Teденция

25% ръст на депресиите в света

17-06-2022 10:42
СЗО призова за глобална промяна в грижата за психичното здраве, проблемите в тази област се задълбочават 25% ръст на депресиите в света
Clinica.bg

press@clinica.bg
Световната здравна организация (СЗО) призова за глобална промяна в грижите за психичното здраве. Проблемите в тази област нарастват в световен мащаб от началото на пандемията, като само за първата година от нея депресиите и тревожността са се увеличили с 25%. Това става ясно от най-мащабния преглед на СЗО за психичното здраве.
Още преди пандемията през 2019 година почти 1 млрд. души, включително 14% от подрастващите по света са живели с психични разстройства, става ясно от доклада на СЗО. Също така хората е тежки психични заболявания умират от 10 до 20 години по-рано от общото население, става ясно от доклада. Също така самоубийството е причина за повече от 1 на 100 смъртни случая а, 58% от самоубийствата са настъпили преди 50-годишна възраст.

 

Като основни причини за депресията

 

са посочени сексуалното насилие в детството и тормоза. Същевременно социалните и икономически неравенства, извънредните ситуации в общественото здравеопазване, войната и климатичната криза са сред глобалните структурни заплахи за психичното здраве. Депресията и тревожността се покачиха с повече от 25% само през първата година от пандемията. В доклада се обръща внимание, че стигмата, дискриминацията и нарушенията на човешките права срещу хора с психични заболявания са широко разпространени навсякъде. В различните страни най-бедните и уязвимите са изложени на най-голям риск от психично заболяване и е най-малко вероятно да получат адекватни услуги.

 

Дори преди пандемията, само малка

 

част от хората в нужда са имали достъп до ефективни, достъпни и качествени грижи за психичното здраве. Например, 71% от хората с психоза в световен мащаб не получават услуги за психично здраве. Същевременно данните показват, че 70% от хората с психоза се лекуват в страни с високи доходи, само 12% получават такива грижи държави с ниски доходи. Относно депресията, пропуските в обхвата на услугите са големи във всички страни, дори и в богатите. Само една трета от хората с този проблем получават официални психични здравни грижи.

 

„Животът на всеки човек се докосва

 

някого с психично заболяване. Доброто психическо здраве се отразява като добро физическо здраве и този нов доклад прави убедителни аргументи за промяна", заяви генералния директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. Той добави,че инвестицията в психичното здраве е инвестиция в по-добър живот и бъдеще за всички.

Директорът на отдела за психично здраве към СЗО Девора Кастел също призова за промяна. „Всяка страна има достатъчно възможности да постигне значителен напредък към по-добро психично здраве на своето население", каза тя.

Докладът настоятелно призовава всички страни да ускорят изпълнението на Всеобхватния план за действие за психично здраве 2013–2030 г. Той прави няколко препоръки за действие, които са групирани в три „пътя към трансформация", които се фокусират върху промяна на отношението към психичното здраве, справяне с рисковете в тази област и укрепване на системите за грижа.

 

Първата препоръка е за задълбочаване

 

 на ангажимента към психичното здраве. Това включва увеличаване на инвестициите в тази област, не само чрез осигуряване на средства и човешки ресурси в здравните и други сектори, но и чрез ангажирано лидерство, създаване на стабилни системи за информация и мониторинг. Също така е необходимо преодоляване на стигмата и дискриминацията, намаляване на различията и насърчаване на социалната справедливост. Препоръките на СЗО включват и преоформяне на средата, която влияе на психичното здраве като училища, работни места, здравни услуги и др. Необходими са засилване на действията срещу насилието от интимни партньори и малтретирането и пренебрегването на деца и възрастни хора, осигуряване на грижи за ранно детско развитие, предоставяне на подкрепа за препитание на хора с психични заболявания, въвеждане на програми за социално и емоционално обучение, като същевременно се противодейства на тормоза в училищата и др. Oбръща се внимание и на увеличаване на достъпа до зелени площи и необходимата забрана опасни пестициди, които са свързани с една пета от всички самоубийства в света. И третата препоръка акцентира върху укрепване на грижите за психично здраве, което включва изграждане на базирани в общността мрежи от взаимосвързани услуги.


Лондон спира мострите на вейпове за деца

Лондон спира мострите на вейпове за деца

Британското правителство съобщи, че ще затвори вратичка, която позволява на търговците на дребно да им ги дават безплатно
Сестрите в Уелс готвят стачки

Сестрите в Уелс готвят стачки

Те не приемат офертата на властите, ако не се стигне до допълнително споразумение ще протестират през юни и юли
ASCO събира 40 000 онколози

ASCO събира 40 000 онколози

Най-голямото научно събитие в тази сфера започва в петък в Чикаго, партньорството с пациентите ще бъде на фокус

3.6% от децата в ЕС с непосрещнати медицински нужди

3.6% от децата в ЕС с непосрещнати медицински нужди

Това показват данните на Евростат за 2021 г., спрямо 2017 г. делът им се е увеличил с 2%
ECDC си търси нов директор

ECDC си търси нов директор

Той ще поеме поста от д-р Андреа Амон за следващите шпет години през юни следващата година

20% ръст на вноските към СЗО

20% ръст на вноските към СЗО

Държавите-членки одобриха нов амбициозен бюджет от 6.83 млрд. щатски долара
Младите лекари в Англия с нова стачка

Младите лекари в Англия с нова стачка

Тя ще е тридневна – от 14 до 17 юни, за медиците офертата на властите за ръст на заплатите с 5% не е надеждна
Старт на глобална мрежа срещу инфекции

Старт на глобална мрежа срещу инфекции

Тя е за наблюдение на патогени, целта е откриване и предотвратяване на заплахи от болести, казват от СЗО
30% от децата по-малко активни през пандемията

30% от децата по-малко активни през пандемията

Всяко пето е консумирало повече сладкиши, което е увеличило риска от затлъстяване, отчитат от СЗО за Европа

10 препоръки за недостига на лекарства

10 препоръки за недостига на лекарства

ЕМА публикува ръководство за предотвратяване дефицита на медикаменти и намаляване на въздействието му
1 2 3 4 5 ... 93 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юни 2023 Предишен Следващ