Логично

И РЗИ поискаха актуализация на заплатите

23-06-2022 13:09
Абсолютно наложително е да се извърши индексация минимум с процента на инфлацията, казват служители на Регионалната здравна инспекция в Бургас И РЗИ поискаха актуализация на заплатите
Clinica.bg

press@clinica.bg
И РЗИ поискаха по-високи заплати. Това става ясно от писмо на Регионалната здравна инспекция в Бургас до отговорните министри в оставка, публикувано на електронната страница на БЛС. Същевременно пред НС се провежда протест на КНСБ с искане на увеличаване на заплатите в бюджетния сектор, от който и те са част.
Драстично нарастващата инфлация на практика е обезценила увеличенията на възнагражденията в РЗИ в периода 2017-2020 г. „Абсолютно наложително е да се извърши индексация минимум с процента на инфлацията", казват служителите от РЗИ-Бургас в своето писмо.

 

Предвид изявлението на финансовия

 

министър в оставка Асен Василев, че заплатите в държавната администрация може да се актуализират след оптимизация на персонала, от РЗИ посочват, че между 2011 – 2016 година е извършено драстично съкращение от 31% на щата. Освен това се наблюдава доброволното напускане на РЗИ на квалифицирани кадри, които се насочват към частни фирми с далеч по-добро заплащане. За пример в началото на 90-те години в структурата в Бургас са работили 40 лекари, а сега са само 13, като част от тях са в пенсионна възраст, а средната им възраст вече е над 55 години.

 

„Ако сега не бъде осигурен финансовия

 

ресурс за задържането им, в бъдеще ще трябва да бъдат предвидени многократно по-високи финансови средства за привличането им отново на работа в РЗИ", пише още в писмото. Паралелно липсват и желаещи, които да постъпят на работа в РЗИ, заради ниското заплащане.Служителите отбелязват и че според новия КТД начинаещ лекар трябва да взима 2000 лв., а сестрите – 1500. Същевременно медици с по 30 години стаж в РЗИ нямат такива заплати, а същевременно те са и единственият им доход като служители в администрацията. В писмото се отбелязва и голямата натовареност на РЗИ по време на пика на КОВИД и че сега те не получават и допълнителните 1000 лв. В оглед на всичко това служителите призовават към адекватна актуализация на възнагражденията.


Решението на КС обслужи икономически интереси

Решението на КС обслужи икономически интереси

Преди дни КС отмени лимитите на болниците по здравна каса. Какво следва оттук нататък, има ли рискове пред фонда и пациентите и кои са те, попитахме адвокат Мария Петрова.

Има ли чадър над (избрани) болници

Има ли чадър над (избрани) болници

Или защо МЗ и ИАМН отказват да кажат какви са потребностите от създаването на нови лечебни заведения в страната и има ли кадри за всички

Протест на зелените пред парламента

Протест на зелените пред парламента

Природозащитниците са срещу подготвяните процедури за ОВОЗ, които ще разрешават строеж без оценка, при изтичане на срок
Кадрови дефицит затрудни детските операции на сърце

Кадрови дефицит затрудни детските операции на сърце

Заради липсата на сестри те бяха временно спрени, започват на непълен оборот от понеделник, съобщиха от НКБ

Приеха здравната стратегия до 2030 г.

Приеха здравната стратегия до 2030 г.

Преработеният вариант се състои от малко над 50 страници общи насоки, той мина с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС

Зъболекари се събират на конгрес в Пловдив

Зъболекари се събират на конгрес в Пловдив

Той ще се проведе в Медицинския университет в града на 19-20 април, в понеделник отново там ще се състои форум за ваксините
Слонът в стаята е липсата на превенция

Слонът в стаята е липсата на превенция

Тази седмица Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ) навърши 50 години. Малко или много са те, какво бе постигнато за половин век и какво предстои. Това попитахме проф. Иван Груев. Той е научен секретар на дружеството.

Невъзможното обръщане на пирамидата

Невъзможното обръщане на пирамидата

Клиничните и амбулаторните процедури не намалиха дела на болничното лечение, само го дублираха

Проф. Момчил Мавров поема НЗОК

Проф. Момчил Мавров поема НЗОК

Депутатите гласуваха оставката на Станимир Михайлов, въпреки че той я оттегли

ИСУЛ иска безплатна генетична диагностика

ИСУЛ иска безплатна генетична диагностика

От нея се нуждаят деца с хематологични заболявания, сега тя струва 2000-4000 лв., малцина могат да си я позволят и това пречи на терапията, казват от болницата
1 2 3 4 5 ... 499 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ