Любопитно

Студентка от Варна първенец по морфология

16-06-2022 14:12
Третокурсничката по медицина Дона Филчева получи отличие по време на форум с междуародно участие, който се проведе в СофияСтудентка от Варна първенец по морфология
Clinica.bg

press@clinica.bg
Студентка от Медицинския университет във Варна стана първенец по морфология. Третокурсничката по медицина Дона Филева завоюва първото място на VIII Национална конференция с международно участие „Морфологични дни". Това съобщиха от висшето учебно заведение.
Tя бе наградена с грамота от форума, който се проведе в София от 10 до 12 юни. Тя бе водена от нейния научен ръководител ас. д-р Димо Стоянов от Катедра „Анатомия и клетъчна биология".

 

Конференцията беше организирана

 

от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей в БАН, съвместно с Българското анатомично дружество. Научното изследване и представянето на резултатите от третокурсничката Дона Филчева от МУ-Варна бяха подкрепени от Национална програма „Европейски научни мрежи" на Министерството на образованието и науката. „Ние представихме постер на тема „Дефицити в стриатум при липса на гена Zbtb20". Целта на нашето проучване беше регион на мозъка, известен като стриатум.

 

Завоювахме първо място на постерната

 

сесия. Благодарна съм на моя научен ръководител, на Катедрата по анатомия и клетъчна биология и на МУ-Варна за възможността да се явя на такъв научен форум и да покажа резултатите от нашия труд", сподели победителката след завръщането си. „В мозъка има различни региони, които са отговорни за извършването на движения, отбеляза асистент д-р Димо Стоянов. Единият от тях е моторният кортекс, а другият – конгломерат от сивото вещество – ядра, които са заровени в бялото вещество под кортекса – т. нар. базални ядра.

 

Ние се фокусирахме върху една част

 

от тези ядра. В тази област има различни неврони. Решихме да проверим къде може да се появи дефицит в резултат на липса на ген. Използвахме трансгенна мишка, при която конкретен ген е „изключен". Този ген се нарича Zbtb20. Това е ген, който е важен за развитието на нервната система. При изключване на Zbtb20, част от интерневроните в стриатума са доста редуцирани. Това, което забелязахме, е, че проекционните неврони се запазват и мутантите показват нарушение само в тази малка част от интерневрони. Оттук нататък предстои да проучим точно къде е дефицитът в тази малка група интерневрони и с какви нарушения в движението ще се свържат.

 

Стриатумът може да е свързан

 

с контролирането  на емоциите. Ето защо и поведенческите разстройства също може да се разглеждат във фокуса на това изследване", допълни младият учен, внасяйки яснота по отношение на представеното изследване. Проведеният научен форум обединява учени, преподаватели и изследователи от университети и институти от страната и чужбина, работещи в областта на анатомията, клетъчната биология, ембриологията, патологията и антропологията.

 

По време на конференцията бяха изнесени

 

17 пленарни доклада, 34 устни съобщения и 82 постера. Присъстваха лектори от водещи научни центрове и университети в страната и чужбина – Нидерландия, Швейцария, Египет, САЩ, Латвия, Румъния, Словения, Северна Македония. Учените представиха своите научни открития и световните тенденции в развитието на морфологичната наука.


Северна Корея: КОВИД дойде с балони

Северна Корея: КОВИД дойде с балони

Властите там обвиниха Южна Корея за допускане на заразата, които пък отрекоха това да е възможно
Здравният министър съди прокуратурата

Здравният министър съди прокуратурата

Повод за иска на проф. Асена Сербезова е делото, което държавното обвинение повдигна преди нея преди време

МОН пак с новини на жестов език

МОН пак с новини на жестов език

Те ще са в сферата на образованието и отново ще бъдат публикувани в социалните мрежи и на страницата на ресорното ведомство
Софтуер помага на хората със зрителни увреждания

Софтуер помага на хората със зрителни увреждания

Той се нарича синтезатор на българската реч и ще бъде раздаден на над 4000 деца, казват от Съюза на слепите
Учат бъдещите медици на бизнес

Учат бъдещите медици на бизнес

9 нови програми са разработени в МУ в Пловдив, Плевен, София и Ст. Загора по проект, една от тях е „Медицина, психология и вяра"
Наричат градинка на проф. Александър Чирков

Наричат градинка на проф. Александър Чирков

Улица в квартал „Малинова долина" ще носи името на д-р Емил Илиев – създателят на Международния джаз фестивал в Банско
Раздават GPS устройства на хора с деменция

Раздават GPS устройства на хора с деменция

Първото от тях беше връчено днес на близък на човек с Алцхаймер, ще бъдат предоставени общо 250 машинки

 

Рок фест на лекарски групи в Стара Загора

Рок фест на лекарски групи в Стара Загора

Той ще бъде на 8 и 9 юли на Античния форум в града, шест банди ще свирят авторски парчета и техни популярни версии
Тенисисти с увреждания с медали от турнир

Тенисисти с увреждания с медали от турнир

Двама състезатели от клуб „Джавелин" в Бургас грабнаха златото и среброто на международно състезание
MУ-Варна с признание за кръводарителство

MУ-Варна с признание за кръводарителство

Плакети получиха Веселина Добрева – стажант-лекар от 6 курс и Станимир Златев – четвъртокурсник във висшето училище
1 2 3 4 5 ... 57 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Юли 2022 Предишен Следващ