Курс

Топ ортопед от Германия ще оперира в ИСУЛ

21-06-2022 12:44
Проф. Хайнц Рьотингер заедно с колегата му проф. Пламен Кинов ще покажат две сложни интервенции и ще обучат специалисти Топ ортопед от Германия ще оперира в ИСУЛ
Clinica.bg

press@clinica.bg
Топ ортопедът от Германия проф. Хайнц Рьотингер ще бъде гост-лектор в УМБАЛ "Царица Йоанна" в ИСУЛ. Той ще участва в курс по ревизионно протезиране, който ще се проведе на него. В рамките на обучението, германският специалсити заедно с
българския си колега – началникът на Клиниката по ортопедия и травматология проф. Пламен Кинов ще участват в операция по смяна на изкуствена става на две български жени.
Интервенцията ще бъде приложена на две пациенти, които се нуждаят от подмяна на изкуствената тазобедрена става и ще се излъчва на живо.

 

Проф. Д-р Хайнц Рьотингер е ръководител

 

на Центъра по артропластика на тазобедрената и колянната става в Университетската болница към университета „Лудвиг Максимилиан" в Мюнхен. Той е един от топ ортопедите в света и идва у нас по покана на проф. Пламен Кинов. Гостът има над 30-годишен опит в ендопротезирането. Той е създател на предно-латералния достъп за ендопротезиране на тазобедрена става.

 

Този иновативен подход прави

 

интервенцията миниинвазивна, без да се увреждат мускулите и тъканите, което помага за по-бързо възстановяване на пациента. Проф. д-р Рьотингер ще направи поредната си визита в България, абсолютно безвъзмездно, като ще сподели своя опит и ще обучи свои по-млади български колеги.

В рамките на обучението ще участват 12 водещи български ортопеди. Поканени са и лекари от чужбина с интереси в областта на ревизионната хирургия на тазобедрената става.

 

Операциите ще се предават на живо

 

в Рапортната зала на Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ". Ще бъдат представени лекции по проблема, а в дискусия участниците в курса ще могат да зададат своите въпроси и коментират случаи от практиката си. На част от участниците ще бъде предоставен уникалния шанс да участват в операциите, извършени от проф. д-р Кинов и проф. д-р Рьотингер.

 

Ревизионното ендопротезиране


(смяна на протезата) е изключително сложна и трудна хирургична интервенция, която понякога се налага при пациенти, претърпели ендопротезиране на колянна или тазобедрена става. Такъв тип хирургия се прилага при настъпило усложнение на ендопротезираната става, като разхлабване, инфекция около протезата или перипротезна фрактура.

 

Клиниката по ортопедия и травматология

 

на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" е сред водещите центрове в страната за ревизионно протезиране. Годишно в нея се извършват около 100 такива интервенции, обем съпоставим с водещите световни центрове. Възстановяването на пациентите след такъв тип хирургия е по-бавно, в сравнение с първичното протезиране, и изисква стриктно спазване на протоколите, дадени от физиотерапевти в клиниката и прием на назначената терапия.


Лекция за медицинското образование в САЩ

Лекция за медицинското образование в САЩ

Тя ще бъде изнесена от проф. Крикор Дикранян и ще се проведе в МУ-Варна на 5 юли
23 отбора на състезание по първа помощ

23 отбора на състезание по първа помощ

То се завръща след двегодишно прекъсване и ще се проведе в неделя, казват от БЧК
Нов случай на агресия в болница

Нов случай на агресия в болница

Няма да търпим медици да бъдат унижавани, подлагани на тормоз и атакувани, казаха от БЛС за инцидента в МБАЛ-Добрич
Телефонна линия за хора с редки болести

Телефонна линия за хора с редки болести

Тя вече е отворена, а на нея те ще получават информация за своята диагноза, права и възможности за лечение
Родители да помагат в яслите

Родители да помагат в яслите

С възможността там да работят и педагози, а не само сестри, има шанс да се преодолее кадровата криза, казва зам.-кмета Дончо Барбалов
Форум на студентите по медицина

Форум на студентите по медицина

Той ще се проведе в Шумен през септември, темата е ,,Потенциал на природните и синтетичните фактори в борбата с антибиотичната резистентност"
Майчин дом спешно търси кръв

Майчин дом спешно търси кръв

Необходима е рядка кръвна група АВ (+) за лечение на 28 годишна майка настанена в реанимацията на болницата
Спектакъл и изложба в Деня за борба с наркоманиите

Спектакъл и изложба в Деня за борба с наркоманиите

Той ще бъде отбелязан на 26 юни с богата програма в София
БЧК финализира програма за първа помощ

БЧК финализира програма за първа помощ

Тя беше насочена към децата от детски градини и ученици от първи до четвърти клас, ще завърши с демонстрации и игра на 26 юни
Осми конгрес по невросонология

Осми конгрес по невросонология

Toй ще се проведе в София между 21-23 октомври и се организира от Българската асоциация по невросонология и мозъчна хемодинамика
1 2 3 4 5 ... 313 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Юли 2022 Предишен Следващ