Лице

Колегите на барон Мюнхаузен в действие

17-06-2022 07:00
Прокуристите Владимир Георгиев и Пламен Милев имат срок от 6 месеца, за да стабилизират финансово Александровска болница и „Пирогов” Колегите на барон Мюнхаузен в действие
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Да спасяваш болници от декапитализация, което е другото име на крачката преди фалита, да пестиш от разходи, но така, че това да не е за сметка на лечебния процес и пациентите, да изпълняваш заложени в анекса към Националния рамков договор заплати и да слагаш парафа под договори, след като не два, а десет пъти си премерил и пресметнал, това е работата на новите прокуристи в Пирогов и "Александровска". Две от ключовите държавни болници в най-лошо финансово състояние. Владимир Георгиев и Пламен Милев бяха назначени на постовете си само преди броени дни.
Дейността им, малко или много, прилича на така симпатичния на всички ни барон Мюнхаузен – трябва да изтеглят другите от блатото, но и себе си за косите, за да не потънат заедно с тях. Това са финансистите, натоварени и упълномощени от търговски дружества да управляват едно или друго предприятие така, че да го измъкнат от кризата.

 

Има ли място за прокурист в болница

 

От дни двете най-големи, но и най-задлъжнели болници в столицата, че и в страната – „Александровска" и „Пирогов" са с прокуристи. До тази мярка се стигна, след като се видя, че двете лечебни заведения затъват все по-дълбоко финансово, а със себе си са на път да повлекат към дъното и половината болнична помощ в столицата.

Досегашният изпълнителен директор на Българската банка за развитие Владимир Георгиев ще помага за стабилизирането на финансовото състояние на най-старата и най-голямата университетска болница в страната – Александровска. Дългогодишният финансист и банкер заема поста с решение на Съвета на директорите на лечебното заведение от 27 май. В понеделник беше първият му работен ден в болницата. Засега, по думите на работещите там, той не се е ангажирал с изявления пред тях. Навлиза в работата, преглежда сметки, неплатени фактури и таблици с просрочени задължения – работа, от която на човек, който не е професионалист във финансовото дело би му се приискало да се пусне от собствената си коса и да се остави бездната да го погълна. На Владимир Георгиев обаче това нито е позволено, нито професионализмът му го позволява. „Задачата му, както и на прокуриста на „Пирогов" Пламен Милев е да работят и то така, че до шест месеца да имаме едни по-добри резултати", коментира по повод очакванията от тях заместник – здравният министър д-р Петър Грибнев.

 

Кои са Владимир Георгиев и Пламен Милев

 

Двамата са добре познати на финансистите в страната, най-вече с професионализма си, отличната си подготовка и широкият спектър от специализации.

Владимир Георгиев е доказан експерт в международната дейност и доказан опит в ликвидността на банките и търговските дружества. Има много добър опит и в консолидирането и оздравяването на кредитни и корпоративни институции, както и в областта на оздравяването на банки с лош кредитен портфейл. Над деветнадесет години е участвал във финансовото управление на български и чуждестранни инвестиции в различни сектори на икономиката. Специализирал е финанси и банково дело в Германия, Австрия, Белгия, Люксембург. Освен това, той е участвал е в екипите по консолидацията на две големи български банки като отговарящ за обединението в областта на международните кредитни и кореспондентски отношения и ликвидността. Преди да заеме поста в Александровска болница е бил член на Управителния съвет и изпълнителен директор на Българската банка за развитие.

Пламен Милев пък, който пое длъжността е доказан финансов експерт и доктор по икономика. Той е бил народен представител от БСП в 45-тото Народно събрание. „Човек с качества, бил е съветник на министър Сербезова. Надяваме се, че ще се справи с работата", каза за него заместник-министър Петър Грибнев.

 

Какво се очаква от двамата финансисти

 

Отговорът е: малко, но много. Задачата им е само една – да спасят от фалит „Пирогов" и Александровска болница, и да ги стабилизират. Когато обаче се знаят цифрите на загубите, просрочените кредити и финансовата дестабилност става ясно, че никак няма да им е лесно. „Очакванията ни са и двамата да предложат професионални и адекватни решения на проблемите на двете най-големи болници, защото тези лечебни заведения са с огромни задължения. Идеята ни е те не само да продължат да съществуват, но и да започнат да се развиват в положителна финансова посока. И двамата са професионалисти. Владимир Георгиев е с доказан опит от Българската банка за развитие, както и на други престижни места. Той трябва не само да стабилизира Александровска, но и да начертае план за нейното развитие. Прокуристът на „Пирогов" Пламен Милев беше съветник на министър Сербезова и с богат опит във финансовото дело. Неговата задача е подобна, сподели очакванията за двамата заместник-министър Петър Грибнев. Двамата трябва да анализират досегашното финансово състояние, да очертаят горещите точки, по които да се вземат мерки", каза още той и допълни, че за изпълнението на тези задачи прокуристите имат срок от шест месеца.

 

Натрупаното в Авгиевите обори

 

Ако се гледат финансовите отчети и показатели към момента на двете болници „Пирогов" и Александровска, ни по-малко, ни повече, човек може да направи естествена аналогия с митологичните помещения, които според гръцката митология не били почиствани в продължение на тридесет години. По думите на заместник-министър Петър Грибнев 54% от държавните болници не генерират дългове – нещо, което би следвало да постигнат двамата прокуристи в „Пирогов" и Александровска. Той припомни, че четири са лечебните заведения, които са натрупали много задължения – в групата на тези две е и Университетската „Свети Георги" в Пловдив, както и тази по хематология в столицата. Водеща в негативната класация по общи задължения е „Пирогов"с близо 67 млн. лв., Александровска болница – 58 млн. лв., „Свети Георги" – също с 58 млн. лв. и хематологията с 30 млн. лева. По просрочени задължения местата са разместени – води Александровска – 37 млн. лв., следва хематологията – 17 млн. лв. и „Пирогов" 16.4 млн. лева. „Работата на прокуристите в Александровска болница и „Пирогов" са да стабилизират финасовото им състояние, надявам се с професионализма си те да се справят", подчерта заместник-министър Петър Грибнев. И припомни, че за това им е даден срок от шест месеца. Дали ще успеят да изтеглят двете лечебни заведения от тинята и пред кого ще докладват резултатите след половин година обаче ще покаже времето.


Да не пропускаш мишена

Да не пропускаш мишена

Ваньо Биячев е носител на над 60 купи и медали от първенства за стрелба с лък и канадска борба за незрящи
Лекарят изобретател

Лекарят изобретател

За мен смисълът на живота е да бъдеш добър човек, да помагаш и да не се озлобяваш, казва д-р Йордан Спирдонов

Изкуството да превърнеш мечтата в реалност

Изкуството да превърнеш мечтата в реалност

Гергана Дойчинова и доброволци помагат на инвалиди с колички и на носилки да изчакват планини и да видят света от високо
Милионерът родолюбец

Милионерът родолюбец

Сънародникът ни Шевкет Чападжиев обнови МБАЛ – Мадан за 1 млн. долара, държи всеки цент да се харчи в името на България
Един педиатър на 100 години

Един педиатър на 100 години

Д-р Янка Младенова – Кулаксъзова наскоро отпразнува своя юбилей и посвети живота си на любовта към децата и на българската история
Кой гледа зад рентгеновия апарат

Кой гледа зад рентгеновия апарат

Първото приемно дете в област Видин вече е лаборант, Валя Ангелова стана част от екипа на МБАЛ „Света Петка"
„Доктор Джаз”, който внесе акупунктурата

„Доктор Джаз”, който внесе акупунктурата

Д-р Емил Илиев е първият, обучен лекар по традиционна китайска медицина, джазфестивалът създава като на шега
Да ти дойде доктор на крака в село

Да ти дойде доктор на крака в село

Лекар и парамедик обхождат като доброволци самотни старци, сънародници в Англия купуват ЕГК, глюкомери храна за хората
Когато името говори само

Когато името говори само

Проф. Александър Чирков не само изгради съвременната ни кардиология и кардихирургия, но остави школа и свои ученици, нещо, което медиците ни отдавна не правят
С мотив да си полезен на другите

С мотив да си полезен на другите

16-годишният ученик от САЩ Стефан Радойчев стана доброволец в реанимацията на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново
1 2 3 4 5 ... 7 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Октомври 2022 Предишен Следващ