За страната ни

Уникална операция на недоносено бебе

06-06-2022 11:04
Лекари от НКБ са сложили стент на преждевременно родено дете 32 гестационна седмица, засега то се възстановява, но му предстоят още операцииУникална операция на недоносено бебе
Clinica.bg

press@clinica.bg
Медиците от НКБ извършиха уникална за страната ни интервенция на новородено недоносено дете с критично ниско тегло. Те са направили стентиране на коарктация на аортата (стеснение на аортата). Тя е вършена от специлистите в Клиниката по детска кардиология към НКБ. За изминалия малко повече от месец малкият пациент е удвоил теглото си, но все още му предстоят сериозни изпитания.
Малкият Виктор* идва на бял свят преждевременно в 32 г.с. по оперативен път поради прееклампсия, разказва д-р Любомир Димитров, началник на Отделението по детска кардиология и ръководител на екипа, извършил процедурата. На втория час след раждането детето е преведено в критично състояние в клиниката по неонатология към СБАЛ по детски болести „Професор Иван Митев".

След стабилизиране на състоянието му,

възниква съмнение за наличието на вродена сърдечна малформация, което е потвърдено от консултант детски кардиолог и пациентът е преведен в отделението за интензивно лечение към Клиниката по детска кардиология в НКБ.

Коарктация на аортата представлява вродено стеснение на участък от аортата. Степента на стеснението може да варира от лекостепенно до значително, като съответно с тежестта на стеснението варира и клиниката на болестта – от „необяснима" артериална хипертония при възрастни до критично, животозастрашаващо състояние при новородени.

 

Лечението е оперативно или интервенционално

 

- стентиране на стеснения участък. За съжаление, значително по-щадящият неоперативен метод е приложим само при пациенти с тегло над 20 кг, поради лимитиращия размер на феморалната артерия, през която се поставя стента.

„Бяхме в много трудна ситуация", продължава разказа си Д-р Димитров, „от една страна поставянето на стент при дете с тегло 1100 грама е невъзможно по традиционния начин през феморалната артерия поради много малкия ѝ размер, от друга оперативното лечение при това тегло и възраст е свързано с висок оперативен риск, както по отношение на резултата, така и по отношение живота на детето.

 

Избрахме нетрадиционен подход,

 

който се практикува в някои клиники в Европа и САЩ при пациенти с екстремно ниско тегло – палиетивно (временно) стентиране на стеснения участък на аортата с коронарен стент. Чрез достъп от каротидната артерия, който ни осигуриха детските кардиохирурзи, имплантирахме 3.5 мм стент на мястото на коарктацията. Процедурата протече бързо и без никакви усложнения. След няколко дни детето се преведе в клиниката по неонатология. Стентът ще „върши" своята работа в следващите месеци, през които малкия Виктор ще достигне безопасните за операция 3 кг."

 

„За изминалия малко повече

 

от месец след процедурата Виктор е удвоил теглото си под грижите на екипа на доц. Ралица Георгиева", каза д-р Димитров. По думите му обаче на детето тепърва му предстоят сериозни изпитания -  неврохирургична операция в Пирогов, операция в клиниката по детска кардиология за отстраняване на инплантирания стент и оперативно лечение на стеснения участък на аортата. "Все пак най-трудното препятствие в живота на Виктор е успешно преодоляно, благодарение на екипната работа на много лекари от различни специалности – акушери, неонатолози, анестезиолози, реаниматори, детски кардиолози и кардиохирурзи, интервенционални кардиолози. Вярвам, че при такива професионалисти малкият Виктор ще премине успешно през всички изпитания", каза още той.

 

*Името на детето е променено, информацията е предоставена със съгласието на майката.


Световен кардиолог обучава в УМБАЛ „Проф. Ал. Чирков

Световен кардиолог обучава в УМБАЛ „Проф. Ал. Чирков"

За два дни бяха третирани 8 пациента с хронични коронарни оклузии от цяла България с пълен процедурен успех и без сериозни усложнения
ЕМА препоръча 9 нови лекарства

ЕМА препоръча 9 нови лекарства

Сред тях са медикаменти за лечение на атопичен дерматит, онкологични заболявания, генерализирана миастения гравис и др.
Варна е най-добрата локация за Протонен център

Варна е най-добрата локация за Протонен център

При нас всички клиники, необходими за лечение на деца с онкохематологични заболявания функционират успешно, имаме и обучени специалисти, казва проф. Елица Енчева

Кардиохирургията ни е на европейско ниво

Кардиохирургията ни е на европейско ниво

Редно е в нея да навлезе вече и роботизираната така, както е в Румъния и Гърция, казва д-р Самуил Казаков
България влезе в ELLIS

България влезе в ELLIS

Страната ни е първата от Източна Европа, която се присъединява към най-авторитетната мрежа за развитие на изкуствения интелект

Смениха аортна клапа по ендоскопски път

Смениха аортна клапа по ендоскопски път

Иновативната операция се извърши за първи път в България от екип на „Аджибадем Сити Клиник"

INSAIT у нас разшири екипа си

INSAIT у нас разшири екипа си

С привличането на двама Вaутер Фан Хансбеке и Данда Паудел се разрастват възможностите за работа в областта на компютърното зрение
Стволови клетки дават надежда за Паркинсон

Стволови клетки дават надежда за Паркинсон

Тя е експериментална и облекчава симптомите на болестта, показват резултати от ранно проучване
Спасиха бебе с рядка малформация на белия дроб

Спасиха бебе с рядка малформация на белия дроб

Това е станало с грижите на лекарите от две болници - "Майчин дом" и "Щерев"
Спасиха мъж с разкъсване на аортата

Спасиха мъж с разкъсване на аортата

Спешната операция е извършена от специалистите в Националната кардиологична болница, съобщиха оттам
1 2 3 4 5 ... 86 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какви са очакванията ви от Методиката на МЗ за изработване на нова здравна карта?

Септември 2023 Предишен Следващ