Меню
Коментар

Българската онкология няма европейско мислене

07-06-2022 14:17
Липсват стандарти, никой не знае въз основа на какво се диагностицират и лекуват пациентите у нас, казва д-р Димитър Калев Българската онкология няма европейско мислене
Clinica.bg

press@clinica.bg
Въпреки намаляващото население в страната, броят на новите болнични структури за активно лечение се увеличава избирателно и в сферата на онкологията. През миналата година химиотерапия и лъчетерапия са започнали работа в още едно лечебно заведение, в същото време все по-малко са местата, където се предлагат палиативни грижи, увеличават се и средствата за лекарства, смъртността обаче не намалява. Това показват наблюденията на „Индекс на болниците", които бяха предсатвени на пресконференция на тема "Онкологията в България - действителност и нужда от промени". Какво липсва на българската онкология и какво следва да се направи, обясни доц. Димитър Калев, председател на Съвместната онкологична национална мрежа (СОНМ).
Българската онкология е едно аморфно и безструктурно същество. По-точно, тя няма съвременна организация. В нея липсват национални ръководства, основани на доказателства, върху които лечебните заведения би трябвало да градят своите диагностични и терапевтични алгоритми.

Никой не знае въз основа на какво се диагностицират

и лекуват пациентите. В българската онкология липсват т. нар. стандарти, оперативни процедури – прави първо, прави второ, прави трето. Затова нито лекари, нито пациенти знаят как ги диагностицират и лекуват техните лекари. Тя няма всеохватни ракови центрове, каквито има в целия цивилизован свят, в които онкологичните грижи да бъдат предоставени от диагнозата до смъртта на пациента. Освен това, всеки български онколог до своята смърт се смята за всезнаещ и никой не контролира неговата експертиза.

Няма програми за ментално здраве и палеативни грижи

Българската онкология няма учени, които да я представят в реномираните издания на Европа и Северна Америка. С други думи, българската онкология имитира онкология. Тя лъже пациентите и обществеността, че е онкология при все, че на нея не й липсват европейски модели. Не й липсва и европейско финансиране. На българската онкология й липсва европейско мислене. Липсва експертна дейност, която да подава свои решения към политиците. Още по-точно, липсват неправителствени експерти, институции, които да заявяват своите виждания, а политиците да ги облекат във финансови рамки. Често казваме, че не е нужно да откриваме топлата вода, т.е. че можем да преведем ръководствата от Европа. Напротив, топлата вода трябва да бъде открита тук, да бъде сондирана и да започне да блика в България от експертното мислене. Никой няма да ни я внесе от Европа или, ако ни я внесе, тя вече ще е изстинала.

Това беше идеята, причината и мотивът за създаването

на Съвместната онкологична национална мрежа (СОНМ). това е неправителствена организация от експерти, 18 браншови организации и 52 топ експерти, които на базата на вече 12-годишен експеримент на не правителствена програма прави липсващите национални ръководства, основани на доказателства. Тя прави т. нар. продължаващо медицинско обучение с желание да създаде програми за акредитиране на онолозите и т. нар. всеобхватни ракови центрове. Според мен българската онкология се нуждае от един водещ модел – посока на неправителствено експертно мислене и проекти, и политически решения.

В Румъния са създали своя национален раков план,

включвайки го в националния план за възстановяване и устойчивост. В момента, заедно с депутати там правят закон за рака. Вижда се колко е актуална тази тема при румънците. Българската онкология се нуждае да отговори не на въпроса какво, а на въпроса как. В противен случай тя ще остане имитаторска, подражателска и лъжеща своите пациенти и обществеността.

Трябва да се оценява качеството в онкологията

Трябва да се оценява качеството в онкологията

Защо българските пациенти с онкологични болести доплащат за лечението си, проблем ли е това, ясен ли е пътят им на лечение, има ли комплексност и качество в него. Това са част от въпросите, които отправихме към доц. Ася Консулова.

Инвитро процедурите без промяна в успеваемостта

Инвитро процедурите без промяна в успеваемостта

За поредна година тя остава около 27% за финансираните от държавата, показват официалните данни

Няма структуриран подход към онкозаболяванията

Няма структуриран подход към онкозаболяванията

Ако се знае какво точно покрива НЗОК, застрахователите можем да помогнем много, като надградим системата с втори стълб, казва Ивана Димова
Онкологични ръководства у нас няма

Онкологични ръководства у нас няма

Нито една клинична пътека на НЗОК не е построена въз основа на стандартни оперативни процедури, казва доц. Димитър Калев
Държавата абдикира от контрола на болниците

Държавата абдикира от контрола на болниците

Здравната система не е пазар, а ние я докарахме до сергия, тя е елемент от националната сигурност на всяка страна, казва д-р Мими Виткова
69% от пациентите с онкологични заболявания доплащат

69% от пациентите с онкологични заболявания доплащат

Средната сума на човек е била 1495 лв., което поставя сериозни финансови бариери пред достъпа до адекватна здравна помощ, показва изследване на "Индекс на болниците"

Онкологията се разрасна

Онкологията се разрасна

През миналата година две болници са отворили нови отделения - по лекарствено лечение и по лъчелечение

17858 операции в неврохирургията

17858 операции в неврохирургията

Въпреки че 115 болници са осъществявали някаква дейност в тази област, тя остава концентрирана в 15 центъра в страната

Ръст в ортопедичните операции

Ръст в ортопедичните операции

През миналата година те са били над 74 хиляди, с което почти догонват нивата отпреди пандемията

На демографията пречи политическата конюнктура

На демографията пречи политическата конюнктура

Ражданията в болниците през 2023 г. за първи път се оказаха под 50 000, показва анализът на „Индекс на болниците" върху данните на НЗОК. Защо се случва това, ще се промени ли негативната тенденция, попитахме доц. Спас Ташев.

1 2 3 4 5 ... 13 »
открийте болница
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ