казус

Поне 3 причини за различните цени на онколекарствата

14-06-2022 12:36
Сред тях са нови молекули, за които още няма проведен централизиран търг и стари, които не са включени в предишния, казаха от МЗПоне 3 причини за различните цени на онколекарствата
Clinica.bg

press@clinica.bg
Три са основните причини, поради които здравната каса плаща определени онколекарства на различни цени на болниците. Това стана ясно от официален отговор на здравното министерство до clinica.bg. Повод за него стана фактът, че тази година НЗОК плаща за 26 медикамента за рак на лечебните заведения на различни цени. Както clinica писа, един от тях е lenalidomide, при който разликата в стойността, която касата възстановява напълно на болниците стига до 5 пъти.
Този феномен се наблюдаваше години наред в страната. Причината за него беше, че всяка болница сама купуваше онколекарствата си, а касата възстановяваше разходите за тях на 100% без оглед на цената. Така някои лечебни заведения отчитаха по-високи цени от други, което водеше до ощетяване на обществения ресурс. За да спре тази практика, преди две години успоредно с въвеждането на централния търг за лекарства на МЗ се реши касата да плаща на всички болници по най-ниската цена, постигната на е-поръчката без оглед на тази в лечебното заведение, ако е по-висока.

 

Това спря аномалиите временно,

 

тъй като в края на миналата година е-търга изтече, а новият все още не е финализиран. Така се оказа, че има 26 молекули, които и в момента болниците купуват на различни цени, а касата им ги плаща, въпреки че до финала на новия търг важат цените от предходния. Защо се получават луфтове, попитахме здравните власти.

 

„С писмо от 6 януари 2022 г.

 

Министерството на здравеопазването е предоставило на НЗОК справка, съдържаща

договорените цени за всички продукти, по които МЗ е сключило рамкови споразумения за периода 01.01.2020 г. до 31.12.2021 г. чрез Електронната система за закупуване на лекарствени продукти за нуждите на лечебните заведения в Република България. Предоставената справка включва 535 INN групи лекарствени продукти, включващи общо 1993 продукта на различни Притежатели на разрешение за употреба", отговориха от МЗ. Оттам обаче обясниха, че има и някои вратички, които позволяват болниците да купуват медикаменти на по-високи цени.

 

Става дума за три казуса.

 

Първият е, когато МЗ няма сключени рамкови споразумения, тъй като за тези лекарства

не са били подадени оферти по проведените досега процедури. Втората причина е, когато е имало подадени оферти, но по обективни причини те не са били класирани. Третият казус засяга новите молекули, които досега не са присъствали в позитивния списък и е нямало как да участват в предищния търг на МЗ. „За молекулите, за които няма определена цена, въпросът следва да се отправи към НЗОК. Цената по ЦОП се определя само по подадените заявления", казват още от здравното министерство. Както вече стана ясно, clinica потърси здравната каса по този проблем, но оттам ни насочиха към МЗ. Кой може да го реши се надяваме да стане ясно скоро.

 

Междувременно здравно министерство

 

ще проведа нова процедура по сключване на рамкови споразумения за периода до края на 2024 г. Тя ще бъде обявена в края на този месец, казаха от ведомството. Срокът, в който пък болниците трябваше да кажат за кои позиции искат лекарства приключи на 20 май. За по-голяма прецизност от здравно министерство дадоха възможност заявките да се актуализират в началото на тази седмица – на 13 и 14 юни.

 

Дали този път ще се отстранят

 

пропуските, така че да няма възможност определени търговци и болници да играят с цените за сметка на обществения ресурс, както и дали е-търгът няма да бъде спрян с ново обжалване предстои да видим. Междувременно може да видите още един пример с друга молекула, която се плаща от НЗОК на различни цени. Данните отново сме взели от последната публикувана справка на сайта на фонда за реимбурсираните онколекарства по лечебни заведения. Тя е за месец април и всеки може да се убеди сам  в цифтите. Цените за всяка болница в таблицата пък по-долу пък сме сметнали, като сме разделили реимбрусната сума на броя опаковки, посочени в справката на здравната каса:

 

Реимбурсна сума за опаковка Armisarte 25 mg/ml - 20 ml

 

Лечебно заведение Сума за опаковка
УМБАЛ "Девa Мария", Бургас
102 лв.
КОЦ-Бургас
56 лв.
МБАЛ "Уни Хоспитал" Панагюрище
102 лв.
УМБАЛ "Д-р Георги Странски", Плевен
54 лв.
МБАЛ "Сърце и мозък", Плевен
102 лв.
УМБАЛ "Пълмед", Пловдив
102 лв.
МБАЛ "Централ Онко Хоспитал", Пловдив
102 лв.
КОЦ-Пловдив
60 лв.
КОЦ-Русе
65 лв.
ИСУЛ -София
65 лв.
МБАЛ "Св. София", София
102 лв.
УМБАЛ "Софиямед"*, София
102 лв.
МБАЛ "Надежда", София
102 лв.
ВМА-София
92 лв.
СБАЛОЗ-София област 29 лв.
КОЦ -Ст. Загора 77 лв.
КОЦ -Шумен 63 лв.

* Опаковката е двойна, затова сумата е разделена на две.


Аптечната карта ще покаже диспропорциите

Аптечната карта ще покаже диспропорциите

Тя трябва да се превърне в инструмент за правене на политики, които да осигуряват достъпа на населението до фармацевтични услуги, казва Светослав Крумов

Проблемът с реекспорта остава актуален

Проблемът с реекспорта остава актуален

Преди броени дни в страната се проведоха за 15 път Българските фармацевтични дни. Какво постигнаха фармацевтите у нас, защо цените на някои онколекарства още са различни, има ли липса на медикаменти, попитахме маг. фармацевт Велина Григорова.

МЗ пак ще прави аптечна карта

МЗ пак ще прави аптечна карта

Методиката за изработването й вече е одобрена от проф. Асена Сербезова

Всяка аптека със софтуер за НЗОК

Всяка аптека със софтуер за НЗОК

СЕСПА ще трябва да дава данни на фармацевтите за липсата на лекарства при търговците на едро

НЗОК не знаела най-ниските цени на онколекарствата

НЗОК не знаела най-ниските цени на онколекарствата

За да ги плаща за всяка болница, от фонда искат да има информация за постигнатите минимални стойности на търговете в лечебните заведения в позитивния списък

Нови такси за клиничните проучвания

Нови такси за клиничните проучвания

Те се налагат заради въвеждането на единен европейски портал за подаване на заявленията за многоцентровите проучвания
Разликата в цените на лекарствата ощетява НЗОК

Разликата в цените на лекарствата ощетява НЗОК

Ако търговец е купил един медикамент за 20 единици, а болницата и касата са го платили за 100, разликата може спокойно да бъде разделена в полза на всички по веригата, казва д-р Дечо Дечев
От различните цени в болниците губят и компаниите

От различните цени в болниците губят и компаниите

Когато се финализира ЦОП, за тези 26 лекарства ще се появи нов ценови таван и никоя болница няма да може да отчита над него, а той ще е максимално нисък, тъй като е постигнат в конкурентна тръжна процедура на национално ниво, казва Деян Денев

5 пъти разлика в цената на лекарство, което НЗОК плаща

5 пъти разлика в цената на лекарство, което НЗОК плаща

Тази година положението е аналогично при 26 онкомедикамента, става ясно от официален отговор на фонда до clinica

Пак липсват лекарства за епилепсия

Пак липсват лекарства за епилепсия

В момента липсва валпроевата киселина, беше изчезнала, появи се за месец, сега отново я няма, казва Веска Събева

1 2 3 4 5 ... 109 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Юли 2022 Предишен Следващ