Меню
коментар

Вкарахме търговията в здравеопазването

07-06-2022 14:19
Няма морфин и палиативни грижи за онкологично болни, защото те не са финансово интересни, казва доц. Николай ЙордановВкарахме търговията в здравеопазването
Clinica.bg

press@clinica.bg
Въпреки намаляващото население в страната, броят на новите болнични структури за активно лечение се увеличава избирателно и в сферата на онкологията. През миналата година химиотерапия и лъчетерапия са започнали работа в още едно лечебно заведение, в същото време все по-малко са местата, където се предлагат палиативни грижи, увеличават се и средствата за лекарства, смъртността обаче не намалява. Това показват наблюденията на „Индекс на болниците", които бяха предстaвени на пресконференция на тема "Онкологията в България - действителност и нужда от промени". Какво липсва на българската онкология и какво следва да се направи, обясни доц. Николай Йорданов. Той е член на УС на Асоциацията за палиативни грижи в България.
В последните години сме свидетели на едно чудо в онкологията. Онкологичните заболявания от остри живото застрашаващи заболявания се превръщат в такива с хронично протичане. Крайно време е да започнем да говорим не само за преживяемост на болните, но и за качеството им на живот.

Палиативната грижа е грижата, придаваща човешко лице

на онкологията и на всяко едно лечение. В „1984" на Джордж Оруел изчезват понятия, като свобода, демокрация, защото когато хората нямат такова абстрактно понятие, те не се нуждаят от него. Какво липсва на нашето здравеопазване, като цяло? Аз се занимавам с палиативна медицина и мога да кажа, че на него не му липсват пари. На него му липсва милосърдие. Понятията изчезват едно по едно. Началото бяха милосърдни сестри, после станаха просто сестри, а след това изчезнаха сестрите и станаха специалисти по здравни грижи.

Когато няма милосърдие, системата се превръща в търговия

Да сте видели милосърден търговец? Няма такъв. Медицината е храм, а когато Христос е влязъл в храма първата му работа е била да изгони търговците оттам. Ние направихме обратното, вкарахме търговията в здравеопазването. За в България при всичките пари за здравеопазване, нямаме морфин таблетки, например? За какво качество на живот говорим, след като го нямаме, а за един месец те струват 15 лева?! Нямаме, защото тези таблетки са евтини и не е финансово изгодно на фирмата да го внесе. А не й е изгодно, защото Министерството на здравеопазването не й казва, какво да внесе. То е абдикирало. Хората умират в болки, защото от началото на тази година доставчикът си смени опаковките.

Според българското законодателство опаковката трябва

да бъде написана на кирилица и да има две червени линии, ако е опиат или две сини линии, ако е психотропно вещество, това остави онкоболните без обезболяващи в продължение на три месеца. Ако попитате МЗ какви количества обезболяващи са поръчали за следващата година, абсурдно е някой да може да ви отговори на този въпрос. Когато преди две години направих справка се оказа, че в Съвета за контрол на наркотичните вещества нямаше нито един лекар. Министърът тогава беше икономист, а в съвета имаше фармацевти, прокурор, учители, общественици, но нямаше лекари и представители на пациентите. Тези хора трябва да взимат решения. Болката е най-плашещият симптом на онкологичното заболяване, всички ще си отидем от този свят.

Въпросът е как ще си отидем, колко ще ни боли и стенем

По последни данни, които са от 2014 г. България е внеса 94 кг. морфинов еквивалент. В Малта той е много повече при положение, че пазарът им е много по-малък. Ето затова се случва близки на пациенти да ходят до Гърция, за да купуват опаковки за обезболяване за 12 евро едната. У нас ги няма, защото не е финансово изгодно. Направете само една сметка, от всички средства, които се дават, колко са отишли за здравеопазване и колко за лекарства, т.е. фармацевтичните фирми за хотелско обслужване, за заплати и т.н. В случая става дума за качество на живот на засегнатите от онкологични заболявания, а колкото е по-добро то, толкова по-голяма е тяхната преживяемост. Защо няма палеативни грижи и то дори в София? Защото не са финансово интересни. И в същото време говорим за комплексност. Лечебните заведения станаха търговски дружества, но без право на печалба. В същото време българският гражданин има право да получава здравна помощ безплатно, пък да не е длъжен да се осигурява.

Ние сме страната на абсурдите и парадоксите в много отношения

Да не отварям тема и за това, че у нас не се изучава палиативната медицина в достатъчна степен. В Сърбия, например, всеки лекар по време на обучението си преминава 40 часа такова обучение. Нивото на палиативните грижи днес е нашето утре. за зрелостта на едно общество съдим по това, не само как посреща тези, които идват на този свят, но и по това, как изпащаме отиващите си оттук.

Комплексност в онкологията ни няма

Комплексност в онкологията ни няма

Броят на клиниките в страната и средствата за здравеопазване се увеличават, а резултатите от лечението не се подобряват

Няма стандарти и алгоритми за онкоболните

Няма стандарти и алгоритми за онкоболните

В цивилизования свят на пациентите се дава изчерпателна информаия за терапията, у нас това не се прави, казва д-р Станимир Хасърджиев
Българската онкология няма европейско мислене

Българската онкология няма европейско мислене

Липсват стандарти, никой не знае въз основа на какво се диагностицират и лекуват пациентите у нас, казва д-р Димитър Калев
В онкологията е налице парадокс

В онкологията е налице парадокс

При наличието на ръст на средствата за активно лечение, имаме спад на финансирането за палиативни грижи и увеличение на смъртността, казва Първан Симеонов
Слаб ръст в ортопедията

Слаб ръст в ортопедията

Операциите в тази сфера още не са стигали нивата отпреди пандемията, показва анализ на „Индекс на болниците"

Онкологиите се увеличаха с oще една

Онкологиите се увеличаха с oще една

За сметка на новите химио- и лъче- клиники продължават да намаляват центровете, които предлагат палиативни грижи, показват наблюденията на „Индекс на болниците"

Неврохирургията се възстанови

Неврохирургията се възстанови

Над 14 хиляди са операциите, които са направени през миналата година, толкова са били и преди пандемията

Лек спад в успеваемостта на инвитрото

Лек спад в успеваемостта на инвитрото

Броят на ражданията спрямо процедурите в клиниките с държавно финансиране е намалял с 1 процент за година, показва анализ на „Индекс на болниците"

Ражданията продължават да намаляват

Ражданията продължават да намаляват

През миналата година те са били 51 301 или с 667 по-малко в сравнение с предходната, показва анализ на „Индекс на болниците"

Лек подем в инвазивната кардиология

Лек подем в инвазивната кардиология

Още две лечебни заведения са започнали да развиват дейността през миналата година, показват данните в „Индекс на болниците"

1 2 3 4 5 ... 9 »
открийте болница
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Юли 2022 Предишен Следващ