Профилактика

Безплатни урологични прегледи в УМБАЛ-Пловдив

22-06-2022 10:17
Консултациите ще са за инконтиненция, не се изисква направление, но се записва час предварително Безплатни урологични прегледи в УМБАЛ-Пловдив
Clinica.bg

press@clinica.bg
Безплатни урологични прегледи ще се проведат в УМБАЛ-Пловдив между 27 юни и 1 юли. По-конректно консултациите ще са за инконтиненция. Те ще се провеждат Урологична клиника на болницата, съобщиха от лечебното заведение.
Прегледите ще се провеждат от 10.00 до 12.00 часа. За тях не е необходимо направление от личния лекар, но предварително желаещите да бъдат прегледани трябва да си запишат час на телефони 032/905-435 и 032/905-375.

 

Инконтиненцията или неволното изпускане на урина

 

е социално значимо заболяване, при което симптомите са следствие от различни болестни процеси. Засяга, както жените, така и мъжете, поясняват от Урологичната клиника.

„Болестта променя начина на живот на хората – принудени са да носят памперси, отказват и дори се страхуват от секс, спират да приемат течности, както и да вършат много други нормални човешки дейности. Те живеят в постоянна тревога, че миришат на урина.

 

Чувстват се неудобно на работното си място, в дома си,

 

дори когато са сами", каза началникът на клиниката проф. Димитър Шишков. Той припомни, че това заболяване има няколко вида. Най-разпространена е стрес инконтиненцията, която обикновено се среща след травми, раждане, рязко отслабване, операция на простатата, на пикочния мехур, както и след други интервенции в малкия таз. Тя е характерна за жените, което е логично, защото те раждат.

 

При стрес инконтиненцията лечението е само хирургическо.

 

 Вторият вид е ърдж инконтиненцията. При нея пациентите получават императивни позиви за уриниране и много пъти още докато стигнат до тоалетната, се изпускат. Лечението при нея е консервативно, с лекарства. Тя е засяга и двата пола. По думите на проф. Шишков обаче много често точно ърдж инконтиненцията не се разпознава и се обърква с друго заболяване от неспециалистите. „Най-често на жените се поставя диагноза цистит.

 

Назначава се неадекватно лечение, което не дава резултати.

 

Мъжете също се диагностицират неправилно, като им се поставя диагноза „уголемена простата", посочва проф. Шишков и допълва, че има и трети вид. Той е смесен между първите два, като по думите му, лечението също е смесено. Заболяването се диагностицира, освен с пълна картина, която лекарят си изгражда за състоянието от разговора с пациента, така и от резултатите на параклинични изследвания на урината, които дават насока за установяване на болестта, а след това и за неговото лечение.


Форум на студентите по медицина

Форум на студентите по медицина

Той ще се проведе в Шумен през септември, темата е ,,Потенциал на природните и синтетичните фактори в борбата с антибиотичната резистентност"
Спектакъл и изложба в Деня за борба с наркоманиите

Спектакъл и изложба в Деня за борба с наркоманиите

Той ще бъде отбелязан на 26 юни с богата програма в София
БЧК финализира програма за първа помощ

БЧК финализира програма за първа помощ

Тя беше насочена към децата от детски градини и ученици от първи до четвърти клас, ще завърши с демонстрации и игра на 26 юни
Осми конгрес по невросонология

Осми конгрес по невросонология

Toй ще се проведе в София между 21-23 октомври и се организира от Българската асоциация по невросонология и мозъчна хемодинамика
Българската лига по хипертония става на 30 години

Българската лига по хипертония става на 30 години

Организацията ще отбележи юбилея си с научния форум „Артериале 2022 - Хипертония в сърцето на многообразието"
Топ ортопед от Германия ще оперира в ИСУЛ

Топ ортопед от Германия ще оперира в ИСУЛ

Проф. Хайнц Рьотингер заедно с колегата му проф. Пламен Кинов ще покажат две сложни интервенции и ще обучат специалисти
Безплатни прегледи за туберкулоза в Пловдив

Безплатни прегледи за туберкулоза в Пловдив

Те ще се правят от специалисти фтизиатри в УМБАЛ „Свети Георги" Пловдив по време на Седмицата на отворените врати в болницата
Обучение по проблема  ХИВ в МУ-Пловдив

Обучение по проблема ХИВ в МУ-Пловдив

То се организира по повод 40 години от обявяването на пандемията от този вирус и е предназначено за лекари, зъболекари медицински сестри и студенти
Безплатни прегледи за рак на гърдата в Стралджа

Безплатни прегледи за рак на гърдата в Стралджа

Те ще бъдат от 20 до 22 юни в Центъра за социална рехабилитация и интеграция в града
Безплатни прегледи за туберкулоза в Сливен

Безплатни прегледи за туберкулоза в Сливен

Те ще са от 20 до 24 юни и са в рамките на „Седмица на отворените врати" в МБАЛ „Д-р Иван Селимински"
1 2 3 4 5 ... 163 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Юни 2022 Предишен Следващ