Меню
Коментар

В онкологията е налице парадокс

07-06-2022 14:07
При наличието на ръст на средствата за активно лечение, имаме спад на финансирането за палиативни грижи и увеличение на смъртността, казва Първан СимеоновВ онкологията е налице парадокс
Clinica.bg

press@clinica.bg
Въпреки намаляващото население в страната, броят на новите болнични структури за активно лечение се увеличава избирателно и в сферата на онкологията. През миналата година химиотерапия и лъчетерапия са започнали работа в още едно лечебно заведение, в същото време все по-малко са местата, където се предлагат палиативни грижи, увеличават се и средствата за лекарства, смъртността обаче не намалява. Това показват наблюденията на „Индекс на болниците", които бяха представени на пресконференция на тема "Онкологията в България - действителност и нужда от промени". Какви средства се изразходват, за какво не стигат и какво показват цифрите, обясни социологът Първан Симеонов. Той е изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл болкан" и съучредител на „Индекс на болниците"

Вижда се ясно, че за периода 2015 – 2020 година, който разглеждаме имаме дори увеличаване на лечебните заведения, занимаващи се с онкологични заболявания. В същото време нямаме необходимите нива на диспансеризация и дори имаме намаляване на онова, което касата плаща за палиативни грижи. Казано накратко, нямаме достатъчна комплексност на услугата. Има акцент върху болничната грижа, но не толкова акцент върху пациентите при палиативните грижи за тях и диспансеризацията. Най-радикалният критерий е съотношението на нивата на смъртност и вложените средства. Това са съотношенията на населението, което намалява в България и лечебните заведения. При намаляващо население, имаме увеличаващи се лечебни заведения. При увеличаващи се средства, отиващи към фармацията, имаме увеличаващи се показатели на смъртност.

Прекалено много са тревожните сигнали.


За последната година лечебните заведения са се увеличили от 41 на 42. При тях има сериозни диспропорциии. От всички тях около 10 са тези, които имат реална работа със сериозни онкологични заболявания. Не повече от 9 са тези, в които са минали за година над 2000 пациенти. Има обаче и 6 болници, в които е имало под 200 пациенти. Това е интересна диспропорция, която също трябва да се отбележи. При химиотерапиите имаме 25% таргетни терапии и в 7 на сто имунотерапии, които са по-иновативният метод. Това означава, че достъпът до иновативните практики също не е онзи, който би ни се искало да бъде. Лъчелечение се осъществява в 23 лечебни заведени. Радиохиургията, която е едно от основните направления се практикува в 11 болници в страната, роботизираната хирургия с кибернож в 3, носкодозовата брахитерапия в 4, стандартната брахитерапия в 16, конвенционална терегаматерапия – само на едно място. За 2021 са диспансеризирани 69 000 души., докато пред 2019 г. те са били близо 87 000 души. Вероятно част от намаляването е и заради коронавируса. Това е и основният проблем. Специалистите ще потвърдят, че хората са много повече. Този проблем много ясно личи в палиативните грижи. През миналата година е имало 1659 души в лечебни заведения, за които Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е платила за палиативни грижи. За предходния период, 2020-та, палиативни грижи по линия на касата са получили 1789 в 17 лечебни заведения. Социологът в мен би казал, че има спад. Виждате, че платеното от касата, като палиативни грижи, е намаляло.

Имаме парадокс.

Оказва се, че всичко свързано с болнична помощ сякаш расте, а всичко свързано с комплексността на услугата, с качеството на преживяването не само, че не расте, но дори намалява. Тежка е темата са средствата и смъртността. Ако се погледнат две референтни години, 2015 и 2021 г.година, ясно се вижда намаляването на населението в България. съответно средствата за лекарства са 246 млн. лв. за 2015-та и 708 млн. лв. през 2021-ва с отстъпките 571 млн. лева. Имаме покачване в пъти на отделените средства за онколекарства при положение, че индексите на смъртност за двете години са красноречиви. Тя расте. През 2015 г. са починали над 17 900 души, а после над 19 300 души. Имаме ръстове. В същото време лечебните заведения, лекуващи онкологични заболявания са станали от 16 на 42. Най-общо казано средствата, отделяни от НЗОК растат, но те сякаш отиват най-вече в болничната помощ и не отиват достатъчно в други типове грижа. Колкото и повече да стават те, не си личи от обективни показатели, като смъртността, да се повлияват благоприятно. Възможно е това да е свързано и с общия здравословен статус в България. Известно е, че и тук няма добри новини. Добри новини обаче сякаш не се виждат и по отношение на грижата.


Комплексност в онкологията ни няма

Комплексност в онкологията ни няма

Броят на клиниките в страната и средствата за здравеопазване се увеличават, а резултатите от лечението не се подобряват

Няма стандарти и алгоритми за онкоболните

Няма стандарти и алгоритми за онкоболните

В цивилизования свят на пациентите се дава изчерпателна информаия за терапията, у нас това не се прави, казва д-р Станимир Хасърджиев
Вкарахме търговията в здравеопазването

Вкарахме търговията в здравеопазването

Няма морфин и палиативни грижи за онкологично болни, защото те не са финансово интересни, казва доц. Николай Йорданов
Българската онкология няма европейско мислене

Българската онкология няма европейско мислене

Липсват стандарти, никой не знае въз основа на какво се диагностицират и лекуват пациентите у нас, казва д-р Димитър Калев
Слаб ръст в ортопедията

Слаб ръст в ортопедията

Операциите в тази сфера още не са стигали нивата отпреди пандемията, показва анализ на „Индекс на болниците"

Онкологиите се увеличаха с oще една

Онкологиите се увеличаха с oще една

За сметка на новите химио- и лъче- клиники продължават да намаляват центровете, които предлагат палиативни грижи, показват наблюденията на „Индекс на болниците"

Неврохирургията се възстанови

Неврохирургията се възстанови

Над 14 хиляди са операциите, които са направени през миналата година, толкова са били и преди пандемията

Лек спад в успеваемостта на инвитрото

Лек спад в успеваемостта на инвитрото

Броят на ражданията спрямо процедурите в клиниките с държавно финансиране е намалял с 1 процент за година, показва анализ на „Индекс на болниците"

Ражданията продължават да намаляват

Ражданията продължават да намаляват

През миналата година те са били 51 301 или с 667 по-малко в сравнение с предходната, показва анализ на „Индекс на болниците"

Лек подем в инвазивната кардиология

Лек подем в инвазивната кардиология

Още две лечебни заведения са започнали да развиват дейността през миналата година, показват данните в „Индекс на болниците"

1 2 3 4 5 ... 9 »
открийте болница
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Юли 2022 Предишен Следващ