Бюджетите на болниците с различен ръст

03-06-2022 06:44
Увеличението на средствата им варира от по-малко от 10% до повече от 20%, но няма да стигне навсякъде за заложените заплати в АнексаБюджетите на болниците с различен ръст
Clinica.bg

press@clinica.bg

Новите бюджети на болниците са по-високи от тези в началото на годината, но на много места няма да покрие разходите на лечебните заведения за по-високите заплати, които са заложени в Анекса на НРД. Това показа проверка на clinica.bg.

Новите стойности на болниците бяха окончателно одобрени на последното заседание на Надзорния съвет на касата в края на май. Както обещаха здравните власти те са с по-високи стойности в сравнение с тези отпреди подписването на Анекса към НРД.


Здравните власти обещаха ръст от близо 25%,

колкото бе средното повишение на цените на пътеките. Според разчетите на НЗОК средно на месец лечебните заведения трябва да получат около 235 млн. за дейност на месец от май до декември. Това е над 30 млн. повече на месец в сравнение с предходните 4 или с около 15%. Увеличението на парите обаче варира доста за отделните болници.


Бюджетите на лечебните заведения са известни

с малки изключения, за първите три месеца -май, юни, юли,увеличението на средствата за дейност е от над 20% до по-малко от 10%, каза Красимир Грудев, председател на Националното сдружение на частните болници. Според него различията се дължат на структурата на отделните лечебни заведения и обема пациенти, който са успели да достигнат по време на пандемията. Печеливши се оказват тези, които са били по-големи, имали са повече специалности и пациенти с КОВИД или с други заболявания. В този профил се оказва, че попадат областните болници.


При нашите лечебни заведения увеличението е

с над 20%, но бюджетите ни са по-ниски в сравнение със средствата, които получавахме през миналата година заради парите за КОВИД за персонала, обясни и д-р Васислав Петров, председател на Сдружението на областните болници. .


Представителите на всички видове


лечебни заведения обаче смятат, че парите няма да им стигнат, за да увеличат заплатите. Ние имаме увеличение на бюджета с близо 30% на месец спрямо началото на годината, но няма как да го изработим, каза д-р Пламен Цеков, директор на общинската болница в Севлиево. Затова той няма как да увеличи заплатите със заложените в КТД, дори да има намаление заради това на приходите си по НЗОК. В противен случай, ако увеличи заплатите, болницата, която управлява ще е на загуба.


Затова и болниците са решени да обжалват Анекса

в частта му за заплатите в Съда, въпреки натиска на здравните власти да не го правят. Жалбите ще са както от сдружения, така и от отделни лечебни заведения. На практика обаче е достатъчна една, за да се образува делото и да спре Анекса, ако Съдът реши така. 

 

Къде е истината

 

Какви са реалните приходи на болниците е трудно да се каже заради неясните отчети на здравните институции при финансирането на лечебните заведения след началото на пандемията. Според приетия бюджет на НЗОК за тази година касата разполага с 2.632 млрд. лв. за дейност за болниците без резерва и още 118 млн. за персонала за КОВИД. През миналата касата разполагаше по бюджет с 2.65 млрд., с още 40 млн. от резерва, но болниците не успяха да ги усвоят с дейността си. Реално касата плати над 2.4 млрд. на болниците за дейност, но към тези пари се прибавиха и над 500 млн. лв. държавни трансфери за персонала за борба с КОВИД. Тоест, през 2021 г. в болниците постъпиха над 3 млрд. лв., а за тази към момента се очаква обществените приходи да са по-малко, въпреки допълнителните средства от резерва и от увеличението на приходите заради актуализацията на пенсиите. Реално обаче болниците пак може да не успеят да ги усвоят, ако не възстановят дейността си след пандемията. Дори да го направят, заложеното увеличение на заплатите в Анекса ще е трудно изпълнимо.


Пет линейки извозват ранени към Сърбия

Пет линейки извозват ранени към Сърбия

Оперират едно от двете деца в „Пирогов", а другото вече е контактно, казва здравният министър д-р Асен Меджидиев
Транспортират две деца от сръбския автобус в Пирогов

Транспортират две деца от сръбския автобус в Пирогов

След инцидента на АМ "Тракия" в УМБАЛ "Проф. Стоян Киркович" -Стара Загора са били настанени 14 души, казва здравният министър д-р Асен Меджидиев
370 болници за нашето население са много

370 болници за нашето население са много

Какви са очакванията от служебния министър, какви са проблемите пред общинските болници, каква е визията за развитието на Първа градска болница в София и какво трябва да се направи в сектор здравеопазване, попитахме проф. Цветомир Димитров.
BA.5 домира на 73.2%

BA.5 домира на 73.2%

Такъв дял от последните секвенирани проби принадлежат към този вариант на Омикрон, показват данните на НЦЗПБ
Направление за тест от джипи до седмица

Направление за тест от джипи до седмица

Хората могат да се изследват безплатно и в РЗИ-тата, Експертен съвет ще решава за мерките на всеки седем дни
Остойностяват труда на медиците

Остойностяват труда на медиците

Подобряване на профилактиката сред децата, продължаване на дейностите по антираковия план и купуването на хеликоптери

Чакаме 3.7 млрд. по Плана за възстановяване

Чакаме 3.7 млрд. по Плана за възстановяване

Парите ще дойдат идните месеци, но работата по второто плащане е доста по-сериозна, предупреди заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов
Д-р Златанов пое Надзора на НЗОК

Д-р Златанов пое Надзора на НЗОК

На него ще се падне да довърши преговорите по анекса на НРД, както и да запчоне подготовката за нов рамков договор
И София мина в зелената зона

И София мина в зелената зона

Средната заболеваемост в страната падна под 300 на 100 000 души, показват данните на НЦЗПБ
Директорските заплати – без промяна

Директорските заплати – без промяна

Въпреки заканите на бившият кабинет да се намали ножицата и догодина ще имаме заплати над 1 млн.

1 2 3 4 5 ... 771 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Август 2022 Предишен Следващ