Меню
Коментар

В онкологията е налице парадокс

07-06-2022 14:07
При наличието на ръст на средствата за активно лечение, имаме спад на финансирането за палиативни грижи и увеличение на смъртността, казва Първан СимеоновВ онкологията е налице парадокс
Clinica.bg

press@clinica.bg
Въпреки намаляващото население в страната, броят на новите болнични структури за активно лечение се увеличава избирателно и в сферата на онкологията. През миналата година химиотерапия и лъчетерапия са започнали работа в още едно лечебно заведение, в същото време все по-малко са местата, където се предлагат палиативни грижи, увеличават се и средствата за лекарства, смъртността обаче не намалява. Това показват наблюденията на „Индекс на болниците", които бяха представени на пресконференция на тема "Онкологията в България - действителност и нужда от промени". Какви средства се изразходват, за какво не стигат и какво показват цифрите, обясни социологът Първан Симеонов. Той е изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл болкан" и съучредител на „Индекс на болниците"

Вижда се ясно, че за периода 2015 – 2020 година, който разглеждаме имаме дори увеличаване на лечебните заведения, занимаващи се с онкологични заболявания. В същото време нямаме необходимите нива на диспансеризация и дори имаме намаляване на онова, което касата плаща за палиативни грижи. Казано накратко, нямаме достатъчна комплексност на услугата. Има акцент върху болничната грижа, но не толкова акцент върху пациентите при палиативните грижи за тях и диспансеризацията. Най-радикалният критерий е съотношението на нивата на смъртност и вложените средства. Това са съотношенията на населението, което намалява в България и лечебните заведения. При намаляващо население, имаме увеличаващи се лечебни заведения. При увеличаващи се средства, отиващи към фармацията, имаме увеличаващи се показатели на смъртност.

Прекалено много са тревожните сигнали.


За последната година лечебните заведения са се увеличили от 41 на 42. При тях има сериозни диспропорциии. От всички тях около 10 са тези, които имат реална работа със сериозни онкологични заболявания. Не повече от 9 са тези, в които са минали за година над 2000 пациенти. Има обаче и 6 болници, в които е имало под 200 пациенти. Това е интересна диспропорция, която също трябва да се отбележи. При химиотерапиите имаме 25% таргетни терапии и в 7 на сто имунотерапии, които са по-иновативният метод. Това означава, че достъпът до иновативните практики също не е онзи, който би ни се искало да бъде. Лъчелечение се осъществява в 23 лечебни заведени. Радиохиургията, която е едно от основните направления се практикува в 11 болници в страната, роботизираната хирургия с кибернож в 3, носкодозовата брахитерапия в 4, стандартната брахитерапия в 16, конвенционална терегаматерапия – само на едно място. За 2021 са диспансеризирани 69 000 души., докато пред 2019 г. те са били близо 87 000 души. Вероятно част от намаляването е и заради коронавируса. Това е и основният проблем. Специалистите ще потвърдят, че хората са много повече. Този проблем много ясно личи в палиативните грижи. През миналата година е имало 1659 души в лечебни заведения, за които Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е платила за палиативни грижи. За предходния период, 2020-та, палиативни грижи по линия на касата са получили 1789 в 17 лечебни заведения. Социологът в мен би казал, че има спад. Виждате, че платеното от касата, като палиативни грижи, е намаляло.

Имаме парадокс.

Оказва се, че всичко свързано с болнична помощ сякаш расте, а всичко свързано с комплексността на услугата, с качеството на преживяването не само, че не расте, но дори намалява. Тежка е темата са средствата и смъртността. Ако се погледнат две референтни години, 2015 и 2021 г.година, ясно се вижда намаляването на населението в България. съответно средствата за лекарства са 246 млн. лв. за 2015-та и 708 млн. лв. през 2021-ва с отстъпките 571 млн. лева. Имаме покачване в пъти на отделените средства за онколекарства при положение, че индексите на смъртност за двете години са красноречиви. Тя расте. През 2015 г. са починали над 17 900 души, а после над 19 300 души. Имаме ръстове. В същото време лечебните заведения, лекуващи онкологични заболявания са станали от 16 на 42. Най-общо казано средствата, отделяни от НЗОК растат, но те сякаш отиват най-вече в болничната помощ и не отиват достатъчно в други типове грижа. Колкото и повече да стават те, не си личи от обективни показатели, като смъртността, да се повлияват благоприятно. Възможно е това да е свързано и с общия здравословен статус в България. Известно е, че и тук няма добри новини. Добри новини обаче сякаш не се виждат и по отношение на грижата.


Трябва да се оценява качеството в онкологията

Трябва да се оценява качеството в онкологията

Защо българските пациенти с онкологични болести доплащат за лечението си, проблем ли е това, ясен ли е пътят им на лечение, има ли комплексност и качество в него. Това са част от въпросите, които отправихме към доц. Ася Консулова.

Инвитро процедурите без промяна в успеваемостта

Инвитро процедурите без промяна в успеваемостта

За поредна година тя остава около 27% за финансираните от държавата, показват официалните данни

Няма структуриран подход към онкозаболяванията

Няма структуриран подход към онкозаболяванията

Ако се знае какво точно покрива НЗОК, застрахователите можем да помогнем много, като надградим системата с втори стълб, казва Ивана Димова
Онкологични ръководства у нас няма

Онкологични ръководства у нас няма

Нито една клинична пътека на НЗОК не е построена въз основа на стандартни оперативни процедури, казва доц. Димитър Калев
Държавата абдикира от контрола на болниците

Държавата абдикира от контрола на болниците

Здравната система не е пазар, а ние я докарахме до сергия, тя е елемент от националната сигурност на всяка страна, казва д-р Мими Виткова
69% от пациентите с онкологични заболявания доплащат

69% от пациентите с онкологични заболявания доплащат

Средната сума на човек е била 1495 лв., което поставя сериозни финансови бариери пред достъпа до адекватна здравна помощ, показва изследване на "Индекс на болниците"

Онкологията се разрасна

Онкологията се разрасна

През миналата година две болници са отворили нови отделения - по лекарствено лечение и по лъчелечение

17858 операции в неврохирургията

17858 операции в неврохирургията

Въпреки че 115 болници са осъществявали някаква дейност в тази област, тя остава концентрирана в 15 центъра в страната

Ръст в ортопедичните операции

Ръст в ортопедичните операции

През миналата година те са били над 74 хиляди, с което почти догонват нивата отпреди пандемията

На демографията пречи политическата конюнктура

На демографията пречи политическата конюнктура

Ражданията в болниците през 2023 г. за първи път се оказаха под 50 000, показва анализът на „Индекс на болниците" върху данните на НЗОК. Защо се случва това, ще се промени ли негативната тенденция, попитахме доц. Спас Ташев.

1 2 3 4 5 ... 13 »
открийте болница
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че частни инвеститорски интереси не застрашават Националната детска болница?

Юни 2024 Предишен Следващ