Проблем

С фина операция връщат половата мощ в ИСУЛ

03-08-2022 07:01
Тя се прилага при автоимунната болест на Пейрони, която поразява половият член и води до еректилна дисфункция С фина операция връщат половата мощ в ИСУЛ
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
За мъжете еректилната дисфункция е една от най-страшните беди, която може да ги споходи. Причините за нея са много. Една от тях е болестта на Пейрони. Тя се изразява в появата на плаки и изкривяване на половия член. Това определено води до невъзможност за водене на сексуален живот. Клиниката по нефрология и андрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ" е водеща в лечението на това заболяване у нас.
„Повечето колеги в България избягат да се занимават с тази диагноза. Окаже ли се, че с консервативното лечение, тоест с лекарства не може да се постигне резултат, насочват пациентите към нас", казва акад. Чавдар Славов – началник на клиниката.

 

Какво представлява болестта на Пейрони

 

„Тя е заболяване на мъжкия полов орган. Описано е още в далечната 1742 г. от френския лекар Франсоа де ла Пейрони и представлява, най-просто казано, изкривяване и скъсяване на половия член", обяснява акад. Чавдар Славов. Получават се промени във фиброзната капсула на пениса. Образуват се фиброзни плаки, най-вече по гърба на този орган, които водят до неговото изкривяване нагоре, наляво или надясно. Това може да бъде болезнено. Фиброзните плаки не са раково образувание, а съединителна тъкан. Самото заболяване не е животозастрашаващо, но уврежда качеството на живот на мъжа. Заболяването пречи на нормалния сексуален живот и удря ерекцията. По думите на акад. Славов това е заболяване, което много често води до еректилна дисфункция. „От една страна, тя е органична заради настъпилите промени и невъзможността за осъществяне на полов акт, а от друга е психологична - от преживения стрес", пояснява той. Това е и причината пациентите да се обърнат към лекар и да потърсят медицинска помощ.

 

Какви са причините и кои са най-уязвими

 

Заболяването се появява най-често във възрастовия диапазон 40 - 60 години. По думите на акад. Чавдар Славов пациентите с болестта на Пейрони в последните години не са никак малко.Медицината няма точен отговор за причините, които предизвикват болестта на Пейрони. „Етиологията не е съвсем ясна. Става въпрос за автоимунен процес, за разрастване на съединителна тъкан, най-често на мястото на една или повече микротравми, които обаче мъжът не забелязва веднага. Те могат да са в резултат както на по-бурен секс, така и на по-бурна и честа мастурбация. Изследователите смятат, че отношение към заболяването има още тютюнопушенето, както и някои други вредни навици.

 

Може ли пациентът да се изцери сам

 

„Проблемът с изкривяването на половия член в по-леките случаи се усеща най-вече при ерекция. При по-тежките актът е възможен. Първоначално, при настъпване на болестта на Пейрони се усеща болка. Това е острата фаза на заболяването. Най-напред самото изкривяване може да е леко, да не му се обръща внимание, но с времето може да стане по-изразено, което вече пречи на нормалното извършване на половия контакт, а болката да премине в трайна хронична фаза", допълва специалистът. Поради неудобство, в повечето случаи пациентите едва тогава се престрашават да помислят за медицинска помощ и да потърсят съдействието на лекар. По думите на специалистите засегнатият от болестта на Пейрони категорично не може да постигне ефект със самолечение. Нещо повече, може да увреди състоянието си.

 

Как се лекува това специфично заболяване

 

„Болестта на Пейрон се поддава изключително трудно на лечение. То е специфично – консервативно и хирургично при по-тежките случаи", пояснява акад. Чавдар Славов. При консервативният начин се прилагат лекарства и високи дози витамин Е. При консервативното лечение, в острата фаза, когато изкривяването е болезнено се дават противовъзпалителни препарати, в това число и антибиотици, заедно с лекарства, които намаляват разрастването на съединителната тъкан. Има и препарати, които се инжектират около самата плака и много бързо повлияват точно болките при това заболяване, причинени от изкривяването. Включва се и витамин Е във високи дози - от 400 до 600 милиграма. Тази терапия продължава от три до шест месеца. Напоследък се прилагат и фосфо интирабилни инхибитори, с каквито се лекува и еректилната дисфункция. Консервативният метод, тоест лекарствен обаче не е ефикасен при повечето пациенти. Когато членът е изкривен на 60 градуса подходът на лекарите от Клиниката по нефрология и андрология в ИСУЛ е съвършено различен. Налага се пациентът да бъде опериран.

 

В какво се състоят хирургичните интервенции

 

Тези операции се извършват предимно в Катедрата по урология и андрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ. „В случаите, когато плаката е ограничена и подвижна, се налага тя да бъде премахната оперативно по т. нар. метод на Лу. Изрязване хирургично, докато стигнем до здрави краища. Мястото на дефекта се измерва и на мястото на отстраненото се слага автоложна присадка. Тя е от материал, взет от вътрешната страна на бузата, от нейната лигавица. Тъканта се почиства със специална течност и се зашива на мястото на отстранената фиброзна плака, разказва етапа на хирургичното лечение акад. Славов. В случай, че няма плака, а само изкривяване на члена, той се изправя с т. нар. операция на Несби. Това се налага, тъй като при изкривяването има пълно фиброзиране на обвивката на кавенозните тела – нещо, което трябва да бъде отстранено. Чрез нея се постига изправянето му, за да може човекът да води пълноценен сексуален живот", допълва специалистът.

По думите на акад. Славов и в двата случая се подобрява еректилната дисфункция и мъжът може отново да живее пълноценно като мъж. Той обаче е категоричен, че за това пациентът трябва да се обърне към точният специалист.

 

Какви са били подходите в миналото

 

Преди години са се правили опити за лечение с инжектирането на кортизонови препарати директно във фиброзната плака. Пробвали са лечение и с така наречената екстракорпорална литотрипсия, тоест да я разбият с ударни вълни. По думите на акад. Чавдар Славов обаче тези методи не са дали очакваните резултати и са изоставени в световната медицинска практика. Лечението с калиев пара-аминобензоат – препарат, за който се смята, че спира разрастването на съединителната тъкан, също е с променлив успех. „Той се дава само в определени случаи, като се изписва от специалист - уролог-андролог, посочва акад. Чавдар Славов и допълва, че категорично не препоръча пациентите да предприемат самолечение по прочетено от интернет, от съвети на приятели и дори от лекари несециалисти, за да не усложнят състоянието си. „Заболяването, както всички останали болести се развива строго индивидуално при всеки човек и съответно има своите индивидуални параметри. Затова и към всеки случай трябва да се подходи индивидуално", посочва още той.


Как да пазим бъбреците си здрави

Как да пазим бъбреците си здрави

Движите се, не яжте солено, контролирайте кръвното и захарта си, съветват специалистите
Спасиха пациент с огромни тумори

Спасиха пациент с огромни тумори

Образуванията в сърцето и черния дроб са били отстранени от кардиохирурзите на УМБАЛ „Проф. Александър Чирков"
Спасиха зрението на 5 деца с уникален метод

Спасиха зрението на 5 деца с уникален метод

По него работят специалистите от Клиниката по офталмология в Александровска болница заедно със свои колеги от Загреб
Изследване казва възрастта на съдовете

Изследване казва възрастта на съдовете

При пациентите с лош контрол на рисковите фактори тя може да има голямо разминаване с биологичната, казва д-р Наталия Спасова
Първите три месеца след инсулт са най-важни

Първите три месеца след инсулт са най-важни

Рехабилитация още в болницата, упражнения у дома и чести разходки дори по 10 минути съдействат за възстановяването, казват специалистите от УМБАЛ "Св. Анна"
Манията за здравословен живот крие психоза

Манията за здравословен живот крие психоза

В медицината те вече имат и съответните термини - орторексия, бигорексия, прегнорексия, предупреждава доц. Даниела Попова 
Лекар от ИСУЛ с PRP плазма срещу кървенето

Лекар от ИСУЛ с PRP плазма срещу кървенето

Д-р Кирил Пеев скоро ще започне да я прилага и на изгубили обонянието си след прекаран тежък КОВИД-19
Бум на стомашни заболявания

Бум на стомашни заболявания

Пациенти пълнят гастроентерологията на УМБАЛ-Пловдив в резултат на безконтролен прием на лекарства
Ръководство за откриване на белези на рака

Ръководство за откриване на белези на рака

Решихме да направим нещо различно за нашите пациенти, казва д-р Мариaна Атанасова, началник на Отделението по медицинска онкология към ИСУЛ
Зачестяват случаите на скарлатина в Европа

Зачестяват случаите на скарлатина в Европа

Важно е при съмнение за инвазивен тип инфекция причинителят да бъде лабораторно доказан и да се започва навременна терапия с подходящи антибиотици, казват от НЦЗПБ
1 2 3 4 5 ... 52 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ