Лице

Когато кръвта говори

24-06-2022 09:00
Неврохирургът д-р Асен Цеков зарази хората от Софийското мото общество с каузата кръводаряване, помагат заедно на юноши от домовеКогато кръвта говори
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
„Защото кръвта е живот". Под този надслов д-р Асен Цеков и приятелите му от Софийското мото общество създадоха каузата за доброволно и безвъзмездно кръводаряване сред мотористите в столицата. Всеки от тях е бил дарител многократно, заради което всяка година са отличавани индивидуално и групово от БЧК и Националния център за трансфузионна хематология.
Неотдавна мотообществото отново грабна приза за активно участие в добровоното и безвъзмездно кръводарителство. Моторът на всичко това е неврохирургът от болница „Аджйбадем Сити Клиник" – „Токуда" д-р Асен Цеков.

 

Кой е д-р Асен Цеков

 

Роден през 1985 г. в София. Завършил е испанска езикова гимназия в столицата. През 2011 г. се дипломира, като магистър по медицина, а през 2014 г. като магистър по здравен мениджмънт в Медицински университет - София. Притежава и специалност „Икономика на здравеопазването". Защитава специалност по неврохирургия през 2018 година. На следващата година защитава успешно дисертационен труд в областта на вродените спинални деформации при деца на тема „Съвременни тенденции и възможности при лечението на тетеред корд синдром" и придобива научната титла доктор на медицинските науки. Освен това, д-р Цеков има завършени курсове по Медицинска психология, Модерна фармакотерапия, както и десетки други в областта на миниинвазивната неврохирургия. Провел е редица специализации и участия в курсове на различни неврохирургични теми в Германия, Австрия, Швейцария, Финландия, Кипър, Гърция и други. Тясно специализиран в областта на спиналната хирургия, както и на детската неврохирургия. Има над 70 участия на български и международни научни конгреси. През 2018 г. става носител на наградата „Млад лекар на годината" на Българския лекарски съюз. В същата година е носител на наградата „Млад лекар на годината на болница Токуда". От 2019 г. заема длъжността главен асистент в „Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда".

 

Той ли ще ми каже да не ставам лекар

 

Когато сега го попитат кога и как се е решил да стане лекар, д-р Цеков със смях отговаря „Направих го на инат". „Бях отличник в гимназията, всичко ми се отдаваше, но бях нестандартно луд и упорит. Като наближи време за кандидатстване, баща ми каза само да не съм посмял да кандидатствам медицина", разказва д-р Асен Цеков. Впрочем, баща му е едно от светилата на българската неврохирургия проф. Христо Цеков, а майка му един от най-търсените стоматолози в София д-р Валентина Цекова. Както станало ясно по-късно, баща му се притеснявал Асен да не стане лекар, имайки предвид буйния му нрав, нетърпеливост и упоритост. Без обаче нищо да сподели вкъщи кандидат – студентът се явил на приемните изпити в Медицинския уиверситет – София. Приели го. „Баща ми нямаше какво да каже. Замълча. Само промълви: „Сине, това е огромна отговорност. Внимавай". Когато дошло време за специализация, проф. Цеков пак го посъветвал да не избира неврохирургията, защото е ювелирна специалност, изискваща търпение, съсредоточеност и перфектност. „Постъпих по същия начин. Записах точно неврохирургия. Такъв съм си, действам на инат. Засега упорството ми не ме е изигравало, дано е така и занапред", разказва за избора на професионалния си път д-р Цеков, на когото колегите му в „Аджъбадем Сити Клиник" делегират огромно доверие. В началото на практиката му, като неврохирург обаче, както сам признава, никак не му било лесно.

 

Насаме в операционната с бебе

 

Д-р Асен Цеков няма никога няма да забрави първия си пациент – момченце на три месеца в хидроцефалия. Детето било донесено от дом за изоставени деца. По онова време, преди десетина години, лекарят бил втора година специализант. „Докараха бебчето по спешност. Беше люта зима, снеговалежи навсякъде. Колегите или затрупани някъде с колите си, или пътищата отрязани от снегонавяванията. Бях сам в хирургията. Самата интервенция не беше нещо особено. На бебчо беше сложена клапа, каквато се поставя в такива случаи, но тя се беше възпалила и се налагаше да бъде извадена. Попаднах в страшно приключение, нямаше на кого да се опра. Взех линейка и с детенцето отидохме в „Пирогов", за да се консултирам с колегата какво да правя и може ли да го оперирам от страната на коремчето. Върнах се в „Токуда" и започнах самостоятелно да оперирам. Толкова страх не съм брал никога през живота си", разказа за досега си със своя пръв пациент д-р Асен Цеков. Операцията минала прекрасно. Лекарят и колегите му и досега наблюдават периодично някогашното бебе, което вече е красиво момче с много планове за живота. От онзи момент в страшната зима досега той и колегите му от детския екип на неврохирургията оперират по 100 – 200 деца всяка година. „Познаваме си ги, обичаме си ги. Между нас и тях се установява някаква необяснима връзка още повече, че те идват периодично болницата за консултации. Виждаме ги как растат, как се развиват и това дава едно вътрешно удовлетворение, което трудно може да се обясни", споделя развълнувано неврохирургът. Като най-тежки в неврохирургията, той определя вродените заболявания, които за изненада на лекарите стават все повече в последните години. Той ги отдава на лошо или недостатъчно проследяване на бременност, на липсата на генетични изследвания, както и от това, че някои родители неглежират пренаталната диагностика, а други пренебрегват резултатите точно от генетичните изследвания.

 

„Защото кръвта е живот"

 

Така е наречена инициативата на Софийското мотообщество, с която д-р Асен Цеков запали любителите на високи скорости на две колела да станат кръводарители. Самият той има десетки кръводарявания зад гърба си. Първото от тях било още по време на студентските му години в Медицинския университет – София. „Още тогава реших, че всеки може да изпадне в нужда от кръв, че наш близък може да се нуждае от нея. И без да мисля много, станах кръводарител. Не съжалявам нито за миг. Радвам се, че успявам да увличам и приятели в тази кауза", казва д-р Асен Цеков.

Самото Софийско мотообщество наброява около 15 000 човека и в него няма такъв, който да не е дарявал кръв поне три-четири пъти. Повечето мотористи стават кръводарители два – три пъти годишно. Инициативата тръгнала от подхвърлена идея във фейсгрупата им преди седем години. „Няколко приятели – мотористи тръгнахме с идеята да станем кръводарители, пък ако можем, да привлечем и други. За кратко време изгубихме и чет, и брой на тези, които се запалиха и започнаха редовно да даряват", разказва д-р Цеков и призовава хората от всички социални сложеве, професии и възрасти, стига да са пълнолетни, да последват примера им. Самият той е моторист и обича високите скорости, но както сам уточнява с премерен риск и изключително внимание. Не обича да бде наричан рокер. Неговите съмишленици от Софийското мотообщество също не харесва тази дума. „Като каже някой рокер, си представя почитател на рока, дългокос, със съмнителна хигиена и непременно груб човек. Ние не сме такива. В нашето общество има хора с различни професии – и висшисти, и хора с по-ниска степен на образование. Всички обаче са изключително етични и добри. Това са и двете неписани правила, към които всички се придържаме", разказва за вероюто на мотообществото неврохирургът д-р Цеков. И допълва, че в него има не само мъже, но и доста жени. Той е наясно с мнението и „благословиите" на шофьорите, когато на пътя им излезе моторист. „Ние не сме безотговорни, както повечето хора си мислят. Те трябва да знаят, че в студените сезони или, когато сме със семействата ни ние сме точно като тях, шофираме автомобили и сме напълно наясно с обстановката по пътищата, подчертава д-р Асен Цеков. Мотористите са човеци с големи сърца, допълва лекарят в подкрепа на своите братя по високите скорости. Признава, че като във всяко стадо и сред тях има и по някоя мърша. „Няма как да е иначе, ние сме като едно голямо семейство, в което има всякакви хора", заключава с обрисуването на мотообществото той.

 

Иниативата „Да дарим усмивка"

 

Добротворчеството на Софийското мотообщество не се изчерват само с кръводаряването. Преди три години, пак по идея на д-р Асен Цеков и негови приятели създават инициативата „Да дарим усмивка". Тя е насочена към деца и юноши без родители, такива от бедни семейства, самотни и многодетни майки в затруднено положение. Организират абитуриентските им балове от „А" до „Я", подкрепят намеренията им да се развиват в живота, подпомагат ги според възможностите си. За това време много жени са подкрепяни финансово, с намиране на работа, с помощи за бита и дори с ремонти. „Най-хубавото е, че чувстваш вътрешна потребност и удовлетворение да помогнеш на човек, който има нужда от твоята помощ тук и сега. Затова и не работим само кампанийно, а се стараем и се оранизираме във фейсгрупата ни при сигнал за бедстващ, и действаме", обяснява д-р Асен Цеков. Надява се в добротворчество да възпита и дъщеря си, която е на три години. В този дух му помага във възпитанието и съпругата му Веселина Гръбчева, която е журналист в Нова телевизия. Колкото до бъдещата професия на момиченцето, бащата е убеден, че и дъщеря му ще постъпи като нещо, ще направи точно това, което той й казва да не прави. "Та нали сме една кръв, а я видам, че отсега има моето упорство", усмихма се той при представата каква ще бъде наследницата му след години.


Изборът да спасяваш

Изборът да спасяваш

Отец Дилян Цветков е дългогодишен кръводарител, увлякъл е по тази кауза куп приятели и близки
Жана Д’Арк от Добрич

Жана Д’Арк от Добрич

Медицинската сестра Нора Джамбазова е моторът на протестите в болницата, не се отказва от тях, каквото и да й струва това
Лекарят – философ или защо сме си същите

Лекарят – философ или защо сме си същите

Д-р Петър Калайджиев от ИСУЛ стана съавтор в престижно медицинско издание, но не може да си отговори защо не си взимаме поуки от несгодите
Живот без компромиси

Живот без компромиси

Здравният инспектор от Благоевград Валентина Георгиева, е плашена неведнъж от „бизнесмени", но не се отказва от професията си
Живот с нови криле

Живот с нови криле

След трансплантация на бял дроб 30-годишната Ирен Дикова печели медали и пътува хиляди километри, за да дава кураж на хора преди операция
Да не пропускаш мишена

Да не пропускаш мишена

Ваньо Биячев е носител на над 60 купи и медали от първенства за стрелба с лък и канадска борба за незрящи
Лекарят изобретател

Лекарят изобретател

За мен смисълът на живота е да бъдеш добър човек, да помагаш и да не се озлобяваш, казва д-р Йордан Спирдонов

Изкуството да превърнеш мечтата в реалност

Изкуството да превърнеш мечтата в реалност

Гергана Дойчинова и доброволци помагат на инвалиди с колички и на носилки да изчакват планини и да видят света от високо
Милионерът родолюбец

Милионерът родолюбец

Сънародникът ни Шевкет Чападжиев обнови МБАЛ – Мадан за 1 млн. долара, държи всеки цент да се харчи в името на България
Един педиатър на 100 години

Един педиатър на 100 години

Д-р Янка Младенова – Кулаксъзова наскоро отпразнува своя юбилей и посвети живота си на любовта към децата и на българската история
1 2 3 4 5 ... 7 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Ноември 2022 Предишен Следващ