Терапия

Когато сърцето говори в цветове

22-06-2022 06:19
Деца и младежи с епилепсия редят картини от мокро плъстена вълна, някои от тях искат да превърнат арттерапията в своя професия Когато сърцето говори в цветове
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Изложба - базар откри в Панаирното градче в Пловдив Асоциацията на родителите на деца с епилепсия (АРДЕ). Тя е в рамките на Десетия европейски форум на социалната и солидарната икономика. Много от творбите бяха откупени.
„Когато сърцето говори в цветове, ръцете започват да лекуват", казва една източна мъдрост. В това са се убедили хората от АРДЕ. Потвърждава го и арттерапията, която в асоциацията провеждат с деца и младежи вече втора поредна година. Нещо повече, те не само творят красота, каквато им диктува вътрешния усет към цветовете и съвършенството, но и подобряват моторните си умения.

И съвсем не на последно място, чрез заниманията си
 
те възраждат един стар български занаят – този на мокрото плъстене на вълна. В миналото по този метод са се правели овчарските ямурлуци, платната за покриване на добитъка в студените зимни нощи, а днес той е предимно в книгите само на етнографите. Малцина са сега тези у нас, които все още знаят как се изпълнява тази стара българска технология. Едни от тях са точно младите хора в АРДЕ.

 

„Направата на картички и картини от мокро плъстена вълна

 

 е нашата основна дейност. Едно от момичетата ниже гердани и гривни – нещо, което прави изключително добре с невероятен усет за красота и изящество. Работата с живата вълна обаче е изключително важна за хората с епилепсия, тя подобрява фината им моторика, пръстите стават по-чувствителни, започват да се справят с обичайни дейности, които на нас, здравите, не ни правят впечатление", обяснява председателят на асоциацията Веска Събева и допълва, че ограничения във възрастта за тази дейност няма. Най-малкият участник в тези занимания е 5-годишен. Засега той прави по-малки неща, като картички. Най-възрастният, който вече практикува това изкуство – терапия е мъж на 45 години.

 

По-големите момчета и момичета от АРТЕ творят цели картини

 

– морски и планински пейзажи, композиции от цветя, дори с човешки фигури в тях. Някои от творбите са с огромни размери. Над тях са се трудили няколко човека в продължение на седмици, дори месеци. И макар да нямат подписи на автора, като например както е при живописните платна, хората от АРДЕ могат безупречно да определят коя кой точно човек я е правил. „Всеки пресъздава в произведението, над което работи част от себе си, от своите възгледи за живота, своите предпочитания и разбирания за красота. По това и можем да отличим нашите художници един от друг, защото подписът им идва не от ръката, а от сърцето и душата", пояснява Веска Събева.

 

Просторът на въображението във всяка една от творбите е това,

 

което също освобождава децата и младежите с епилепсия от вечното напрежение да не се случи пристъпът, да се пазят, да внимават. Когато работят над своите платна от мокро плъстена вълна, те се потопяват в друг свят, в света на изкуството – най-добрият лечител на всяка болка, на всяко страдание.

 

В света на красотата, сътворена от естествения материал

 

ги повежда преди година Мариетка Димитрова. 60-годишната жена е майка на дете със заболяване. Самата тя не е художничка. Открила е вълшебството да се правят картини от сухо и мокро плъстене на вълна преди три години. Избрала е за децата в АРДЕ заниманията с мокро плъстене заради по-добрият усет, който дава на пръстите материалът, обработван по тази технология.

 

„Като цяло, тя не е сложна, но дава невероятна възможност

 

 за размах на въображението", пояснява изборът си Димитрова. Освен това, пипането на нежните влакна, особено когато са мокри, въздействат изключително добре на фината моторика. Самото плъстене се прави със сапунена вода, като първаначално се подрежда основата на картината. След това се пристъпва към лекото намокряне на материала и оформяне на цветовата гама и изображение чрез нежно търкане с пръсти", разяснява тя технологията на този стар занаят.

 

Понякога обаче замисленият образ не се получава съвсем.

 

Това обаче не е беда. В такъв случай Мариетка дава на художника специална игла, с която той на сухо, отново с много фини движения поправя грешката си. На тези, които не са подобрили до такова съвършенство движенията на ръцете и пръстите си помага самата тя. „Техниката на мокрото плъстене на вълна е изключително ценена в Европа. В Холандия, например, по тази технология се изработват единични бройки облекла, които са много скъпи.

 

Целта ми е не само да правя арт терапия на децата и младежите,

 

но и на някои от тях, които пожелаят да дам професия, с която да се препитават", споделя намеренията си Димитрова. За момента някои от девойките заявяват, че искат да работят точно това. Дали обаче ще изберат тази професия или не, бъдещето ще покаже. Сега те все още имат да работят върху усъвършенстване на дейностите на ръцете и пръстите си, и да ги научат да се подчиняват на красотата, която твори сърцето.


Да помогнем на малката Бояна!

Да помогнем на малката Бояна!

Тя е само на две годинки и се нуждае от костно мозъчна трансплантация, за която са необходими 200 хил. евро, непосилни за семейството й
Да помогнем за лечението на един самотен баща

Да помогнем за лечението на един самотен баща

Светлозар Дончев има нужда от трансплантация на стволови клетки, за която трябва да събере 40 хил. лв.
Живот под здравно наблюдение

Живот под здравно наблюдение

Хората, които ползват теле-грижите на БЧК са по-спокойни, защото знаят, че има кой да разбере, ако се почувстват зле, някои търсят и ского да разменят една дума, казва Мариан Тодоров
Да помогнем на малкия Митко!

Да помогнем на малкия Митко!

Само на 4 години детето се бори с два вида левкемия, налага се скъпоструващо лечение в Израел, a сумата е непосилна за семейството му
Урок по силен дух

Урок по силен дух

За мечтите и за тази да се изправиш, разказва 27-годишният Сейхан Ибиш, дкато разнася храна в инвалидна количка
Да помогнем на Марти да проходи

Да помогнем на Марти да проходи

Tригодишното момченце е с детска церебрална парализа и епилепсия, поради липса на достатъчно средства прекъсва терапия в чужбина
Щастието да даряваш

Щастието да даряваш

Добротата, приятелството, усмивката и помощта за другите, видяни през очите на три деца
Отличия за героите от пожара в Рояк

Отличия за героите от пожара в Рояк

Четири момчета получиха Почетен знак на президента за това, че спасиха обитатели от Дома за възрастни хора на 22 ноември
Подкрепи уязвимо дете с талант

Подкрепи уязвимо дете с талант

Кампанията е организирана от фонд Добротворчество към Младежкото БЧК
Българската Коледа пак с надежда

Българската Коледа пак с надежда

Президентът Румен Радев откри новата кампания днес, през изминалото издание бяха подпомогнати 500 деца
1 2 3 4 5 ... 53 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Юли 2022 Предишен Следващ