Teденция

25% ръст на депресиите в света

17-06-2022 10:42
СЗО призова за глобална промяна в грижата за психичното здраве, проблемите в тази област се задълбочават 25% ръст на депресиите в света
Clinica.bg

press@clinica.bg
Световната здравна организация (СЗО) призова за глобална промяна в грижите за психичното здраве. Проблемите в тази област нарастват в световен мащаб от началото на пандемията, като само за първата година от нея депресиите и тревожността са се увеличили с 25%. Това става ясно от най-мащабния преглед на СЗО за психичното здраве.
Още преди пандемията през 2019 година почти 1 млрд. души, включително 14% от подрастващите по света са живели с психични разстройства, става ясно от доклада на СЗО. Също така хората е тежки психични заболявания умират от 10 до 20 години по-рано от общото население, става ясно от доклада. Също така самоубийството е причина за повече от 1 на 100 смъртни случая а, 58% от самоубийствата са настъпили преди 50-годишна възраст.

 

Като основни причини за депресията

 

са посочени сексуалното насилие в детството и тормоза. Същевременно социалните и икономически неравенства, извънредните ситуации в общественото здравеопазване, войната и климатичната криза са сред глобалните структурни заплахи за психичното здраве. Депресията и тревожността се покачиха с повече от 25% само през първата година от пандемията. В доклада се обръща внимание, че стигмата, дискриминацията и нарушенията на човешките права срещу хора с психични заболявания са широко разпространени навсякъде. В различните страни най-бедните и уязвимите са изложени на най-голям риск от психично заболяване и е най-малко вероятно да получат адекватни услуги.

 

Дори преди пандемията, само малка

 

част от хората в нужда са имали достъп до ефективни, достъпни и качествени грижи за психичното здраве. Например, 71% от хората с психоза в световен мащаб не получават услуги за психично здраве. Същевременно данните показват, че 70% от хората с психоза се лекуват в страни с високи доходи, само 12% получават такива грижи държави с ниски доходи. Относно депресията, пропуските в обхвата на услугите са големи във всички страни, дори и в богатите. Само една трета от хората с този проблем получават официални психични здравни грижи.

 

„Животът на всеки човек се докосва

 

някого с психично заболяване. Доброто психическо здраве се отразява като добро физическо здраве и този нов доклад прави убедителни аргументи за промяна", заяви генералния директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. Той добави,че инвестицията в психичното здраве е инвестиция в по-добър живот и бъдеще за всички.

Директорът на отдела за психично здраве към СЗО Девора Кастел също призова за промяна. „Всяка страна има достатъчно възможности да постигне значителен напредък към по-добро психично здраве на своето население", каза тя.

Докладът настоятелно призовава всички страни да ускорят изпълнението на Всеобхватния план за действие за психично здраве 2013–2030 г. Той прави няколко препоръки за действие, които са групирани в три „пътя към трансформация", които се фокусират върху промяна на отношението към психичното здраве, справяне с рисковете в тази област и укрепване на системите за грижа.

 

Първата препоръка е за задълбочаване

 

 на ангажимента към психичното здраве. Това включва увеличаване на инвестициите в тази област, не само чрез осигуряване на средства и човешки ресурси в здравните и други сектори, но и чрез ангажирано лидерство, създаване на стабилни системи за информация и мониторинг. Също така е необходимо преодоляване на стигмата и дискриминацията, намаляване на различията и насърчаване на социалната справедливост. Препоръките на СЗО включват и преоформяне на средата, която влияе на психичното здраве като училища, работни места, здравни услуги и др. Необходими са засилване на действията срещу насилието от интимни партньори и малтретирането и пренебрегването на деца и възрастни хора, осигуряване на грижи за ранно детско развитие, предоставяне на подкрепа за препитание на хора с психични заболявания, въвеждане на програми за социално и емоционално обучение, като същевременно се противодейства на тормоза в училищата и др. Oбръща се внимание и на увеличаване на достъпа до зелени площи и необходимата забрана опасни пестициди, които са свързани с една пета от всички самоубийства в света. И третата препоръка акцентира върху укрепване на грижите за психично здраве, което включва изграждане на базирани в общността мрежи от взаимосвързани услуги.


КОВИД сертификати още година

КОВИД сертификати още година

Регламентът за тяхното действие се удължи до 30 юни 2023 г., реши ЕК, при промяна на здравната ситуация срокът обаче може да бъде съкратен
ЕМА одобри 9 нови медикамента

ЕМА одобри 9 нови медикамента

Едно от тях е предназначено за лечение на HIV-1, зелена светлина има и първата генна терапия при хемофилия А
EMA одобри ваксината на Valneva срещу К-19

EMA одобри ваксината на Valneva срещу К-19

Агенцията препоръча на Европейския съюз да издаде разрешение за употреба от хора между 18 и 50 години
Маймунска шарка в над 40 страни извън Африка

Маймунска шарка в над 40 страни извън Африка

СЗО решава днес дали да обяви инфекцията за глобална спешна здравна ситуация
Модерна прави център за ваксини във Великобритания

Модерна прави център за ваксини във Великобритания

Биотехнологичният концерн ще направи и ннаучно-изследвателско звено, очаква се съоръжението да започне производство през 2025 година
Излишната смъртност у нас намаля до 4%

Излишната смъртност у нас намаля до 4%

Така тя е по-ниска от средната за ЕС, която е 10%, показват данните на Евростат за април
ЕМА наблюдава адаптирана ваксина

ЕМА наблюдава адаптирана ваксина

Тя е на Пфайзер, а целта е да предоставя по-добра защита срещу новите варианти коронавируса
Българките живеят в добро здраве средно 67.8 г.

Българките живеят в добро здраве средно 67.8 г.

Жените у нас са на четвърто място в ЕС по продължителност на този показател, мъжете на 12-о, показват данните на Евростат
Европейските фармацевти с нов президент

Европейските фармацевти с нов президент

Начело на Групата им в ЕС заастана Коен Стратмънс от Белгийската асоциация
Маймунска шарка и в Румъния

Маймунска шарка и в Румъния

Първият заразен е 26-годишен мъж от Букурещ, пациентът чакал да му мине четири дни преди да отиде на лекар, изолиран е
1 2 3 4 5 ... 66 »
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Юни 2022 Предишен Следващ