Консулт

Как ще се получават помощни средства при пожизнен ТЕЛК

24-06-2022 17:17
Заявленията ще могат да се подават в РЗОК на хартия по изключение, при невъзможност за подаване чрез информационната база данни, казват от НЗОК Как ще се получават помощни средства при пожизнен ТЕЛК
Clinica.bg

press@clinica.bg
От 1 юли здравната каса поема дейностите по предписване и отпускане на помощни средства за хора с увреждания. НЗОК вече даде разяснения за необходимите стъпки при новия ред в общия случай. Публикуваме указанията на здравната каса и за това как хората с увреждания с пожизнен ТЕЛК ще получават необходимите им помощните средства.
Подаване на заявления

 

Ако човекът има пожизнено решение на ТЕЛК/НЕЛК и протокол/решение на ЛКК/ТЕЛК/НЕЛК преди 1 юли 2022 г., следва да подаде в избрана от него районна здравноосигурителна каса (РЗОК) заявление на хартия за отпускане на помощни средства, приспособления, съоръжения, медицински изделия (ПСПСМИ). Заявлението може да бъде подадено лично или чрез упълномощено лице, или чрез лицензиран пощенски оператор, с обратна разписка. В случай заявлението е подадено чрез лицензиран пощенски оператор, към него се прилага медицински документ, издаден от експертна лекарска комисия – ЛКК/ТЕЛК/НЕЛК, с който са предписани ПСПСМИ. При подаване на заявлението, лично от съответния човек или от упълномощено от него лице, на място в РЗОК задължително се предоставя медицинският документ, издаден от експертна лекарска комисия – ЛКК/ТЕЛК/НЕЛК, с който са предписани ПСПСМИ.

 

При липса на специфирано помощно средство

 

Ако съответния човек няма специфицирано ПСПСМИ в медицинския документ, издаден от експертна лекарска комисия – ЛКК/ТЕЛК/НЕЛК, той може сам да избере и да заяви ПСПСМИ от спецификация, утвърдена от Надзорния съвет на НЗОК, която ще му бъде представена от служител на РЗОК.

  • Ако съответния човек има издадено пожизнено решение от ТЕЛК/НЕЛК или решение/протокол на ЛКК/ТЕЛК/НЕЛК и вече е подал заявление за отпускане на ПСПСМИ до АСП преди 1 юли 2022 г., то следва да бъде отпуснато от АСП по досегашния ред.
  • Ако съответният човек издадено решение/протокол от ЛКК/ТЕЛК/НЕЛК след 1 юли 2022 г., следва да попълни лично или чрез упълномощено лице заявление за отпускане на ПСПСМИ на място, пред експертната лекарска комисия и заявлението ще бъде подадено чрез информационната база данни на експертната лекарска комисия към информационната система на НЗОК (по електронен път).

 

Заявления на хартия по изключение

 

Заявления за отпускане на ПСПСМИ ще могат да се подават в РЗОК на хартия по изключение, при невъзможност за подаване чрез информационната база данни, поради технически причини. Заявления могат да се подават лично или чрез упълномощено лице до директора на РЗОК, или по пощата, с обратна разписка за получаване, чрез лицензиран пощенски оператор. Всяко лице с увреждане или упълномощено лице има право да получи определените им с медицински документ ПСПСМИ по чл. 73, ал. 1 от ЗХУ в 6-месечен срок от определянето им.


74 болници с рехабилитация след КОВИД

74 болници с рехабилитация след КОВИД

42 лечебни заведения обучават диабетици, а в 17 се извършва диагностика и лечение на тези, които имат сензори

Как се взима обезщетение по бащинство

Как се взима обезщетение по бащинство

То се въвежда от 1 август за татковците и осиновителите на деца до 8-годишна възраст
Aбитуриентите поемат здравните си вноски

Aбитуриентите поемат здравните си вноски

За периода от завършване на средното до започване на висшето си образование или работа на трудов договор те трябва да внесат сумата от 28.4 лв. месечно, напомнят от НАП
Как джипитата да сметнат парите си за профилактика

Как джипитата да сметнат парите си за профилактика

БЛС публикува специални указания, средствата за година зависят от процента на преминалите пациенти от общия

Kaкъв е новия ред за помощни средства

Kaкъв е новия ред за помощни средства

От 1 юли те вече ще се отпускат на хората с увреждания от НЗОК, предвидени са улеснения
Безплатни обучения за безработни и заети

Безплатни обучения за безработни и заети

Близо 11 хиляди души могат да се възползват от тях, казват от Агенцията по заетостта
Как ваксиниранитe в чужбина да получат добавка

Как ваксиниранитe в чужбина да получат добавка

Пенсионерите трябва да предоставят документи в съответната регионална здравна инспекция най-късно до 15 юли 2022 г., казват от МЗ
Пътят на е-рецептата

Пътят на е-рецептата

Шест са основните сценарии за дозировки на лекарствата, показват указанията на "Информационно обслужване"
Старт на програмата за достъпна среда

Старт на програмата за достъпна среда

Тя е насочена към хората с увреждания, проектни предложения могат да се подават до 27 юли, казват от социалното министерство
Нов прием на документи по мярката 60/40

Нов прием на документи по мярката 60/40

Той започва от днес, а подкрепата ще продължи до края на юни, казват от Агенцията по заетостта
1 2 3 4 5 ... 13 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Август 2022 Предишен Следващ