Любопитно

Студентка от Варна първенец по морфология

16-06-2022 14:12
Третокурсничката по медицина Дона Филчева получи отличие по време на форум с междуародно участие, който се проведе в СофияСтудентка от Варна първенец по морфология
Clinica.bg

press@clinica.bg
Студентка от Медицинския университет във Варна стана първенец по морфология. Третокурсничката по медицина Дона Филева завоюва първото място на VIII Национална конференция с международно участие „Морфологични дни". Това съобщиха от висшето учебно заведение.
Tя бе наградена с грамота от форума, който се проведе в София от 10 до 12 юни. Тя бе водена от нейния научен ръководител ас. д-р Димо Стоянов от Катедра „Анатомия и клетъчна биология".

 

Конференцията беше организирана

 

от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей в БАН, съвместно с Българското анатомично дружество. Научното изследване и представянето на резултатите от третокурсничката Дона Филчева от МУ-Варна бяха подкрепени от Национална програма „Европейски научни мрежи" на Министерството на образованието и науката. „Ние представихме постер на тема „Дефицити в стриатум при липса на гена Zbtb20". Целта на нашето проучване беше регион на мозъка, известен като стриатум.

 

Завоювахме първо място на постерната

 

сесия. Благодарна съм на моя научен ръководител, на Катедрата по анатомия и клетъчна биология и на МУ-Варна за възможността да се явя на такъв научен форум и да покажа резултатите от нашия труд", сподели победителката след завръщането си. „В мозъка има различни региони, които са отговорни за извършването на движения, отбеляза асистент д-р Димо Стоянов. Единият от тях е моторният кортекс, а другият – конгломерат от сивото вещество – ядра, които са заровени в бялото вещество под кортекса – т. нар. базални ядра.

 

Ние се фокусирахме върху една част

 

от тези ядра. В тази област има различни неврони. Решихме да проверим къде може да се появи дефицит в резултат на липса на ген. Използвахме трансгенна мишка, при която конкретен ген е „изключен". Този ген се нарича Zbtb20. Това е ген, който е важен за развитието на нервната система. При изключване на Zbtb20, част от интерневроните в стриатума са доста редуцирани. Това, което забелязахме, е, че проекционните неврони се запазват и мутантите показват нарушение само в тази малка част от интерневрони. Оттук нататък предстои да проучим точно къде е дефицитът в тази малка група интерневрони и с какви нарушения в движението ще се свържат.

 

Стриатумът може да е свързан

 

с контролирането  на емоциите. Ето защо и поведенческите разстройства също може да се разглеждат във фокуса на това изследване", допълни младият учен, внасяйки яснота по отношение на представеното изследване. Проведеният научен форум обединява учени, преподаватели и изследователи от университети и институти от страната и чужбина, работещи в областта на анатомията, клетъчната биология, ембриологията, патологията и антропологията.

 

По време на конференцията бяха изнесени

 

17 пленарни доклада, 34 устни съобщения и 82 постера. Присъстваха лектори от водещи научни центрове и университети в страната и чужбина – Нидерландия, Швейцария, Египет, САЩ, Латвия, Румъния, Словения, Северна Македония. Учените представиха своите научни открития и световните тенденции в развитието на морфологичната наука.


Сребро от състезанията за хора с увреждания

Сребро от състезанията за хора с увреждания

Медалът грабна Александър Асенов, който е със синдрома на Даум, игрите се провеждат във Виши – Франция
11 филма с награди от фестивала на СЗО

11 филма с награди от фестивала на СЗО

„Здраве за всички" отличи победителите в 7 различни категории, а 4 други ленти получиха специални грамоти от журито
Студенти-медици с отличия за есе

Студенти-медици с отличия за есе

То бе на тема Свободата да лекуваш и правото да се лекуваш по конкурса, курсистите получиха наградите „Александър Дърводелски"
Всяка цигара в Канада ще е с предупреждение

Всяка цигара в Канада ще е с предупреждение

Новият регламент влиза в сила от 1 август, той е част от усилията за намаляване на употребата на тютюн в страната
Дадоха Гешев на СРЗИ

Дадоха Гешев на СРЗИ

Сигнал е подаден за това, че главният прокурор си е запалили пура по време на работно заседание на Висшия съдебен съвет
Приз за УМБАЛ „Св. Марина

Приз за УМБАЛ „Св. Марина" – Варна

Клиника по детска онкохематология към болницата получи наградата „Златна ябълка"
Koнцерт на деца на педиатри в Пловдив

Koнцерт на деца на педиатри в Пловдив

Той ще се 1 юни и ще се събират дарения за на кампания на УМБАЛ „Св. Георги", казват от болницата
Лекари рисуват в помощ на онкоболни деца

Лекари рисуват в помощ на онкоболни деца

Благотворителна изложба, в която има творби на медици, ще събира средства за Детската онкохематология в УМБАЛ „Св. Георги
Лекари на футболен турнир срещу агресията

Лекари на футболен турнир срещу агресията

Спортната проява ще се проведе на 28 май, организира я БЛС и УМБАЛ "Св. Анна" и е в подкрепа на каузата за превенцията на насилието над медици
Б.Т.Р. пеят срещу пушенето

Б.Т.Р. пеят срещу пушенето

Благотворителният концерт на 31 май ще е за спасяването на храм „Св. Мина", в него ще участват още Орлин Горанов и Кристина Димитрова
1 2 3 4 5 ... 79 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юни 2023 Предишен Следващ