Дефицит

По-голямо търсене на лекари и медсестри

13-06-2022 17:06
Работодатели заявяват, че освен медици, ще са им необходими учители и хора за хотелиерския и ресторантьорския бизнес По-голямо търсене на лекари и медсестри
Clinica.bg

press@clinica.bg
В следващите шест месеца сред най-търсените ще бъдат лекарите и медицинските сестри, показва проучване на Агенция по заетостта.
Все повече работодатели заявяват намерение да търсят нов персонал през следващата половин година. Това сочи първото за 2022 г. проучване на потребностите на работодателите от работна сила на агенцията, проведено в периода февруари – март.

То е национално представително и е направено

чрез анкети сред статистическа извадка от работодатели, представляваща 378 752 активни предприятия в страната. Резултатите показват, че 60 842 фирми ще търсят нов персонал през следващите шест месеца. В сравнение с допитването през февруари-март 2021 г. техният брой се е увеличил с 2 620 или с 4,5%. Бизнесът заявява нужда от 239 339 работници и специалисти с умения в различни професионални направления.

 

От 62 905 специалисти с висше образование

 

или правоспособност ще се нуждае българският бизнес. Сред тях най-търсени са лекарите, медицинските сестри и учителите. В сравнение с предходната година броят на търсените висшисти е нараснал с 6 300 или с 11,1%. Проучването показва, че 47 645 работници без специалност ще са нужни в различните сектори на икономиката през следващите 12 месеца. Спрямо година по-рано техният брой се понижава с 8 100 или с 14,5%.

 

През следващите 12 месеца работодателите

 

ще търсят 128 789 специалисти с квалификация, придобита в системата на средното професионално образование и професионалното обучение. Най-търсени ще са сервитьор-барманите, готвачите, машинните оператори, шивачите, строителите, строител-монтажниците, заварчиците, оперативните счетоводители, електротехниците и касиерите.

 

Затруднения при осигуряване на кадри срещат 70,7%

 

от тях. На годишна база техният дял се увеличава с 2,3 процентни пункта. Най-сериозни затруднения те срещат при намиране на продавач-консултанти, готвачи, шивачи, машинни оператори, програмисти. За сравнение преди година е имало най-голям недостиг на машинни оператори, оперативни счетоводители, помощник-възпитатели, заварчици и електромонтьори.

 

Една нова вълна на КОВИД-19 ще повлияе

 

на работодателите, сочи изследването на Агенция по заетостта. 19,4% от тези,които са възнамерявали да наемат персонал, изцяло ще преустановят търсенето, или това са 11 800 предприятия. Най-силно негативно влияние върху намерението за наемане на нов персонал при нова пандемия ще се усети в секторите търговия, хотелиерство и ресторантьорство, където 1/3 от фирмите ще се откажат да търсят персонал. 50,5% от тях обаче, или повече от половината, няма да се повлияят от появата на нова COVID-19 вълна – това са близо 31 000 фирми.

 

При въвеждане на ограничителни мерки отново

 

за бизнеса най-засегнати ще се окажат нискоквалифицираните работници. При такъв сценарий работодателите се очаква да се откажат от плановете си да наемат малко над 10 000 работници с такава квалификация. Близо 5 000 работни места за квалифицирани специалисти със средно и висше образование също ще останат необявени при наличие на нова пандемична вълна.

 

Най-предпочитаната форма за държавна подкрепа

 

за запазване на заетостта сред работодателите при КОВИД-19 ограничителни мерки остава „80 на 20" – изразена в 33,7% от анкетираните, следвана от „60 на 40" – в 14,5% от случаите. Само 3,4% от работодателите, които са възнамерявали да наемат персонал, ще се откажат от това си намерение, независимо каква държавна помощ им се предлага.

Според проучването в средносрочен план, т.е. в близките 3 до 5 години, търсените специалисти с висше образование ще бъдат 173 784 души или 7,6% от наетите по трудово и служебно правоотношение в края на месец март 2022 г.

 

Трите най-търсени професионални направления

 

ще бъдат педагогика, икономика и електротехника, електроника и автоматика. През следващите 3 до 5 години българският бизнес ще се нуждае и от 208 964 специалисти със средно образование. Спрямо февруари 2021 г. търсенето е намаляло с близо 33 500 или с 13,8%. Най-необходими ще са специалистите в търговията на едро и дребно, строителството, производствените технологии – текстил, облекло, обувки и кожи, машиностроенето, металообработването и металургията и др.

 

София-град остава областта, където ще се очаква

 

да бъдат наемани най-много работници и специалисти – 67 064, което е 28% от всички заявени в страната потребности. В 12 области работодателите са заявили, че ще се нуждаят от повече кадри спрямо година по-рано. Това са областите София-град, Варна, Добрич, Софийска област, Русе и Плевен и др. Най-слабо е търсенето в област Бургас, Пловдив, Търговище, Хасково и Ловеч.


Oт днес плащат пенсиите

Oт днес плащат пенсиите

Хората ще могат да получават парите си в пощенските станции до 22 август
Спад на обявите за работа през юли

Спад на обявите за работа през юли

Най-голямо то продължава да бъде в сектора на хотелиерството и ресторантьорството, следван от здравеопазването

КНСБ иска спешна среща с Гълъб Донев

КНСБ иска спешна среща с Гълъб Донев

Бих желал да Ви запозная с вижданията ни по проблемите, които са на дневен ред, казва Пламен Димитров
Енергийната криза е по-страшна от политическата

Енергийната криза е по-страшна от политическата

С  „летящ старт" служебното правителство ще трябва да решава неотложни проблеми, казват от АОБР
1268 лв. трябват месечно за един човек

1268 лв. трябват месечно за един човек

КНСБ настоява за втора актуализация на бюджета и увеличение на минималната работна заплата до 800 лв. най-късно до началото на 2023 г
Приемаме компенсациите за тока

Приемаме компенсациите за тока

Кабинетът завеща договор за 7 кораба с втечнен газ от САЩ, дали той обаче ще се финализиране или не ще реши служебното правителство
Бизнесът напомня за скъпия ток

Бизнесът напомня за скъпия ток

Без спешната намеса на МС, от 1 август дори училищата и болниците ще плащат непосилни сметки, предупреждават от АОБР

Половин милиард повече за пенсии

Половин милиард повече за пенсии

736.2 млн. лева са изразходвани за изплащането на КОВИД добавките, 56.1 млн. лв. са разходите за възрастните ваксинирани хора за полугодието
Още 35 млн. за Ремдесивир

Още 35 млн. за Ремдесивир

Кабинетът одобри и 20.3 млн. лв. за увеличаване на заплатите на персонала в системата на социалното министерство
Осигурихме социални придобивки за 7 месеца

Осигурихме социални придобивки за 7 месеца

В МТСП бяха създадени условия и ред, които да гарантират провеждането на политики в тази сфера, заяви министърът в оставка Георги Гьоков
1 2 3 4 5 ... 49 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Август 2022 Предишен Следващ