Меню
Коментар

Няма стандарти и алгоритми за онкоболните

07-06-2022 14:28
В цивилизования свят на пациентите се дава изчерпателна информаия за терапията, у нас това не се прави, казва д-р Станимир ХасърджиевНяма стандарти и алгоритми за онкоболните
Clinica.bg

press@clinica.bg
Въпреки намаляващото население в страната, броят на новите болнични структури за активно лечение се увеличава избирателно и в сферата на онкологията. През миналата година химиотерапия и лъчетерапия са започнали работа в още едно лечебно заведение, в същото време все по-малко са местата, където се предлагат палиативни грижи, увеличават се и средствата за лекарства, смъртността обаче не намалява. Това показват наблюденията на „Индекс на болниците", които бяха представени на пресконференция на тема "Онкологията в България - действителност и нужда от промени". Какво липсва на българската онкология и какво следва да се направи, обясни д-р Станимир Хасърджиев. Той е генерален директор на Националната пациентска организация.
Според резултатите от допитване, какво му тежи на нашия пациент на първо място излиза лошото отношение на здравната система към него и най-вече към онкологично болния – нещо характерно и твърде неприемливо за нашата действителност. Незнайно защо, но в лечебните заведения с тези пациенти не се държат добре. Хората са недоволни от липсата на скринингови и профилактични програми.

Никъде няма индивидуален подход при лечението

Няма ги мултидисциплинарите екипи, както и психологическата помощ, която категорично трябва да излезе на преден план. Очевидно е, че стресът при чуването на тази диагноза е изключително голям. Съпроводен е с множество проблеми със семейството, за самия пациент, за работодателя, за неговите близки. Не стига, че човекът е онкологично болен и трябва да се бори на първо място с болестта, но трябва да се бори и всички останали проблеми, които вече споменах. Пациентите споделят, че няма ясно разписани стандарти, процедури и алгоритми, по които трябва да протича тяхното лечение.

Често пъти само на добрата воля на лекуващ лекар

той споделя с тях на базата на какво е взел даденото решение. Тук въобще не може и дума да става за взимане на решение от лекар и пациент така, както това се прави в световен мащаб. В цивилизования свят решението винаги се взима заедно, след като на самите пациенти е дадена изчерпателна информация. В крайна сметка, животът и изборът си е на всеки от нас и всеки има право да предени заедно със своя лекар най-добрия път за лечението или дори за отказът от такова. В онкологита има ситуации, в които е по-етично човек да прецени, че няма продължи с дадена терапия. Следва и проблемът, какво става при късните фази в края на човешкия живот, когато медицината е безсилна.

В България умираме като кучета в мъки и болки,

казват някои хора. Тези пациенти сякаш спират да съществуват за здравната система в момента, в който вече не могат да им се прилагат скъпи лекарства. Те остават да разчитат на своите близки и се молят да не умрат в мъки, както свършват много от тях. Такава е ужасяваща ситуация за ХХI век в една европейска държава, където хората са оставени да си отиват по този начин. Нищо ново няма да кажа, само ще отбележа липсата на скрининг и профилактика. Освен това, на пациентите липсва достатъчна информация, как самите те да подпомогнат своето лечение. Общо взето, всеки сам се спасява и търси информация от пациентски организации, сайтове и други източници, което не бива да е така. Няма и никакви програми, които да го подпомагат в целия път, в това число и по отношение на придържането към терапията и здравословния начин на живот.

Такива програми трябва да има не само по време 

на терапевтичния процес, но и след това – да подпомогнат човека в неговата интеграция, обучението, преквалификация на работното място, ако това се налага. Всички тези неща не са застъпени у нас. Затова не е случайно, че резултатите, които виждаме на финала с най-очевидния показател – висока смъртност, не са задоволителни за никой. Част от нещата, които хората идентифицират като някаква надежда или спасителен е пояс, е така широко прокламираната през последните години дигитализация. Те се надяват, че тя ще им помогне да са малко по-независими и по-информирани.

Вероятно дигитализацията ще им спаси бюрокрацията,

съпровождаща всеки един от тях, като се започне от чакането пред кабинети, та се стигне до бележки и събиране на подписи от лекар на лекар. Дори по време на пандемията, вместо хората с онкологично заболявания да бъдат пазени, пак трябваше те да излизат от вкъщи и да се борят със споменатата вече бюрокрация. Когато човек трябва да мине през една недоброжелюбна система и остане от нея неизлекуван и необезболен, няма как да бъде доволен.

Оживление и в онкологията

Оживление и в онкологията

Случаите, които са отчели лечебните заведения към касата, са се увеличили, но комплексност в дейността им обаче все така липсва

Без специалисти няма модерно лечение на инсулти

Без специалисти няма модерно лечение на инсулти

Проблемът за човешкия ресурс е №1, той е преди този за финансирането в здравеопазването, казва д-р Панайот Диманов
Трябва да погледнем още инсултите

Трябва да погледнем още инсултите

От касата настояваме да се обърне повече внимание тромболизата и тромбоктемията, но дружествата не го приемат, каза д-р Михаил Абрашев

България изостава в лечението на инсултите

България изостава в лечението на инсултите

А, както е известно, смъртността и инвалидизацията от тях са основен проблем у нас, каза Първан Симеонов
За по-добри резултати при инсултите, е нужно обучение

За по-добри резултати при инсултите, е нужно обучение

Необходим е национален план, подобряване на организацията за диференцирано лечение и на координацията между различните звена и центрове, казва проф. Силва Андонова
МЗ готви политики за превенцията на инсултите

МЗ готви политики за превенцията на инсултите

В тях ще се заложат мерки за намаляване на вредните влияния, свързани с акцизните стоки, каза Аркади Шарков

Само 2 болници обучават в модерно лечение на инсулти

Само 2 болници обучават в модерно лечение на инсулти

Лечебните заведения, които правят тромболизи се броят на пръсти и намаляват, казва доц. Росен Калпачки
България изостава в модерното лечение на инсултите

България изостава в модерното лечение на инсултите

За да се преодолее това, е нужно да се подобри организацията на здравната система и да се обучат медицинските специалисти и обществото

Оживление и в онкологията

 

Случаите, които са отчели лечебните заведения към касата, са се увеличили, но комплексност в дейността им обаче все така липсва

Ражданията намаляха с 1 629 за година

Ражданията намаляха с 1 629 за година

През миналата година боят им е бил 51 672, отново почти половината са били с цезарово сечение, показва „Индекс на болниците"

1 2 3 4 5 ... 11 »
открийте болница
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ