Управителят на НЗОК не възрази на тази трансформация и добави, тези средства ще влязат по Механизма за възстановяване и така тези 5 млн. лв. ще компенсират малко повече пари за хората с диабет.

Същевременно не се прие предложението

на „Възраждане" средствата за персонал в НЗОК да се увеличат с общо 12 млн. или с 20% лв., за да има по-високи заплати за служителите, като депутатът Цончо Ганев обясни, че по този начин припознават исканията на синдикатите. „Надявам всички да помислите и да подкрепите това наше искане, в противен случай, колегите ще са принудени да търсят правата си по друг начин", каза Кремена Атанасова от КТ „Подкрепа". Позицията на финансовото министерство обаче е, че предвидените средства по вносител биха могли да осигурят увеличението на разходите за персонал за новите дейности, а именно поемането от НЗОК на дейностите свързани с помощните средства за хората с увреждания.

 

„Ако се прави политика по доходите

 

в сферата на НЗОК, така както следваме принципите в цялата администрация и първостепенни разпоредители с бюджет, би следвало да се мине по този ред, а именно цялостна оценка на ефективността, структурата и организация на разходите за персонал, тъй като това би могло да повлияе по параметрите на бюджета на НЗОК за следващата година. Затова считаме, чисто по целесъобразност, че сега не е подходящ моментът за промяна на разходите за персонал в този размер, който се предлага", обясни Жени Начева. Депутатите не одобриха и другото предложение на „Възраждане" 14 млн. лв. да се пренасочат от парите за поставяне на ваксини към средствата за скъпоструващо лечение на деца. "Това е важно, за да не събираме вече капачки", каза той. Преместване на средства по този начин не е удачно, но действително до края на годината, ще са необходими допълнителни финанси за лечение на деца, стана ясно от думите на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев. В момента НЗОК е почти на лимита на предвидените средства още в средата на годината. "Това вече зависи от трансферни пари, които са от Министерството на здравеопазването", каза той.

 

 

Предложението на ГЕРБ да не се

 

намаляват цените на клиничните пътеки на болниците, които не са подписали КТД, не бе одобрено с мотива, че това е предмет на Националния рамков договор, който не може да се изменя през Закона за бюджета на НЗОК. Не бе прието и предложението на ДПС за осигуряване на 2 млн. лв. за зъбни протези. Проф. Петко Салчев обясни, че дори и сега да бъдат гласувани тези пари, ще се стигне до същия спор, какъвто и миналата година, а именно, са необходими промени в Закона за здравното осигуряване и няколко наредби, за да се уредят нормативно взаимоотношенията по тази тема между зъболекарите и зъботехниците.


Пет линейки извозват ранени към Сърбия

Пет линейки извозват ранени към Сърбия

Оперират едно от двете деца в „Пирогов", а другото вече е контактно, казва здравният министър д-р Асен Меджидиев
Транспортират две деца от сръбския автобус в Пирогов

Транспортират две деца от сръбския автобус в Пирогов

След инцидента на АМ "Тракия" в УМБАЛ "Проф. Стоян Киркович" -Стара Загора са били настанени 14 души, казва здравният министър д-р Асен Меджидиев
370 болници за нашето население са много

370 болници за нашето население са много

Какви са очакванията от служебния министър, какви са проблемите пред общинските болници, каква е визията за развитието на Първа градска болница в София и какво трябва да се направи в сектор здравеопазване, попитахме проф. Цветомир Димитров.
Остойностяват труда на медиците

Остойностяват труда на медиците

Подобряване на профилактиката сред децата, продължаване на дейностите по антираковия план и купуването на хеликоптери

Чакаме 3.7 млрд. по Плана за възстановяване

Чакаме 3.7 млрд. по Плана за възстановяване

Парите ще дойдат идните месеци, но работата по второто плащане е доста по-сериозна, предупреди заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов
Д-р Златанов пое Надзора на НЗОК

Д-р Златанов пое Надзора на НЗОК

На него ще се падне да довърши преговорите по анекса на НРД, както и да запчоне подготовката за нов рамков договор
Директорските заплати – без промяна

Директорските заплати – без промяна

Въпреки заканите на бившият кабинет да се намали ножицата и догодина ще имаме заплати над 1 млн.

МЗ да направи анализ на болниците

МЗ да направи анализ на болниците

Какви са очакванията от служебния министър Асен Меджидиев, какви са проблемите пред общинските болници и каква е визията за развитието на МБАЛ – Свищов. Това попитахме нейния управител Илиян Венков.
Допълнителна линейка за всеки морски курорт

Допълнителна линейка за всеки морски курорт

За това са се разбрали министрите на туризма и здравеопазването Илиан Димитров и д-р Асен Меджидиев
Трябва да има наказания

Трябва да има наказания

Недопустимо е да бъдат нападани лекари, мерките да са по-строги, ако трябва да се промени и законодателството, казва Наталия Маева
1 2 3 4 5 ... 367 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Август 2022 Предишен Следващ