Второ четене

Забързаха актуализацията на НЗОК

24-06-2022 12:43
От ГЕРБ предлагат да няма санкции за болниците, които не спазват КТД, от „Възраждане" – да се увеличат разходите за персонал в здравната касаЗабързаха актуализацията на НЗОК
Clinica.bg

press@clinica.bg
Депутатите се разбързаха за приемането на актуализацията на бюджетите за ДОО, НЗОК и на държавата. Днес неочаквано бе насрочено заседание на Бюджетна комисия, на която да се гледат на второ четене парите за пенсии, и на здравната каса. В понеделник също ще има, на което ще се гласуват парите на държавата.
Няколко са законопроектите за изменение и допълнение на актуализацията на бюджета на НЗОК. От ГЕРБ предлагат през Закона за бюджета на касата, да се промени НРД, така че болниците, които не са подписали договор по КТД да не се санкционират. Според депутатите от ГЕРБ на лечебните заведения неспазили това правило не трябва да се плаща по-малко за извършените от тях дейности.

Такава мярка би довела

до финансови загуби в размер на 50 млн. лв. смятат от ГЕРБ. Според Анекса към НРД лечебните заведения неизпълнили ангажиментите си по КТД, ще получат увеличение по клиничните пътеки по-ниско от тези, които повишат заплатите. Те предлагат още разликата в цените на КП след 1 май да бъдат изплащани под формата на компенсации.

 

Изменението, с което да се увеличат

 

средствата за персонал в НЗОК пък е внесено от „Възраждане". Оттам предлагат те да нараснат с 20% или от 60 до 72 млн. лв. от 1 юли. Това на практика отговаря и на исканията на протестиращите служители от НЗОК, които настояват за поне 10 млн. допълнително за персонал. С друг законопроект „Възраждане" предлага спешно да се увеличат средствата за скъпоструващо лечение на деца с 14 млн. лв. до 51.170 млн. лв. Те предлагат тези средства да дойдат от предвидените в бюджета пари за поставяне на ваксини. „Считаме, че не е необходимо да бъдат разходвани държавни средства за тази дейност", казват още депутатите.

 

Средствата за ваксини всъщност са

 

част от 120 млн. лв., в които е включена и медицинска помощ, оказвана в съответствие с правилата за координация на системите за социална сигурност. Предложението на „Възраждане" е тази сума да се намали с 14 млн., които да се пренасочат за лечение на деца. От ДПС пък предлагат в бюджета на НЗОК да бъдат предвидени 2 млн. лв. за зъбни протези. В мотивите си те цитират Съюза на зъботехниците, според които средствата ще са достатъчни да покрият разходите на 10 000 пациенти, които имат нужда от зъбни протези.


Пет линейки извозват ранени към Сърбия

Пет линейки извозват ранени към Сърбия

Оперират едно от двете деца в „Пирогов", а другото вече е контактно, казва здравният министър д-р Асен Меджидиев
Транспортират две деца от сръбския автобус в Пирогов

Транспортират две деца от сръбския автобус в Пирогов

След инцидента на АМ "Тракия" в УМБАЛ "Проф. Стоян Киркович" -Стара Загора са били настанени 14 души, казва здравният министър д-р Асен Меджидиев
370 болници за нашето население са много

370 болници за нашето население са много

Какви са очакванията от служебния министър, какви са проблемите пред общинските болници, каква е визията за развитието на Първа градска болница в София и какво трябва да се направи в сектор здравеопазване, попитахме проф. Цветомир Димитров.
Остойностяват труда на медиците

Остойностяват труда на медиците

Подобряване на профилактиката сред децата, продължаване на дейностите по антираковия план и купуването на хеликоптери

Чакаме 3.7 млрд. по Плана за възстановяване

Чакаме 3.7 млрд. по Плана за възстановяване

Парите ще дойдат идните месеци, но работата по второто плащане е доста по-сериозна, предупреди заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов
Д-р Златанов пое Надзора на НЗОК

Д-р Златанов пое Надзора на НЗОК

На него ще се падне да довърши преговорите по анекса на НРД, както и да запчоне подготовката за нов рамков договор
Директорските заплати – без промяна

Директорските заплати – без промяна

Въпреки заканите на бившият кабинет да се намали ножицата и догодина ще имаме заплати над 1 млн.

МЗ да направи анализ на болниците

МЗ да направи анализ на болниците

Какви са очакванията от служебния министър Асен Меджидиев, какви са проблемите пред общинските болници и каква е визията за развитието на МБАЛ – Свищов. Това попитахме нейния управител Илиян Венков.
Допълнителна линейка за всеки морски курорт

Допълнителна линейка за всеки морски курорт

За това са се разбрали министрите на туризма и здравеопазването Илиан Димитров и д-р Асен Меджидиев
Трябва да има наказания

Трябва да има наказания

Недопустимо е да бъдат нападани лекари, мерките да са по-строги, ако трябва да се промени и законодателството, казва Наталия Маева
1 2 3 4 5 ... 367 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Август 2022 Предишен Следващ