парламент

Приеха бюджета на НЗОК в здравна комисия

10-06-2022 16:37
С 11 гласа „за" законопроектът продължава напред след първо гласуване, предстои да се разгледа и в залаПриеха бюджета на НЗОК в здравна комисия
Clinica.bg

press@clinica.bg

С 11 гласа „за" и 5 „против" актуализацията на бюджета на НЗОК беше приета на първо четене в парламентарната здравна комисия. Законопроектът очаквано не получи подкрепа от ГЕРБ и стана повод за преглед на управлението в сектора.

На 62 млн. лв. възлиза реално актуализацията на бюджета на НЗОК, представи проекта председателят на Надзорния съвет на фонда доц. Васил Пандов. От тях 4 млн. отиват за заплати на нови 100 щатни бройки в НЗОК заради медицинските изделия, 2.3 млн. за административни дейности на НЗОК, свързани с електронизацията, 10 млн. лв. за плащания за чуждите каси и ваксини, а в резерва ще останат 3.3 млн. лв.

За болниците отива основната част

от 45 млн. от увеличението, като тя ще се прибави към останалите икономии от 46 млн. от спрените плащания през април за борбата с КОВИД. Целта е да се помогне на болниците да увеличат заплатите, заложени в Анекса на НРД. Според опозицията обаче това няма как да стане.


Увеличенията на заплатите няма

да се случат, ние заставаме на страната на медиците, това е бюджет на лъжата, стана ясно от думите на проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ. Според него и колегата му проф. Асен Балтов е било ясно, че големите държавните и общинските болници няма как да постигнат по-високите заплати от самото начало, а със задължението за увеличението те се обричат на нови дългове.


Липсата на финансиране за зъбните

протези за възрастните хора пък възмути депутата от ИТН д-р Ивайло Христов. Не мога да разбера защо този проблем няма решение трета година, въпреки че има средства в бюджета, каза той. Д-р Александър Симидчиев пък попита дали до 1 август ще е готова обещаната електронна функционалност за по-добър контрол в болниците. В отговор той получи уверение от председателя на здравната комисия доц. Антон Тонев от ПП.


Дигиталното здравеопазване ще е от

полза за цялата система, надявам се да успеем да го въведем, а дълговете на болниците са натрупани в последните 10 години, наясно сме, че за 6 месеца не можем да създадем перфектно здравеопазване, но правим каквото можем, стана ясно от думите му.


Пет линейки извозват ранени към Сърбия

Пет линейки извозват ранени към Сърбия

Оперират едно от двете деца в „Пирогов", а другото вече е контактно, казва здравният министър д-р Асен Меджидиев
Транспортират две деца от сръбския автобус в Пирогов

Транспортират две деца от сръбския автобус в Пирогов

След инцидента на АМ "Тракия" в УМБАЛ "Проф. Стоян Киркович" -Стара Загора са били настанени 14 души, казва здравният министър д-р Асен Меджидиев
Още една чернодробна трансплантация

Още една чернодробна трансплантация

Тя е извършена от специалистите във ВМА на 12 август, след донорска ситуация в Плевен
370 болници за нашето население са много

370 болници за нашето население са много

Какви са очакванията от служебния министър, какви са проблемите пред общинските болници, каква е визията за развитието на Първа градска болница в София и какво трябва да се направи в сектор здравеопазване, попитахме проф. Цветомир Димитров.
Остойностяват труда на медиците

Остойностяват труда на медиците

Подобряване на профилактиката сред децата, продължаване на дейностите по антираковия план и купуването на хеликоптери

Чакаме 3.7 млрд. по Плана за възстановяване

Чакаме 3.7 млрд. по Плана за възстановяване

Парите ще дойдат идните месеци, но работата по второто плащане е доста по-сериозна, предупреди заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов
Д-р Златанов пое Надзора на НЗОК

Д-р Златанов пое Надзора на НЗОК

На него ще се падне да довърши преговорите по анекса на НРД, както и да запчоне подготовката за нов рамков договор
Директорските заплати – без промяна

Директорските заплати – без промяна

Въпреки заканите на бившият кабинет да се намали ножицата и догодина ще имаме заплати над 1 млн.

МЗ да направи анализ на болниците

МЗ да направи анализ на болниците

Какви са очакванията от служебния министър Асен Меджидиев, какви са проблемите пред общинските болници и каква е визията за развитието на МБАЛ – Свищов. Това попитахме нейния управител Илиян Венков.
Агресия и при спасителите

Агресия и при спасителите

До сблъсък с туристи се е стигнало на плажа на „Слънчев бряг" заради незачитането на червения флаг

1 2 3 4 5 ... 401 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Август 2022 Предишен Следващ