За страната ни

Уникална операция на недоносено бебе

06-06-2022 11:04
Лекари от НКБ са сложили стент на преждевременно родено дете 32 гестационна седмица, засега то се възстановява, но му предстоят още операцииУникална операция на недоносено бебе
Clinica.bg

press@clinica.bg
Медиците от НКБ извършиха уникална за страната ни интервенция на новородено недоносено дете с критично ниско тегло. Те са направили стентиране на коарктация на аортата (стеснение на аортата). Тя е вършена от специлистите в Клиниката по детска кардиология към НКБ. За изминалия малко повече от месец малкият пациент е удвоил теглото си, но все още му предстоят сериозни изпитания.
Малкият Виктор* идва на бял свят преждевременно в 32 г.с. по оперативен път поради прееклампсия, разказва д-р Любомир Димитров, началник на Отделението по детска кардиология и ръководител на екипа, извършил процедурата. На втория час след раждането детето е преведено в критично състояние в клиниката по неонатология към СБАЛ по детски болести „Професор Иван Митев".

След стабилизиране на състоянието му,

възниква съмнение за наличието на вродена сърдечна малформация, което е потвърдено от консултант детски кардиолог и пациентът е преведен в отделението за интензивно лечение към Клиниката по детска кардиология в НКБ.

Коарктация на аортата представлява вродено стеснение на участък от аортата. Степента на стеснението може да варира от лекостепенно до значително, като съответно с тежестта на стеснението варира и клиниката на болестта – от „необяснима" артериална хипертония при възрастни до критично, животозастрашаващо състояние при новородени.

 

Лечението е оперативно или интервенционално

 

- стентиране на стеснения участък. За съжаление, значително по-щадящият неоперативен метод е приложим само при пациенти с тегло над 20 кг, поради лимитиращия размер на феморалната артерия, през която се поставя стента.

„Бяхме в много трудна ситуация", продължава разказа си Д-р Димитров, „от една страна поставянето на стент при дете с тегло 1100 грама е невъзможно по традиционния начин през феморалната артерия поради много малкия ѝ размер, от друга оперативното лечение при това тегло и възраст е свързано с висок оперативен риск, както по отношение на резултата, така и по отношение живота на детето.

 

Избрахме нетрадиционен подход,

 

който се практикува в някои клиники в Европа и САЩ при пациенти с екстремно ниско тегло – палиетивно (временно) стентиране на стеснения участък на аортата с коронарен стент. Чрез достъп от каротидната артерия, който ни осигуриха детските кардиохирурзи, имплантирахме 3.5 мм стент на мястото на коарктацията. Процедурата протече бързо и без никакви усложнения. След няколко дни детето се преведе в клиниката по неонатология. Стентът ще „върши" своята работа в следващите месеци, през които малкия Виктор ще достигне безопасните за операция 3 кг."

 

„За изминалия малко повече

 

от месец след процедурата Виктор е удвоил теглото си под грижите на екипа на доц. Ралица Георгиева", каза д-р Димитров. По думите му обаче на детето тепърва му предстоят сериозни изпитания -  неврохирургична операция в Пирогов, операция в клиниката по детска кардиология за отстраняване на инплантирания стент и оперативно лечение на стеснения участък на аортата. "Все пак най-трудното препятствие в живота на Виктор е успешно преодоляно, благодарение на екипната работа на много лекари от различни специалности – акушери, неонатолози, анестезиолози, реаниматори, детски кардиолози и кардиохирурзи, интервенционални кардиолози. Вярвам, че при такива професионалисти малкият Виктор ще премине успешно през всички изпитания", каза още той.

 

*Името на детето е променено, информацията е предоставена със съгласието на майката.


ЕМА одобри 9 нови медикамента

ЕМА одобри 9 нови медикамента

Едно от тях е предназначено за лечение на HIV-1, зелена светлина има и първата генна терапия при хемофилия А
Ново приложение срещу опасните UV лъчи

Ново приложение срещу опасните UV лъчи

То е одобрено от СЗО и ще насочва хората кога да ползват слънцезащита, разработено с цел превенция рака на кожата
Спасиха майка и бебе със сложна операция

Спасиха майка и бебе със сложна операция

С интервенция на два етапа пациентка с карцином на шийката на матката успя да износи и роди момченце, казват от УМБАЛ "Св. Марина" - Плевен
ЕМА одобри 92 лекарства през 2021 г.

ЕМА одобри 92 лекарства през 2021 г.

Регулативният орган започна преглед и адаптирана ваксина срещу КОВИД на Модерна
Пробив при биомедицинските материали

Пробив при биомедицинските материали

Автори на новия подход са учени от БАН, които бяха отличени за най-добра публикация от Института по електроника
Хуманоиден робот в болница в Марибор

Хуманоиден робот в болница в Марибор

Фрида е програмирана да мери кръвното и температурата на пациентите, работи в гръдна и коремната, и в обща хирургия
Сваляш очилата с мултифокални лещи

Сваляш очилата с мултифокални лещи

Почивайте по 10-15 минути, след престой от час и половина пред компютъра, казва д-р Алек Топов
България е сериозен кандидат за адронния център

България е сериозен кандидат за адронния център

В МУ-Пловдив бе представен проект за създаване на Балканите на научен център с мощен ускорител за третиране на тумори. Какво точно предвижда той, каква е ролята на ЦЕРН в него, колко напредва изкуственият интелект и какви етични въпроси поставя, попитахме проф. Леандър Литов.
Интересът към пулмоналната хипертония стихва

Интересът към пулмоналната хипертония стихва

В една от най-големите ни болници по време на най-тежките пандемични вълни нямаше скенер и не знаем какво е отражението на КОВИД върху пациентите с тази диагноза, казва д-р Любомир Димитров
ЕМА насърчи разработката на нови антибиотици

ЕМА насърчи разработката на нови антибиотици

Агенцията ревизира насоките за оценка на медикаменти за лечение на бактериални инфекции предвид вредата от антимикробна резистентност
1 2 3 4 5 ... 73 »
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Юни 2022 Предишен Следващ