Меню
Коментар

Няма стандарти и алгоритми за онкоболните

07-06-2022 14:28
В цивилизования свят на пациентите се дава изчерпателна информаия за терапията, у нас това не се прави, казва д-р Станимир ХасърджиевНяма стандарти и алгоритми за онкоболните
Clinica.bg

press@clinica.bg
Въпреки намаляващото население в страната, броят на новите болнични структури за активно лечение се увеличава избирателно и в сферата на онкологията. През миналата година химиотерапия и лъчетерапия са започнали работа в още едно лечебно заведение, в същото време все по-малко са местата, където се предлагат палиативни грижи, увеличават се и средствата за лекарства, смъртността обаче не намалява. Това показват наблюденията на „Индекс на болниците", които бяха представени на пресконференция на тема "Онкологията в България - действителност и нужда от промени". Какво липсва на българската онкология и какво следва да се направи, обясни д-р Станимир Хасърджиев. Той е генерален директор на Националната пациентска организация.
Според резултатите от допитване, какво му тежи на нашия пациент на първо място излиза лошото отношение на здравната система към него и най-вече към онкологично болния – нещо характерно и твърде неприемливо за нашата действителност. Незнайно защо, но в лечебните заведения с тези пациенти не се държат добре. Хората са недоволни от липсата на скринингови и профилактични програми.

Никъде няма индивидуален подход при лечението

Няма ги мултидисциплинарите екипи, както и психологическата помощ, която категорично трябва да излезе на преден план. Очевидно е, че стресът при чуването на тази диагноза е изключително голям. Съпроводен е с множество проблеми със семейството, за самия пациент, за работодателя, за неговите близки. Не стига, че човекът е онкологично болен и трябва да се бори на първо място с болестта, но трябва да се бори и всички останали проблеми, които вече споменах. Пациентите споделят, че няма ясно разписани стандарти, процедури и алгоритми, по които трябва да протича тяхното лечение.

Често пъти само на добрата воля на лекуващ лекар

той споделя с тях на базата на какво е взел даденото решение. Тук въобще не може и дума да става за взимане на решение от лекар и пациент така, както това се прави в световен мащаб. В цивилизования свят решението винаги се взима заедно, след като на самите пациенти е дадена изчерпателна информация. В крайна сметка, животът и изборът си е на всеки от нас и всеки има право да предени заедно със своя лекар най-добрия път за лечението или дори за отказът от такова. В онкологита има ситуации, в които е по-етично човек да прецени, че няма продължи с дадена терапия. Следва и проблемът, какво става при късните фази в края на човешкия живот, когато медицината е безсилна.

В България умираме като кучета в мъки и болки,

казват някои хора. Тези пациенти сякаш спират да съществуват за здравната система в момента, в който вече не могат да им се прилагат скъпи лекарства. Те остават да разчитат на своите близки и се молят да не умрат в мъки, както свършват много от тях. Такава е ужасяваща ситуация за ХХI век в една европейска държава, където хората са оставени да си отиват по този начин. Нищо ново няма да кажа, само ще отбележа липсата на скрининг и профилактика. Освен това, на пациентите липсва достатъчна информация, как самите те да подпомогнат своето лечение. Общо взето, всеки сам се спасява и търси информация от пациентски организации, сайтове и други източници, което не бива да е така. Няма и никакви програми, които да го подпомагат в целия път, в това число и по отношение на придържането към терапията и здравословния начин на живот.

Такива програми трябва да има не само по време 

на терапевтичния процес, но и след това – да подпомогнат човека в неговата интеграция, обучението, преквалификация на работното място, ако това се налага. Всички тези неща не са застъпени у нас. Затова не е случайно, че резултатите, които виждаме на финала с най-очевидния показател – висока смъртност, не са задоволителни за никой. Част от нещата, които хората идентифицират като някаква надежда или спасителен е пояс, е така широко прокламираната през последните години дигитализация. Те се надяват, че тя ще им помогне да са малко по-независими и по-информирани.

Вероятно дигитализацията ще им спаси бюрокрацията,

съпровождаща всеки един от тях, като се започне от чакането пред кабинети, та се стигне до бележки и събиране на подписи от лекар на лекар. Дори по време на пандемията, вместо хората с онкологично заболявания да бъдат пазени, пак трябваше те да излизат от вкъщи и да се борят със споменатата вече бюрокрация. Когато човек трябва да мине през една недоброжелюбна система и остане от нея неизлекуван и необезболен, няма как да бъде доволен.

Подем в лицевочелюстната хирургия

Подем в лицевочелюстната хирургия

Операциите през миналата година в тази област са достигнали 57 376 според данните на НЗОК

Комплексност в онкологията ни няма

Комплексност в онкологията ни няма

Броят на клиниките в страната и средствата за здравеопазване се увеличават, а резултатите от лечението не се подобряват

Вкарахме търговията в здравеопазването

Вкарахме търговията в здравеопазването

Няма морфин и палиативни грижи за онкологично болни, защото те не са финансово интересни, казва доц. Николай Йорданов
Българската онкология няма европейско мислене

Българската онкология няма европейско мислене

Липсват стандарти, никой не знае въз основа на какво се диагностицират и лекуват пациентите у нас, казва д-р Димитър Калев
В онкологията е налице парадокс

В онкологията е налице парадокс

При наличието на ръст на средствата за активно лечение, имаме спад на финансирането за палиативни грижи и увеличение на смъртността, казва Първан Симеонов
Слаб ръст в ортопедията

Слаб ръст в ортопедията

Операциите в тази сфера още не са стигали нивата отпреди пандемията, показва анализ на „Индекс на болниците"

Онкологиите се увеличаха с oще една

Онкологиите се увеличаха с oще една

За сметка на новите химио- и лъче- клиники продължават да намаляват центровете, които предлагат палиативни грижи, показват наблюденията на „Индекс на болниците"

Неврохирургията се възстанови

Неврохирургията се възстанови

Над 14 хиляди са операциите, които са направени през миналата година, толкова са били и преди пандемията

Лек спад в успеваемостта на инвитрото

Лек спад в успеваемостта на инвитрото

Броят на ражданията спрямо процедурите в клиниките с държавно финансиране е намалял с 1 процент за година, показва анализ на „Индекс на болниците"

Ражданията продължават да намаляват

Ражданията продължават да намаляват

През миналата година те са били 51 301 или с 667 по-малко в сравнение с предходната, показва анализ на „Индекс на болниците"

1 2 3 4 5 ... 9 »
открийте болница
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Ноември 2022 Предишен Следващ