кампания

КОВИД при хората с ХИВ

02-06-2022 11:56
Ваксините предпазват от тежко протичане на инфекцията и значително намаляват проявите на „дълъг" постефект, обяснява проф. Мария НиколоваКОВИД при хората с ХИВ
Clinica.bg

press@clinica.bg

Как се отразява КОВИД на хората с ХИВ и могат ли ваксините да им помогнат, обяснява проф. Мария Николова в кампанията „Плюс мен" на МЗ за популяризиране на ползите от ваксинацията срещу инфекцията. Тя е председател на Консултативния съвет по ХИВ/СПИН и СПИ и завежда Националната референтна лаборатория по имунология и отдел „Имунология" в Националния център по заразни и паразитни болести.

Още в началото на пандемията имаше опасения за по-тежко протичане и по-лоша прогноза на КОВИД-19 при хората, живеещи с HIV, поради по-високата честота и риск от усложнения на инфекции с други познати респираторни вируси, казва проф. Мария Николова. Първоначално те не се потвърдили, след това обаче нещата се променили.


„Данните от САЩ, Южна Африка

и Великобритания бяха противоречиви и не показваха значими разлики в тежестта на протичане и нуждата от интензивни грижи при HIV-позитивни и HIV-негативни лица. Новитe обобщени анализи, които се базират на данни от стотици проучвания и милиони пациенти, обаче, показват повишен риск от тежко протичане на инфекцията, КОВИД-свързана хоспитализация и смъртност при хората, живеещи с HIV, дори и в условия на контролиран HIV вирусен товар", обяснява проф. Николова.


Най-новото проучване, направено

по данни от Глобалната анонимна платформа на СЗО, включващо 197 479 пациента от 38 страни, установява, че независимо от терапията, хората, живеещи с HIV, са с 15% по-голям риск от тежко или критично протичане на КОВИД и 38% по-голяма вероятност от летален изход след хоспитализация. В сравнение с общата популация, при хората, живеещи с HIV, много по-често е налице поне едно хронично придружаващо заболяване, което допълнително усложнява протичането на КОВИД.

Проф. Николова посочи също, че данните от ново изследване показват, че неваксинирани HIV(+) лица развиват симптоми на „дълъг" КОВИД след прекарана инфекция до четири пъти по-често от HIV(-), които не са ваксинирани. Най-често хората, живеещи с HIV, се оплакват от лесна уморяемост (42%), мускулни болки (24%), проблеми с концентрацията (42%), проблеми със зрението (21%) и нарушен сън (34%).


„Хората с имунен дефицит, независимо

от произхода му, са уязвими към всякакви инфекции, включително със SARS-CoV-2. Същевременно пациентите с лекувана HIV инфекция отговарят много добре на имунизация с регистрираните ваксини и развиват адекватен антитялов и клетъчен отговор. Това превръща ваксинирането им в приоритетна задача. И не на последно място – ваксините не просто предпазват от тежко протичане на инфекцията, но има данни, че значително намаляват проявите на „дълъг" КОВИД", категорична е проф. Николова. По думите ѝ при HIV инфекция са противопоказани единствено живи ваксини, но такива няма сред регистрираните ваксини срещу SARS-CoV-2. Тя подчерта, че няма никакви данни за неблагоприятни взаимодействия между ваксините срещу КОВИД и предекспозиционната профилактика (PrEP) или антиретровирусната терапия срещу HIV.


Проф. Николова съветва хората с HIV

да използват летните месеци, за да се ваксинират. „Така те ще са спокойни през есенния сезон, когато може да се очаква увеличаване на честотата на инфекции и евентуално – поява на нови варианти", обяснява тя и допълва, че прилагането на бустер е препоръчително за хората с умерен и тежък имунен дефицит, за хората, живеещи с HIV, над 50-годишна възраст, както и за онези, които са били имунизирани с ваксината Janssen (Johnson & Johnson).


Задължителни ваксини за варицела и ротарируси

Задължителни ваксини за варицела и ротарируси

Българската педиатрича асоциация настоява още за ускорено интегриране на е-платформата за всички приложени ваксини на хората у нас
С грипа шега не бива

С грипа шега не бива

През миналата седмица специалистите обсъждиха въпросите на ваксинопрофилактиката в България. Защо е спаднало имунизационното покритие, има ли опасност от пробив и къде, каква грипна епидемия ни чака, попитахме проф. Ива Христова.
МС ревизира заема за Александровска болница

МС ревизира заема за Александровска болница

Ваксините срещу КОВИД-19 за България ще се съхраняват в специален централен склад на Европейския съюз
Отменят системата за популационния имунитет

Отменят системата за популационния имунитет

И към момента тя не е завършена в цялост, лечебни заведения и лаборатории вече няма да са длъжни да подават информация за нея, става ясно от заповед на здравния министър
Растат случаите на ОРЗ, КОВИД намалява

Растат случаите на ОРЗ, КОВИД намалява

Засега няма нови доказани случаи на грип, отчита се повишение на инфекциите с респираторен синцитиален вирус, казва проф. Нели Корсун от НЦЗПБ
Ваксинационният план за КОВИД не е дискриминационен

Ваксинационният план за КОВИД не е дискриминационен

Това реши Софийският районен съд, след като разгледа жалба на Хелзинския комитет

KOВИД продължава да намалява

KOВИД продължава да намалява

Средната заболеваемост днес е 72.66 на 100 000 души, показват данните на Националния център за заразни и паразитни болести
Нов подвариант на Омикрон у нас

Нов подвариант на Омикрон у нас

Заразените с него не боледуват по-тежко, установен е само в една проба, взета от пациент в София
КОВИД намалява още

КОВИД намалява още

Днес тя е 114.84 на 100 000 души, спад има и на седмична база, показват данните на НЦЗПБ
Нови подварианти на Омикрон у нас

Нови подварианти на Омикрон у нас

Те са BQ.1.1. и BM.1.1, към момента няма данни за по-тежко протичане на инфекцията, казват от НЦЗПБ
1 2 3 4 5 ... 465 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Декември 2022 Предишен Следващ