Интервю

Трябват ни още 100 хил., за да увеличим заплатите

13-06-2022 06:33
Като макрорамка сигурно има средства в НЗОК, но това е като свинското със зеле – едни ядат само месо, други само зеле, казва д-р Пламен ЦековТрябват ни още 100 хил., за да увеличим заплатите
Clinica.bg

press@clinica.bg

Болниците вече получиха новите си бюджети до края на годината, споровете дали те ще стигнат за предвиденото увеличение на заплатите на медиците в Анекса на НРД обаче продължават. Според много от мениджърите увеличението на средствата няма да е достатъчно, според здравните власти ще стигне. Къде е истината според общинските болници и какви ще са последиците за тях, попитахме д-р Пламен Цеков, директор на болницата в Севлиево.

- Д-р Цеков, получихте новите бюджети за остатъка на година, по-високи ли са те в сравнение с досегашните?

- Да, получихме ги, има завишение в сравнение с касовото изпълнение на 2021 г. и то от порядъка на около 30%.

- Те ще бъдат ли достатъчни, за да бъдат постигнати заложените заплати в Анекса и КТД-то?

- Тепърва ще видим, защото има разлика между увеличението на КП, средствата на НЗОК и приходите, които ще имаме на база тези две величини. За месец май цифрите ни подсказват, че няма да можем да изпълним нещата така, както са заложени в Анекса .

- Може ли да дадем конкретни цифри?

- Най-общо казано на нашата болница й трябва допълнителен приход от около 200 хил. лв. на месец, за да може да осигурим нивата, които са определени, а именно – 910 лв. за санитар, 1500 лв. за сестра и 2000 лв. за лекар. Реално обаче, имаме повече около 100 хил. лв. на база 30-те процента увеличение, което получихме.

- Тези 100 хил. лв. ще успеете ли да ги заработите?

- Не, ние не успяваме да ги заработим. Бюджетът ни е 437 хил. лв. за месец май, а ние сме заработили 405 хил., тоест не можем да достигнем бюджета си. Пари в бюджета на НЗОК има, но ние нямаме толкова пациенти, с които да го усвоим, а имаме зададен твърд разход, каквито са заплатите, но нямаме твърд приход, тъй като той е базиран на реалното търсене.

- Тоест дефицитът дори ще надхвърля 100 хил., за да увеличите заплатите?

- Всеки месец ще е различно, но дори да достигнем лимита, който касата ни е определила, пак няма да ни стигат 100 хил. лв. и то, ако всичко отива за фонд работна заплата, но ние имаме и други пера, които трябва да покрием – лекарства, консумативи, договори за поддръжка, които също се увеличиха. Наблюдаваме, че стойността на процедурата за хронична хемодиализа, която НЗОК плаща, се увеличи и веднага започнаха искания от доставчиците за промяна на цените, които ние плащаме. Дори имаме отказ от фирми да ни доставят материали с мотива за войната, Китай и лунното затъмнение Това е един пореден пример, че когато се увеличат цените на КП, доставчиците се стремят да вземат разликата.

- Защо болниците все още не могат да достигнат дейността си отпреди пандемията?

- Влияние оказа пандемичната ситуация, през която около една четвърт отказваха да влизат в болница, търсеха алтернативни начини или отлагаха лечението си. По-скоро ние нямаме пациенти заради пандемичния рефлекс, иначе преди това пациентите бяха достатъчни, но пък цените на КП бяха ниски. Сега е обратно – пациентите са по-малко, а цените по-високи и запазваме почти същия приход, който сме имали, като през 2019 г. бюджетът ни беше по-добър от 2021 г. И тук е голямата тънкост в играта, че на нас ни дадоха бюджети на база касово изпълнение от 2021 г., а те бяха по-ниски с около 20% спрямо 2019 г.

- Отливът на пациенти не се ли дължи и на постоянното увеличаване на лечебните заведения и намаляването на населението?

- Да, най-вероятно демографската ситуация също има значение, както и броят на болниците, които предлагат много по-добри условия в битово отношение спрямо старите, както и концентрация на доста специалисти по здравни грижи. В тях се предлага по-качествена грижа за болния и е нормално пациентите да ги търсят. Но според мен това не е основното, защото в частните болници има доплащане, а при нас няма.

- Очевидно е, че не може да оредяваме като население и да увеличаваме болниците, какво е решението?

- Според мен многото болници не са проблемът, защото в Конституцията е казано, че всеки може да упражнява професията си свободно, не само в общинска или държавна, но и в частна структура. Само пациентите са тези, които ще определят кои болници ще останат и кои не. Това е част от механизма, но големият проблем е, че не знаем колко ни е населението, каква потребност има и с каква минимална структура можем да му осигурим достъп. И давам пример - областните болници са държавни и се възползват от моите данъци чрез заделеното за тях от държавата, а аз, като общински гражданин, не ползвам нищо от това, тоест данъците се преразпределят неравномерно. Държавата трябва да каже кои структури трябва да съществуват, за да осигурят адекватен достъп на населението до болнична помощ. Защото, ако сега има проблем, то той е в десетте големи гарда, където има концентрация не само на държавни лечебни заведения, но и на частни. Ако погледнем общия брой на леглата за активно лечение, той е един и същ – около 30 хил., на практика излиза, ние нямаме намаляване на леглата, а пренасочване. Например, във видинска област изчезна една болница, а другата редуцира дейността си на минимум. Тези легла отиват в София или Пловдив и т.н. и ако държавата иска да има адекватно покритие, трябва да намери механизъм, по който тези болници да съществуват, а не да казва, че частните болници са проблемът. Аз не съм им адвокат, но не те са проблемът. Ние не можем да кажем колко могат да бъдат болниците, държавата може само да ги контролира и ако не отговарят на определените изисквания, да ги закрие.

- Какво очаквате да се случи през тази година на болничния пазар – ще има ли фалити?

- Ако не беше това изискване да се увеличи фонд работна заплата, болниците щяха да съществуват по същия начин, както и досега. Но то съществува и някои няма да могат да го изпълнят, а тогава се намесва санкциониращата клауза, че, ако не изпълниш условието, ще получиш по-малко пари. Това е дискриминация – от една страна ние трябва да дадем пълния обем на услугата, но, ако не дадем заплати, ще ни намалят цената. Това е дискриминация и се надявам Съдът да спре изпълнението на тази разпоредба.

- Ще съдят ли и общинските болници анекса, вече има ли подадени жалби?

- Доколкото знам, да. Сдружението на общинските болници иска тази клауза да бъде отменена, защото е дискриминционна и защото не може да бъде изпълнена. Ние искаме да я изпълним, но не можем и сме изправени пред две възможности – да дадем заплати и да не плащаме на доставчиците или обратното.

- Общинските болници ли са най-засегнати от новите правила в Анекса?

- Първоначално се оказа, че ние сме най-притиснати до стената, а частните дори казаха, че и сега са близо до тези нива и ще ги достигнат, но когато излязоха наяве бюджетите, се оказа, че и те имат проблеми и всички ще обжалват тази разпоредба.

- НЗОК пусна една макрорамка за бюджетите на болниците до края на годината, в която казва, че средствата са увеличени на месец с над 40 млн. за всички болници или с 25% спрямо предходните, а в конкретните болници е между 16 и над 100 процента, с какво си обяснявате разликата?

- Като макрорамка нещата сигурно са така, но това е като свинското със зеле – едни ядат само месо, други само зеле. Горе долу сме изправени в тази ситуация заради недостатъците в остойностяването на КП. Няма никакъв реален механизъм за остойностяването на КП, ако има механизъм, нека го покажат. Изкривяването, което е ставало през годините на база тежък лобизъм, интересът на държавата да насочи ресурс към определени лечебни заведения, доведе до там, че сегашният ръст увеличава дистанцията между високо и ниско платените пътеки. Виждаме, че някъде в болниците има 100% увеличение, а другаде 16%. Но когато пътеката е 4000 лв. и я увеличат с 10%, увеличението е 400, а когато пътеката е 400 лв. и я увеличат с 50%, увеличението пак е по-малко. Тук отново стигаме до отговорността на държавата – какво прави тя, за да изчисти диспропорциите между отделните КП и диагнози, защото ние имаме информацията, че един остър апандесит в общинската болница е 136 лв., а в университетска - 1136, десет пъти е разликата, откъде идва тя. До Париж може да идеш пеша, с автобус, с кола, със самолет или ракета, трябва ли да ползваме най-скъпия начин!


Пет линейки извозват ранени към Сърбия

Пет линейки извозват ранени към Сърбия

Оперират едно от двете деца в „Пирогов", а другото вече е контактно, казва здравният министър д-р Асен Меджидиев
Транспортират две деца от сръбския автобус в Пирогов

Транспортират две деца от сръбския автобус в Пирогов

След инцидента на АМ "Тракия" в УМБАЛ "Проф. Стоян Киркович" -Стара Загора са били настанени 14 души, казва здравният министър д-р Асен Меджидиев
Още една чернодробна трансплантация

Още една чернодробна трансплантация

Тя е извършена от специалистите във ВМА на 12 август, след донорска ситуация в Плевен
370 болници за нашето население са много

370 болници за нашето население са много

Какви са очакванията от служебния министър, какви са проблемите пред общинските болници, каква е визията за развитието на Първа градска болница в София и какво трябва да се направи в сектор здравеопазване, попитахме проф. Цветомир Димитров.
Остойностяват труда на медиците

Остойностяват труда на медиците

Подобряване на профилактиката сред децата, продължаване на дейностите по антираковия план и купуването на хеликоптери

Чакаме 3.7 млрд. по Плана за възстановяване

Чакаме 3.7 млрд. по Плана за възстановяване

Парите ще дойдат идните месеци, но работата по второто плащане е доста по-сериозна, предупреди заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов
Д-р Златанов пое Надзора на НЗОК

Д-р Златанов пое Надзора на НЗОК

На него ще се падне да довърши преговорите по анекса на НРД, както и да запчоне подготовката за нов рамков договор
Директорските заплати – без промяна

Директорските заплати – без промяна

Въпреки заканите на бившият кабинет да се намали ножицата и догодина ще имаме заплати над 1 млн.

МЗ да направи анализ на болниците

МЗ да направи анализ на болниците

Какви са очакванията от служебния министър Асен Меджидиев, какви са проблемите пред общинските болници и каква е визията за развитието на МБАЛ – Свищов. Това попитахме нейния управител Илиян Венков.
Агресия и при спасителите

Агресия и при спасителите

До сблъсък с туристи се е стигнало на плажа на „Слънчев бряг" заради незачитането на червения флаг

1 2 3 4 5 ... 401 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Август 2022 Предишен Следващ