признание

Новите дейности и болници притесниха НЗОК

09-06-2022 11:54
Структура с едно легло иска финансиране, а друга е надвишила заявения си бюджет само над 4 пътиНовите дейности и болници притесниха НЗОК
Clinica.bg

press@clinica.bg

Безкрайното роене на нови дейности и болници започва да притеснява дори здравната каса, която трябва да плаща за услугите на всичките лечебни заведения без оглед от нуждата и качеството на дейността им. Това става ясно от стенограмата от заседанието на Надзорния съвет на фонда на 27 май.

Повод за повдигане на темата за новите дейности и болници се оказват бюджетите на три лечебни заведения – „Сърце и мозък" в Плевен, „Луксор" в Пловдив и „Св. Ив. Рилски" в Ст. Загора. Оказва се, че последните две лечебни заведения не са получили договор и пари за нови дейности, а първото пък е надхвърлило 4 пъти обявения си бюджет в бизнес плана, който е депозирало, за да получи съгласие за дейност от МЗ. Какви са причините за това става най-ясно от думите на управителя на фонда проф. Петко Салчев.


Според него болница „Луксор"

не е получила финансиране за новата дейност, защото по документи разполага само с е едно легло в отделение по Анестезиология и реанимация, за където е и искания бюджет.

„Аз съм изискал допълнително становище. Изпратил съм документите на д-р Петър Грибнев, за да каже как може да съществува отделение с едно легло. Изискал съм да представят график на работещите в отделението и т.н. И тъй като касата е фиксирала, че това не отговаря на изискванията, не е предложила финансирането на нови дейности. Какво повече да кажа?", пита той надзорниците. Според писмо на болницата обаче леглата били повече, става ясно от думите на председателя на Надзорния съвет Васил Пандов.


„Няма такова разрешително.

Много го търсихме това разрешително от Министерството на здравеопазването. И всичките тези болници, които ги цитирате, аз искам, ако ги разглеждаме по-нататък, както миналия път направихме – изважда се разрешителното, изважда се бизнес плана, изважда се и нашето становище. Защото на някои от болниците, които в момента искат допълнителни стойности, ние сме казали – няма да бъдат финансирани. Например в Стара Загора една болница, която иска роботизирана хирургия", отговаря проф. Салчев, визирайки според колегите си „Св. Ив. Рилски". Оказва се, че тя няма да получи финансиране, защото регионалната каса в града не е предложила.

„Ето ги докладите, които са представени на комисията, с предложенията на касите. Това са всичките доклади. Не са предложили. Преценили са. Ние какво да направим.", казва проф. Салчев.


По-различен е третият казус със „Сърце и мозък".

Там проблемът е не, че няма финансиране, а, че то в пъти надхвърля заявеното от новото лечебно заведение в бизнес плана си при искането на разрешението за дейност. Според думите на Естел Василева в Плевен има прехвърляне на средства от СБАЛ по кардиология към МБАЛ „Сърце и Мозък", тъй като „не е достигнат максималният капацитет на лечебното заведение за нови 4 дейности по 22 клинични пътеки". Формираната стойност за компенсация към 31 май е в размер на 3.2 млн. лв. Това обаче ще доведе до значителен спад - под средномесечното касово изпълнение за 2021 г., на приходите на СБАЛК-Плевен. Това дава повод на Виолета Лорер да констатира, че има огромно разминаване между анонса на „Сърце и мозък" в бизнес плана им и реалната им дейност.


„Как се остойностяват тези нови дейности

и доколко финансовата обосновка, с която са разрешени тези нова болница и нови дейности, е вярна. Конкретно в случая моето притеснение беше, че мисля, че точно на Плевен беше 10 млн. лв. финансова обосновка, а ние в момента им даваме 3.5 млн. лв. на месец, което за 12 месеца прави една съвсем различна финансова обосновка спрямо 10, с които тя е била разрешена", казва тя. Още по-остра е забележката на Боян Бойчев.

„Откъде накъде тук някой от нас ще каже, че след една година няма да са 10 млн. лв., а ще са 42 млн. лв. Нека да бъдат така добри, съответно този, който си предлага бизнес плана, да смята правилно. Аз разбирам някакви отклонения, но отклонения 4 пъти на втората година е абсурд", казва той. На друго мнение е Иван Кокалов от КНСБ.


„Може да стане и пет пъти.

Може накрая да спрат да ходят и в другата болница. Нали разбираш, че пациентът определя, не ние. И такива случаи имахме във времето тук в София, беше след ремонта на Правителствена болница и те вечно негодуваха, защото вижте вие сте ни дали 300 хил. лв., а те стигнаха до 2 млн. лв. точно, защото нарастват. Ние трябва да предвидим по някакъв начин с колко нарастват. Това е въпросът", казва той.

На призива на Лорер да се върне обратно контрола в институциите, които дават тези разрешения за дейност пък, проф. Салчев припомня, че преди години и изискванията за откриване на нова болница или дейност са били по-строги.


„Никой не се сеща едно време какво беше.

Първите разрешителни се издаваха за дейност, брой легла и още няколко неща. Например и персонал имаше. След това намалиха и махнаха изискуемия персонал и останаха дейности, и брой легла. След това махнаха леглата и сега даваме само за дейност. Има една заповед 37б, която предхожда дейността. Той като в шестмесечен срок си изкара разрешителното за дейност, така наречения лиценз, той през това време започва да си сменя правилника. Четири болници са такива 2017 г., 2018 г. и 2019 г. Поименно ги знам, защото знам кой е издал разрешението, кой им е спуснал заповедта, какъв е бизнес плана, който го няма, как се е финансирала тази болница, как е сключван договор за 46 нови пътеки, как искат още 25 нови пътеки. Всичко това, ако искате, ще ви го дам и след това трябва да го изпратя където трябва", казва проф. Салчев. (Clinica.bg помоли официално за тези документи, за да им дадем гласност, но засега не сме ги получили.)

Проф. Салчев осветлява и още един проблем. Защо с изникването на нови болници и дейности не фалират старите. Той признава, че през изминалите две години техните бюджети са били дори да нямат нужните пациенти заради промените във финансирането през пандемията.


„Как стават новите дейности.

От болница Х целия екип онкология се пренася в болница У. Премества се не само работейки, а с всичките лекарства. Вие ще го видите след малко. Само че болница У, след малко ще посоча болниците, болница Х не се отказва от тази дейност. На нея и намалява рязко дейността, но тя не се отказва от стойностите си за тази дейност. Тя си иска тези стойности, но дали ще ги изпълни, никой не казва. И се получава, че на тази болница в момента трябва да и доплатим НУР, защото не си е изпълнила дейността на 85%", обяснява механизмът той. 

Болниците обаче може да запазят

бюджетите си, след като намалее реалната им дейност и без механизма с 85% гарантирано финансиране по време на пандемията. Както периодично се анонсира и в обществото от страна на здравните власти и НЗОК -не са малко клиниките, които надписват пациенти. Последните подобни шумно огласени примери са от средата на миналата година, те бяха за Пирогов и Лзоенец. Това обаче съвсем не означава, че подобни техники се използват само там, публична тайна е, че има структури, чийто обем дейност се генерира на принципа на "химикалковата мдицина". Поради липсата на ефективен контрол, а вероятно и на други причини, край на тези практики не се слага. 
 
Заседанието на надзорниците за бюджетите

на болниците обаче за пореден път показва отдавана известните проблеми в системата – безконтролното роене и финансиране на нови и стари дейности и болници, които касата издържа с здравните осигуровки на всеки един български гражданин без оглед на нуждата и качеството на услугите, които се предлагат в тях. За съжаление надзорниците приключват дебата си с констатациите, че нарушение на закона няма, а контролът е дефицитен в системата. Реална промяна от това обаче няма как да последва, което означава, че и занапред близо 3 млрд. лв. обществени средства на година ще се харчат напълно неефективно само за болници.


Пет линейки извозват ранени към Сърбия

Пет линейки извозват ранени към Сърбия

Оперират едно от двете деца в „Пирогов", а другото вече е контактно, казва здравният министър д-р Асен Меджидиев
Транспортират две деца от сръбския автобус в Пирогов

Транспортират две деца от сръбския автобус в Пирогов

След инцидента на АМ "Тракия" в УМБАЛ "Проф. Стоян Киркович" -Стара Загора са били настанени 14 души, казва здравният министър д-р Асен Меджидиев
Още една чернодробна трансплантация

Още една чернодробна трансплантация

Тя е извършена от специалистите във ВМА на 12 август, след донорска ситуация в Плевен
370 болници за нашето население са много

370 болници за нашето население са много

Какви са очакванията от служебния министър, какви са проблемите пред общинските болници, каква е визията за развитието на Първа градска болница в София и какво трябва да се направи в сектор здравеопазване, попитахме проф. Цветомир Димитров.
Остойностяват труда на медиците

Остойностяват труда на медиците

Подобряване на профилактиката сред децата, продължаване на дейностите по антираковия план и купуването на хеликоптери

Чакаме 3.7 млрд. по Плана за възстановяване

Чакаме 3.7 млрд. по Плана за възстановяване

Парите ще дойдат идните месеци, но работата по второто плащане е доста по-сериозна, предупреди заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов
Д-р Златанов пое Надзора на НЗОК

Д-р Златанов пое Надзора на НЗОК

На него ще се падне да довърши преговорите по анекса на НРД, както и да запчоне подготовката за нов рамков договор
Директорските заплати – без промяна

Директорските заплати – без промяна

Въпреки заканите на бившият кабинет да се намали ножицата и догодина ще имаме заплати над 1 млн.

МЗ да направи анализ на болниците

МЗ да направи анализ на болниците

Какви са очакванията от служебния министър Асен Меджидиев, какви са проблемите пред общинските болници и каква е визията за развитието на МБАЛ – Свищов. Това попитахме нейния управител Илиян Венков.
Агресия и при спасителите

Агресия и при спасителите

До сблъсък с туристи се е стигнало на плажа на „Слънчев бряг" заради незачитането на червения флаг

1 2 3 4 5 ... 401 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Август 2022 Предишен Следващ