АНАЛИЗИРАЙ ТОВА

Прегарянето в офиса се лекува с почивка

28-04-2017 08:24
Соня
Соня
Василева
s_spasova@yahoo.com
Прегарянето в офиса се лекува с почивкаОтмятайте първо най-важните задачи и не се разсейвайте в социалните мрежи, съветва психотерапевтът проф. Захарина Савова
Прибираш се вкъщи след 10-часов работен ден, хапваш на бързо, а след това продължаваш да работиш – уж само набързо и само малко. До малките часове. На следващия ден ситуацията се повтаря. Кога се стига до прегаряне? Clinica.bg попита психотерапевта проф. Захарина Савова.

Бърнаут е състояние, което се изразява в силен стрес от работата на човек, съчетано с усещането за „изчерпване“, но също така и емоционално и психическо изтощение, обяснява проф. Савова. Всичко това често е комбинирано с нежелание да отидеш в офиса, може да се появи силно отрицателно отношение към работата, в някои ситуации може да се стигне и до цинизъм и напускане със скандал. При най-крайните варианти е възможно и да се отключи психично или физическо заболяване. Разбира се, това не се случва от днес за утре, а е резултат от продължителен стрес, натоварване, изтощение и напрежение в рамките на години. 

 ВИЗИТКА

 

Проф. Захарина Савова е психотерапевт, с десетки публикации, както и автор на книги. Специализирала е аналитична психотерапия в Швейцария, както и основи на когнитивно-поведенческата психотерапия. Преподава във Факултета по обществено здраве към Медицинския университет в София. Член е на редица асоциации, сред които и Европейската асоциация по телесна психотерапия, както и на Съвета по медицинска наука в МУ.

Смята се, че от бърнаут най-много страдат хората в т.нар. подкрепящи професия – в областта на здравеопазването, образованието, полицията – т.е., когато имаш ангажираност към обществото или другите край теб. Но до прегаряне може да стигнат и онези работохолици в частни компании, чиито позиции изискват особено висока концентрация,

взимане на решения „на мига“ или за сделки с цената на милиони


При бърнаут не става дума само само умора и стрес, а по-скоро за несъответствие между моите представи за работата и това, което получавам като ангажименти, реализация, усещането за пълноценност и положение на работното място, обяснява проф. Савова.

Мобилните технологии  и фактът, че можеш да проверяваш служебния имейл или телефона  24 часа в денонощието, даже и докато си в почивка в чужбина, натоварва още повече. Но освен теб страда и семейството и личният ти живот, защото се връщаш от работа капнал, изнервен, без желание да помагаш нито за домашните на детето, нито за къщната работа.

Психолозите са установили, че състоянието на прегаряне протича на няколко етапа, като не е задължително да се мине през всички тях. В началото човек се мобилизира, за да постигне своите очаквания, да се докаже. След това обаче се стига до сблъсъка с реалността – вижда, че не може да отговори на изискванията или че те надхвърлят неговия енергиен и професионален капацитет, обяснява проф. Савова.

В повечето случаи веднага след това се стига до втория етап – вместо да си починат, повечето от хората започват да влагат още повече енергия и сили, за да преодолеят това разминаване между своите очаквания и действителността. Просто, защото смятат, че работейки повече, нещата ще се променят за по-добро. Но това още повече ги кара да затъват.

Така се появява и третата фаза на пълното изтощение, когато възможностите за превенция са доста ограничени. Човек започва да

се разболява все по-често – настинки, неразположения, главоболие

а качеството на работа намалява прогресивно.

Четвъртият етап е достигнат, когато се отказваш и напускаш работата и дори професията, но и има и драстични изказвания, че тази фаза може да завърши и по неблагоприятен за човека начин като отключи сериозни физически или/и психически заболявания, казва проф. Савова.

И дава пример от практиката си. Служители на отговорна позиция, най-често в големи фирми, които се оплакват от тревожно разстройство. Оказва се, че тези хора поне 5 дни в седмицата работят на пълни обороти от 7 до 20 ч., без обедна почивка (и съответно без пълноценно хранене), без време за възстановяване. Те са винаги на разположение не само на човека над тях, но и на колегите и подчинените си, и то в продължение на години.

И когато ги попитам:

„Смяташ ли, че е естествено да имаш такъв работен ден?"

отговорът е: „Да, защото няма как по друг начин да си свърша задачите“, казва проф. Савова.

Как да се справим? Едно от важните неща, които помагат, за да не изгорим напълно, е т.нар. тайм мениджмънт в работата. В тази посока има много съвети, но основните са свързани с това да се степенуват задачите, като първо се свършат най-важните от тях, не трябва да се оставят документи, писма или друг проект завършени наполовина, а разсейването като социални мрежи или разговори по телефона – да се ограничат.

Задължително е да изградите за себе си регламентирано време за работа и съответно за почивка. Разбира се, ако работите върху проект, който трябва да се приключи за седмица-две-три, може и да не спазвате това ограничение, но е важно да не забравяте

на всеки 2-3 месеца да си позволявате дълъг уикенд за възстановяване

Не прескачайте почивните дни – имате нужда от тях. И понякога изключвайте телефоните си – поне вечер.

Хранете се добре и пълноценно, приемайте повече вода, движете се. Когато човек не се храни, не си почива добре и не се възстановява, няма как да има сили, за да продължи, напомня проф. Савова.

Много е важно да седнете на спокойствие и да определите ясно сам за себе си това, което очаквате и съответно – получавате, да се „срещат“. Установете и дали не трябва да се стигне до промяна – просто си отговорете искрено на въпроса дали това е вашето място.

Ако сте пропуснали всичко това и вече се е стигнало до психически и физически неразположения, гарнирани със злоупотреба с храна, хапчета, алкохол или цигари, не се колебайте да говорите с психолог. Дори една консултация може да ви помогне да погледнете на живота от друг ъгъл и да разберете, че има и друг… живот.

 

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ...


Всеки втори е стресиран на работа
Последните изследвания на Световната здравна асоциация (СЗО) показват, че между 60-70% от загубените трудодни са следствие от бърнаут. По неофициални данни, около 50% от българите пък са засегнати от средно или по-високо ниво на стрес в работата.

Всичко това поражда големи икономически загуби за компаниите. За да се справят с тези проблеми, работодателите могат да се погрижат първо за „дребните“ неща – като подобрят условията на труд, удобството, шума и температурата в помещенията.

В САЩ, Австралия и Великобритания напоследък набира популярност и идеята за т.нар. „сабатикал” (sabbatical) - договорка с работодателя за правото на 6 или 12-месечен платен или неплатен отпуск за „презареждане“. У нас, макар и твърде рядко и засега само в IT-сферата, фирми се отблагодаряват на служителите си като ги пращат на екзотични почивки, за да възстановят силите си преди следващите задачи.

 Финансирането на психиатрията трябва да се уеднакви

Финансирането на психиатрията трябва да се уеднакви

В началото на тази година, правителството постави акцент върху психиатричната помощ. Кои са най-сериозните проблеми, какви спешни мерки трябва да се вземат и какво казват натрупалите се инциденти за психичното здраве на нацията ни, попитахме д-р Цветеслава Гълъбов, директор на държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски".
Еуфория издава манията

Еуфория издава манията

14.5% от българите са преживели някакъв вид психично разстройство. Сред най-честите състояния са тревожните разстройства депресия и мания. Какво е характерно за манията, попитахме д-р Захари Зарков. 
Тъгуването по любовта над 6 месеца става болест

Тъгуването по любовта над 6 месеца става болест

Любовта е най-висшето човешко чувство. Какво казва медицинската наука или в частност психиатрията за нея, може ли страданието по любовта да се превърне в болест, попитахме д-р Румяна Динолова, психиатър от НЦОЗА.
Кариерата изяжда любовта

Кариерата изяжда любовта

В месеца на Свети Валентин и в Деня на влюбените потърсихме специалистите, за да разберем какво ни пречи да имаме успешни връзки. Отговорите дава проф. Захарина Савова.
Самоубийствата намаляват

Самоубийствата намаляват

Агресията във филмите трябва да се цензурира, казва д-р Владимир Наков
70% от депресарите не стигат до лекар

70% от депресарите не стигат до лекар

14.5% от българите са преживели някакъв вид психично разстройство, казва д-р Захари Зарков
Непрекъснато сме в неосъзнато напрежение

Непрекъснато сме в неосъзнато напрежение

Как технологиите промениха ежедневието ни и как  ни се отразява все по-забързания ритъм. Как да се справим с живота на бързи обороти, така че да пощадим психиката си, казва проф. Захарина Савова.
Пет съвета за здравословно хранене

Пет съвета за здравословно хранене

След тежките празнични трапези всеки се зарича да започне диета още на следващия ден. Дали обаче това е решение на въпроса и какво означава рационален режим на хранене, казва СЗО. 

Докато се опитваме да отслабнем, пълнеем

Докато се опитваме да отслабнем, пълнеем

Да изглеждаме добре е важно. С настъпването на студените сезони обаче, всеки започва да се притеснява от килограмите. какво да правим, попитахме диетолога д-р Ипократис Пападимитракос.

Самота мъчи тинейджърите

Самота мъчи тинейджърите

Научете децата си да общуват и ако имат проблеми ги пратете да работят, съветва детският психиатър д-р Здравка Янева

1 2 3 4 5 ... 8 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Трябват ли по-строги мерки за КОВИД-19?

Юли 2020