Проблем

С фина операция връщат половата мощ в ИСУЛ

03-08-2022 07:01
Тя се прилага при автоимунната болест на Пейрони, която поразява половият член и води до еректилна дисфункция С фина операция връщат половата мощ в ИСУЛ
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
За мъжете еректилната дисфункция е една от най-страшните беди, която може да ги споходи. Причините за нея са много. Една от тях е болестта на Пейрони. Тя се изразява в появата на плаки и изкривяване на половия член. Това определено води до невъзможност за водене на сексуален живот. Клиниката по нефрология и андрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ" е водеща в лечението на това заболяване у нас.
„Повечето колеги в България избягат да се занимават с тази диагноза. Окаже ли се, че с консервативното лечение, тоест с лекарства не може да се постигне резултат, насочват пациентите към нас", казва акад. Чавдар Славов – началник на клиниката.

 

Какво представлява болестта на Пейрони

 

„Тя е заболяване на мъжкия полов орган. Описано е още в далечната 1742 г. от френския лекар Франсоа де ла Пейрони и представлява, най-просто казано, изкривяване и скъсяване на половия член", обяснява акад. Чавдар Славов. Получават се промени във фиброзната капсула на пениса. Образуват се фиброзни плаки, най-вече по гърба на този орган, които водят до неговото изкривяване нагоре, наляво или надясно. Това може да бъде болезнено. Фиброзните плаки не са раково образувание, а съединителна тъкан. Самото заболяване не е животозастрашаващо, но уврежда качеството на живот на мъжа. Заболяването пречи на нормалния сексуален живот и удря ерекцията. По думите на акад. Славов това е заболяване, което много често води до еректилна дисфункция. „От една страна, тя е органична заради настъпилите промени и невъзможността за осъществяне на полов акт, а от друга е психологична - от преживения стрес", пояснява той. Това е и причината пациентите да се обърнат към лекар и да потърсят медицинска помощ.

 

Какви са причините и кои са най-уязвими

 

Заболяването се появява най-често във възрастовия диапазон 40 - 60 години. По думите на акад. Чавдар Славов пациентите с болестта на Пейрони в последните години не са никак малко.Медицината няма точен отговор за причините, които предизвикват болестта на Пейрони. „Етиологията не е съвсем ясна. Става въпрос за автоимунен процес, за разрастване на съединителна тъкан, най-често на мястото на една или повече микротравми, които обаче мъжът не забелязва веднага. Те могат да са в резултат както на по-бурен секс, така и на по-бурна и честа мастурбация. Изследователите смятат, че отношение към заболяването има още тютюнопушенето, както и някои други вредни навици.

 

Може ли пациентът да се изцери сам

 

„Проблемът с изкривяването на половия член в по-леките случаи се усеща най-вече при ерекция. При по-тежките актът е възможен. Първоначално, при настъпване на болестта на Пейрони се усеща болка. Това е острата фаза на заболяването. Най-напред самото изкривяване може да е леко, да не му се обръща внимание, но с времето може да стане по-изразено, което вече пречи на нормалното извършване на половия контакт, а болката да премине в трайна хронична фаза", допълва специалистът. Поради неудобство, в повечето случаи пациентите едва тогава се престрашават да помислят за медицинска помощ и да потърсят съдействието на лекар. По думите на специалистите засегнатият от болестта на Пейрони категорично не може да постигне ефект със самолечение. Нещо повече, може да увреди състоянието си.

 

Как се лекува това специфично заболяване

 

„Болестта на Пейрон се поддава изключително трудно на лечение. То е специфично – консервативно и хирургично при по-тежките случаи", пояснява акад. Чавдар Славов. При консервативният начин се прилагат лекарства и високи дози витамин Е. При консервативното лечение, в острата фаза, когато изкривяването е болезнено се дават противовъзпалителни препарати, в това число и антибиотици, заедно с лекарства, които намаляват разрастването на съединителната тъкан. Има и препарати, които се инжектират около самата плака и много бързо повлияват точно болките при това заболяване, причинени от изкривяването. Включва се и витамин Е във високи дози - от 400 до 600 милиграма. Тази терапия продължава от три до шест месеца. Напоследък се прилагат и фосфо интирабилни инхибитори, с каквито се лекува и еректилната дисфункция. Консервативният метод, тоест лекарствен обаче не е ефикасен при повечето пациенти. Когато членът е изкривен на 60 градуса подходът на лекарите от Клиниката по нефрология и андрология в ИСУЛ е съвършено различен. Налага се пациентът да бъде опериран.

 

В какво се състоят хирургичните интервенции

 

Тези операции се извършват предимно в Катедрата по урология и андрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ. „В случаите, когато плаката е ограничена и подвижна, се налага тя да бъде премахната оперативно по т. нар. метод на Лу. Изрязване хирургично, докато стигнем до здрави краища. Мястото на дефекта се измерва и на мястото на отстраненото се слага автоложна присадка. Тя е от материал, взет от вътрешната страна на бузата, от нейната лигавица. Тъканта се почиства със специална течност и се зашива на мястото на отстранената фиброзна плака, разказва етапа на хирургичното лечение акад. Славов. В случай, че няма плака, а само изкривяване на члена, той се изправя с т. нар. операция на Несби. Това се налага, тъй като при изкривяването има пълно фиброзиране на обвивката на кавенозните тела – нещо, което трябва да бъде отстранено. Чрез нея се постига изправянето му, за да може човекът да води пълноценен сексуален живот", допълва специалистът.

По думите на акад. Славов и в двата случая се подобрява еректилната дисфункция и мъжът може отново да живее пълноценно като мъж. Той обаче е категоричен, че за това пациентът трябва да се обърне към точният специалист.

 

Какви са били подходите в миналото

 

Преди години са се правили опити за лечение с инжектирането на кортизонови препарати директно във фиброзната плака. Пробвали са лечение и с така наречената екстракорпорална литотрипсия, тоест да я разбият с ударни вълни. По думите на акад. Чавдар Славов обаче тези методи не са дали очакваните резултати и са изоставени в световната медицинска практика. Лечението с калиев пара-аминобензоат – препарат, за който се смята, че спира разрастването на съединителната тъкан, също е с променлив успех. „Той се дава само в определени случаи, като се изписва от специалист - уролог-андролог, посочва акад. Чавдар Славов и допълва, че категорично не препоръча пациентите да предприемат самолечение по прочетено от интернет, от съвети на приятели и дори от лекари несециалисти, за да не усложнят състоянието си. „Заболяването, както всички останали болести се развива строго индивидуално при всеки човек и съответно има своите индивидуални параметри. Затова и към всеки случай трябва да се подходи индивидуално", посочва още той.


20% са с алергичен ринит

20% са с алергичен ринит

Издават го сополите и кихавиците, ако не се лекува правилно, той може да прерасне в астма, предупреждава доц. Светлан Дерменджиев

Реконструират матки по метода рибена кост

Реконструират матки по метода рибена кост

Новият начин за възстановяване на стените им след Цезарево сечение се практикува от скоро само в АГ-болница „Шейново"
Уникална операция на недоносено бебе

Уникална операция на недоносено бебе

Лекари от НКБ са сложили стент на преждевременно родено дете 32 гестационна седмица, засега то се възстановява, но му предстоят още операции
Сваляш очилата с мултифокални лещи

Сваляш очилата с мултифокални лещи

Почивайте по 10-15 минути, след престой от час и половина пред компютъра, казва д-р Алек Топов
Интересът към пулмоналната хипертония стихва

Интересът към пулмоналната хипертония стихва

В една от най-големите ни болници по време на най-тежките пандемични вълни нямаше скенер и не знаем какво е отражението на КОВИД върху пациентите с тази диагноза, казва д-р Любомир Димитров
Да измерим кръвното си днес

Да измерим кръвното си днес

Хипертонията все по-често засяга младите хора, а 10 килограма могат да понижат с 5 мм кръвното, казват кардиолозите

Не подценявайте гръдната болка и сърцебиенето

Не подценявайте гръдната болка и сърцебиенето

При възрастните хора ниското кръвно може да е по- опасно от леко завишеното, казва д-р Кирил Джоманов

Оперират иновативно три редки заболявания

Оперират иновативно три редки заболявания

С малко познат подход в ИСУЛ лекуват фамилна аденоматозна полипоза, болетта на Крон и улцирозен колит
Мутации в GLA гена причиняват болест на Фабри

Мутации в GLA гена причиняват болест на Фабри

Бащите могат да го предадат със сигурност на своите дъщери, докато при майките вероятността това да се случи е 50%, независимо от пола на детето, казва проф. Емил Паскалев

Ръст на генетичните изследвания за тромбофилия

Ръст на генетичните изследвания за тромбофилия

Необходима е съвременна скринингова програма при новородените, специалистите от Майчин дом консултират безплатно, казва проф. Алексей Савов
1 2 3 4 5 ... 49 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Август 2022 Предишен Следващ