Проблем

Трябва спешна реформа в ТЕЛК

01-06-2022 12:34
Омбудсманът проф. Диана Ковачева настоява за по-добър достъп до здравеопазване за хората с увреждания, повече социални права и асистентска грижаТрябва спешна реформа в ТЕЛК
Clinica.bg

press@clinica.bg
За спешна реформа в ТЕЛК и НЕЛК и за гарантиран достъп до здравеопазване за хората с увреждания настоява омбудсманът проф. Диана Ковачева. Това става ясно от становището изпратено от нея до здравния министър проф. Асена Сербезова, социалния - Георги Гьоков, и както и до председателите на ресорните комисии в парламента - доц. Антон Тонев и колегата му Искрен Арабаджиев.
Причината за искането на проф. Ковачева е отворено писмо, което са й изпратили хора с увреждания. Те търсят съдействие от нея за редица затруднения, които срещат във всекидневието си, а петицията е подписана от над 1250 души.
аааа
„Като основен проблем на хората
аааа
с увреждания, за който се отбелязва, че нарушава тяхното достойнство, се посочва медицинската им експертиза от Териториална експертна лекарска комисия (ТЕЛК). В тази връзка се обръща внимание, че процедурата по освидетелстване и преосвидетелстване е тромава и се допълва, че голяма част от явяващите се в продължение на месеци са лишени от всякакви доходи", пише в становището на проф. Ковачева.  Тя подчертава, че хората с увреждания настояват да не бъдат лишавани от права при всяка промяна на Наредбата за медицинската експертиза, както и придобилите право на чужда помощ да не я губят до излизане на ново експертно решение и влизането му в сила и осигуряване на финансова подкрепа за този период.
аааа
Необходимо е и личната помощ

да бъде съобразена и с помощните средства, както и осигуряване на добро възнаграждение на лекарите работещи в ТЕЛК. Друго искане е хората с вродени увреждания и придобити в детска възраст да няма изискване за осигурителен стаж като условие за отпускане на пенсия по инвалидност. „Като омбудсман нееднократно съм отправяла препоръки за решаване на поставените проблеми в отвореното писмо. Бих искала също да изразя силното си безпокойство от случаите на нарушени права на хора с увреждания и в тази връзка да посоча необходимостта от намиране на адекватни решения и гарантиране на техните права", категорична е Диана Ковачева.

 

По повод достъпа до лечение,

 

общественият защитник обръща внимание върху високите нива на доплащане от пациента в здравеопазването у нас, като необходимите за това суми често остават непосилни за хората с увреждания, заради ниските им доходи и липсата на адекватно социално подпомагане. „Изискването за заплащане или доплащане поставя пациентите в риск и застрашава както правото им на достъп до здравеопазване, така и възстановяването на работоспособността им и възможностите за живот в добро здраве", акцентира проф. Ковачева. Другият въпрос, който омбудсманът посочва, е необходимостта от предприемане на спешни мерки за осигуряване на своевременен и гарантиран достъп на хора до индивидуално лечение и иновации чрез осигуряване на облекчен достъп до съвременни терапии и лечение в чужбина, което също е важна предпоставка за гарантиране на правата на хората с увреждания.

 

„Проблемите, произтичащи от

 

неосигуряването на достъп на гражданите до продължително лечение, палиативни и здравни грижи, а също продължителна рехабилитация с достатъчен обем и продължителност, също нарушават
пациентските им права и създават реална опасност за техния живот и здраве и е необходимо обсъждане на спешни мерки за тяхното решаване", пише още омбудсманът.
Като особено важни Диана Ковачева откроява проблемите на хората с увреждания при медицинската експертиза и произтичащите от нея социални права. „Както многократно съм отбелязвала, забавянето на експертизата от ТЕЛК и
НЕЛК и продължителната процедура по обжалване, лишава хората с увреждания до издаването на ново експертно решение и влизането му в сила от редица социални права, а голяма част остават за дълъг период с намалени или без

никакви средства за издръжка и лечение, от които те своевременно се нуждаят",
подчертава общественият защитник.

 

Според омбудсмана проблем,

 

водещ да нарушаване на граждански права, е и липсата на ясен ангажимент от специализираните състави на НЕЛК да се произнесат с решение по същество при повторно констатирано процесуално нарушение от страна на ТЕЛК.
„Това води до няколкократна отмяна на експертните решения и връщането им на ТЕЛК за ново освидетелстване на лицето с указание за отстраняване на допуснатите грешки и пропуски в решението. Поради отмяната пенсията за
инвалидност на лицето се спира, което го оставя без доход за целия период до окончателното произнасяне на органите на медицинската експертиза", допълва проф. Ковачева.
Тя обръща внимание и на проблемите, които произтичат от обвързването на правото на пенсия за инвалидност поради общо заболяване с изискването за наличие на осигурителен стаж, придобит до датата на инвалидизиране.

 

„Придобитият стаж след посочената

 

в експертното решение дата на инвалидизиране не се взема предвид при определянето на правото за отпускане на пенсия за инвалидност, което за много граждани означава, че те на практика са лишени до края на живота си от този вид подкрепа", подчертава омбудсманът. Затова препоръчва задълбочен анализ на проблема и преразглеждане на изискването за осигурителен стаж, придобит до датата на инвалидизиране, като условие за отпускане на пенсия за инвалидност поради общо заболяване.

 

В становище си омбудсманът настоява още

 

да се обърне внимание и на асистентската подкрепа, която трябва да осигурява достатъчно помощ на нуждаещите се да водят достоен и независим живот. Според нея е важно въведените механизми да осигуряват адекватни възможности на членовете на семействата на хората с увреждания да упражняват професиите си и да се реализират на пазара на труда, в т.ч. и чрез провеждане на обучения и превръщане на асистентството в професия. Омбудсманът напомня и за затрудненията на хора с увреждания да упражняват правата си след 1 април 2022 г., когато бе отменена извънредната епидемична обстановка. Тя продължава да настоява ТЕЛК-решенията изтекли след 31 март също да бъдат удължени.


Закриват всеки втори дом за възрастни и болни

Закриват всеки втори дом за възрастни и болни

Потребителите на 60% от тях ще бъдат пренасочени към нови услуги от резидентна и дневна грижа до 2027 г., предвижда стратегия
Не всички лекарства са по джоба ни

Не всички лекарства са по джоба ни

Увеличените цените, поредицата от кризи и напрегнатата обстановка даде отражение на всички сектори и хора. Как обаче тя засегна една от най-уязвимите групи - хората с увреждания, какви са основните им проблеми, попитахме Величка Драганова.
Забавяне на пенсиите с изтекъл ТЕЛК

Забавяне на пенсиите с изтекъл ТЕЛК

Хората ще получат парите си след 20 юли, защото РЗИ първо трябва да подадат информация в НОИ за всички, които са в тази ситуация
Онлайн жестов преводач в Столична община

Онлайн жестов преводач в Столична община

Тя ще служи при административното обслужване на глухи и сляпо-глухи граждани, казват от кметството
Удължиха сроковете на ТЕЛК решенията

Удължиха сроковете на ТЕЛК решенията

Тези, които са изтекли след 1 април, ще важат автоматично до края на годината

НЗОК поема помощните средства от днес

НЗОК поема помощните средства от днес

Обработката на заявленията на хората с увреждания ще отнемат до 7 дни
Недопустимо е да се плаща за достъпна среда

Недопустимо е да се плаща за достъпна среда

Не е редно участието в програмата за хората с увреждания да е съпроводено с инвестиране на лични средства, казва проф. Диана Ковачева
Избират най-добрия проект за удължаване на ТЕЛК

Избират най-добрия проект за удължаване на ТЕЛК

В пленарна зала да се реши дали това са промените на ГЕРБ или на ПП, разбраха се депутатите от здравната комисия
Помогнали за работа на 8 800 хора с увреждания

Помогнали за работа на 8 800 хора с увреждания

Те са намерили заетост чрез посредничеството на бюрата по труда, 2931 са били наети на субсидирани места
Старт на договорите за помощни средства

Старт на договорите за помощни средства

Те могат да се сключват между РЗОК и търговците, напомнят от здравната каса
1 2 3 4 5 ... 51 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Август 2022 Предишен Следващ