Меню
Коментар

Българската онкология няма европейско мислене

07-06-2022 14:17
Липсват стандарти, никой не знае въз основа на какво се диагностицират и лекуват пациентите у нас, казва д-р Димитър Калев Българската онкология няма европейско мислене
Clinica.bg

press@clinica.bg
Въпреки намаляващото население в страната, броят на новите болнични структури за активно лечение се увеличава избирателно и в сферата на онкологията. През миналата година химиотерапия и лъчетерапия са започнали работа в още едно лечебно заведение, в същото време все по-малко са местата, където се предлагат палиативни грижи, увеличават се и средствата за лекарства, смъртността обаче не намалява. Това показват наблюденията на „Индекс на болниците", които бяха предсатвени на пресконференция на тема "Онкологията в България - действителност и нужда от промени". Какво липсва на българската онкология и какво следва да се направи, обясни доц. Димитър Калев, председател на Съвместната онкологична национална мрежа (СОНМ).
Българската онкология е едно аморфно и безструктурно същество. По-точно, тя няма съвременна организация. В нея липсват национални ръководства, основани на доказателства, върху които лечебните заведения би трябвало да градят своите диагностични и терапевтични алгоритми.

Никой не знае въз основа на какво се диагностицират

и лекуват пациентите. В българската онкология липсват т. нар. стандарти, оперативни процедури – прави първо, прави второ, прави трето. Затова нито лекари, нито пациенти знаят как ги диагностицират и лекуват техните лекари. Тя няма всеохватни ракови центрове, каквито има в целия цивилизован свят, в които онкологичните грижи да бъдат предоставени от диагнозата до смъртта на пациента. Освен това, всеки български онколог до своята смърт се смята за всезнаещ и никой не контролира неговата експертиза.

Няма програми за ментално здраве и палеативни грижи

Българската онкология няма учени, които да я представят в реномираните издания на Европа и Северна Америка. С други думи, българската онкология имитира онкология. Тя лъже пациентите и обществеността, че е онкология при все, че на нея не й липсват европейски модели. Не й липсва и европейско финансиране. На българската онкология й липсва европейско мислене. Липсва експертна дейност, която да подава свои решения към политиците. Още по-точно, липсват неправителствени експерти, институции, които да заявяват своите виждания, а политиците да ги облекат във финансови рамки. Често казваме, че не е нужно да откриваме топлата вода, т.е. че можем да преведем ръководствата от Европа. Напротив, топлата вода трябва да бъде открита тук, да бъде сондирана и да започне да блика в България от експертното мислене. Никой няма да ни я внесе от Европа или, ако ни я внесе, тя вече ще е изстинала.

Това беше идеята, причината и мотивът за създаването

на Съвместната онкологична национална мрежа (СОНМ). това е неправителствена организация от експерти, 18 браншови организации и 52 топ експерти, които на базата на вече 12-годишен експеримент на не правителствена програма прави липсващите национални ръководства, основани на доказателства. Тя прави т. нар. продължаващо медицинско обучение с желание да създаде програми за акредитиране на онолозите и т. нар. всеобхватни ракови центрове. Според мен българската онкология се нуждае от един водещ модел – посока на неправителствено експертно мислене и проекти, и политически решения.

В Румъния са създали своя национален раков план,

включвайки го в националния план за възстановяване и устойчивост. В момента, заедно с депутати там правят закон за рака. Вижда се колко е актуална тази тема при румънците. Българската онкология се нуждае да отговори не на въпроса какво, а на въпроса как. В противен случай тя ще остане имитаторска, подражателска и лъжеща своите пациенти и обществеността.

Комплексност в онкологията ни няма

Комплексност в онкологията ни няма

Броят на клиниките в страната и средствата за здравеопазване се увеличават, а резултатите от лечението не се подобряват

Няма стандарти и алгоритми за онкоболните

Няма стандарти и алгоритми за онкоболните

В цивилизования свят на пациентите се дава изчерпателна информаия за терапията, у нас това не се прави, казва д-р Станимир Хасърджиев
Вкарахме търговията в здравеопазването

Вкарахме търговията в здравеопазването

Няма морфин и палиативни грижи за онкологично болни, защото те не са финансово интересни, казва доц. Николай Йорданов
В онкологията е налице парадокс

В онкологията е налице парадокс

При наличието на ръст на средствата за активно лечение, имаме спад на финансирането за палиативни грижи и увеличение на смъртността, казва Първан Симеонов
Слаб ръст в ортопедията

Слаб ръст в ортопедията

Операциите в тази сфера още не са стигали нивата отпреди пандемията, показва анализ на „Индекс на болниците"

Онкологиите се увеличаха с oще една

Онкологиите се увеличаха с oще една

За сметка на новите химио- и лъче- клиники продължават да намаляват центровете, които предлагат палиативни грижи, показват наблюденията на „Индекс на болниците"

Неврохирургията се възстанови

Неврохирургията се възстанови

Над 14 хиляди са операциите, които са направени през миналата година, толкова са били и преди пандемията

Лек спад в успеваемостта на инвитрото

Лек спад в успеваемостта на инвитрото

Броят на ражданията спрямо процедурите в клиниките с държавно финансиране е намалял с 1 процент за година, показва анализ на „Индекс на болниците"

Ражданията продължават да намаляват

Ражданията продължават да намаляват

През миналата година те са били 51 301 или с 667 по-малко в сравнение с предходната, показва анализ на „Индекс на болниците"

Лек подем в инвазивната кардиология

Лек подем в инвазивната кардиология

Още две лечебни заведения са започнали да развиват дейността през миналата година, показват данните в „Индекс на болниците"

1 2 3 4 5 ... 9 »
открийте болница
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Юли 2022 Предишен Следващ