Меню
коментар

Вкарахме търговията в здравеопазването

07-06-2022 14:19
Няма морфин и палиативни грижи за онкологично болни, защото те не са финансово интересни, казва доц. Николай ЙордановВкарахме търговията в здравеопазването
Clinica.bg

press@clinica.bg
Въпреки намаляващото население в страната, броят на новите болнични структури за активно лечение се увеличава избирателно и в сферата на онкологията. През миналата година химиотерапия и лъчетерапия са започнали работа в още едно лечебно заведение, в същото време все по-малко са местата, където се предлагат палиативни грижи, увеличават се и средствата за лекарства, смъртността обаче не намалява. Това показват наблюденията на „Индекс на болниците", които бяха предстaвени на пресконференция на тема "Онкологията в България - действителност и нужда от промени". Какво липсва на българската онкология и какво следва да се направи, обясни доц. Николай Йорданов. Той е член на УС на Асоциацията за палиативни грижи в България.
В последните години сме свидетели на едно чудо в онкологията. Онкологичните заболявания от остри живото застрашаващи заболявания се превръщат в такива с хронично протичане. Крайно време е да започнем да говорим не само за преживяемост на болните, но и за качеството им на живот.

Палиативната грижа е грижата, придаваща човешко лице

на онкологията и на всяко едно лечение. В „1984" на Джордж Оруел изчезват понятия, като свобода, демокрация, защото когато хората нямат такова абстрактно понятие, те не се нуждаят от него. Какво липсва на нашето здравеопазване, като цяло? Аз се занимавам с палиативна медицина и мога да кажа, че на него не му липсват пари. На него му липсва милосърдие. Понятията изчезват едно по едно. Началото бяха милосърдни сестри, после станаха просто сестри, а след това изчезнаха сестрите и станаха специалисти по здравни грижи.

Когато няма милосърдие, системата се превръща в търговия

Да сте видели милосърден търговец? Няма такъв. Медицината е храм, а когато Христос е влязъл в храма първата му работа е била да изгони търговците оттам. Ние направихме обратното, вкарахме търговията в здравеопазването. За в България при всичките пари за здравеопазване, нямаме морфин таблетки, например? За какво качество на живот говорим, след като го нямаме, а за един месец те струват 15 лева?! Нямаме, защото тези таблетки са евтини и не е финансово изгодно на фирмата да го внесе. А не й е изгодно, защото Министерството на здравеопазването не й казва, какво да внесе. То е абдикирало. Хората умират в болки, защото от началото на тази година доставчикът си смени опаковките.

Според българското законодателство опаковката трябва

да бъде написана на кирилица и да има две червени линии, ако е опиат или две сини линии, ако е психотропно вещество, това остави онкоболните без обезболяващи в продължение на три месеца. Ако попитате МЗ какви количества обезболяващи са поръчали за следващата година, абсурдно е някой да може да ви отговори на този въпрос. Когато преди две години направих справка се оказа, че в Съвета за контрол на наркотичните вещества нямаше нито един лекар. Министърът тогава беше икономист, а в съвета имаше фармацевти, прокурор, учители, общественици, но нямаше лекари и представители на пациентите. Тези хора трябва да взимат решения. Болката е най-плашещият симптом на онкологичното заболяване, всички ще си отидем от този свят.

Въпросът е как ще си отидем, колко ще ни боли и стенем

По последни данни, които са от 2014 г. България е внеса 94 кг. морфинов еквивалент. В Малта той е много повече при положение, че пазарът им е много по-малък. Ето затова се случва близки на пациенти да ходят до Гърция, за да купуват опаковки за обезболяване за 12 евро едната. У нас ги няма, защото не е финансово изгодно. Направете само една сметка, от всички средства, които се дават, колко са отишли за здравеопазване и колко за лекарства, т.е. фармацевтичните фирми за хотелско обслужване, за заплати и т.н. В случая става дума за качество на живот на засегнатите от онкологични заболявания, а колкото е по-добро то, толкова по-голяма е тяхната преживяемост. Защо няма палеативни грижи и то дори в София? Защото не са финансово интересни. И в същото време говорим за комплексност. Лечебните заведения станаха търговски дружества, но без право на печалба. В същото време българският гражданин има право да получава здравна помощ безплатно, пък да не е длъжен да се осигурява.

Ние сме страната на абсурдите и парадоксите в много отношения

Да не отварям тема и за това, че у нас не се изучава палиативната медицина в достатъчна степен. В Сърбия, например, всеки лекар по време на обучението си преминава 40 часа такова обучение. Нивото на палиативните грижи днес е нашето утре. за зрелостта на едно общество съдим по това, не само как посреща тези, които идват на този свят, но и по това, как изпащаме отиващите си оттук.

Оживление и в онкологията

Оживление и в онкологията

Случаите, които са отчели лечебните заведения към касата, са се увеличили, но комплексност в дейността им обаче все така липсва

Без специалисти няма модерно лечение на инсулти

Без специалисти няма модерно лечение на инсулти

Проблемът за човешкия ресурс е №1, той е преди този за финансирането в здравеопазването, казва д-р Панайот Диманов
Трябва да погледнем още инсултите

Трябва да погледнем още инсултите

От касата настояваме да се обърне повече внимание тромболизата и тромбоктемията, но дружествата не го приемат, каза д-р Михаил Абрашев

България изостава в лечението на инсултите

България изостава в лечението на инсултите

А, както е известно, смъртността и инвалидизацията от тях са основен проблем у нас, каза Първан Симеонов
За по-добри резултати при инсултите, е нужно обучение

За по-добри резултати при инсултите, е нужно обучение

Необходим е национален план, подобряване на организацията за диференцирано лечение и на координацията между различните звена и центрове, казва проф. Силва Андонова
МЗ готви политики за превенцията на инсултите

МЗ готви политики за превенцията на инсултите

В тях ще се заложат мерки за намаляване на вредните влияния, свързани с акцизните стоки, каза Аркади Шарков

Само 2 болници обучават в модерно лечение на инсулти

Само 2 болници обучават в модерно лечение на инсулти

Лечебните заведения, които правят тромболизи се броят на пръсти и намаляват, казва доц. Росен Калпачки
България изостава в модерното лечение на инсултите

България изостава в модерното лечение на инсултите

За да се преодолее това, е нужно да се подобри организацията на здравната система и да се обучат медицинските специалисти и обществото

Оживление и в онкологията

 

Случаите, които са отчели лечебните заведения към касата, са се увеличили, но комплексност в дейността им обаче все така липсва

Ражданията намаляха с 1 629 за година

Ражданията намаляха с 1 629 за година

През миналата година боят им е бил 51 672, отново почти половината са били с цезарово сечение, показва „Индекс на болниците"

1 2 3 4 5 ... 11 »
открийте болница
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ