Парламент

Правят нов стандарт за трансплантации

27-05-2022 16:50
Липсата на обучение на лекарите и на адекватно финансиране на донорството и присаждането на органи и клетки спъват тези дейностиПравят нов стандарт за трансплантации
Clinica.bg

press@clinica.bg

Здравно министерство ще направи нов стандарт за трансплантациите у нас. Това обеща зам. здравният министър д-р Петър Грибнев по време на кръгла маса, която се проведе в Парламента на тема „Значимостта на трансплантационните програми за системата на здравеопазването в Република България".

Липсата на обучение на лекарите, както за откриване на донори, така и за извършване на трансплантации, както и не доброто финансиране на тези дейности, и на проследяването на пациентите след операциите са в основата на печалното им състояние у нас, стана ясно на кръглата маса. Страната ни е на последно място в Европа, както по донорски ситуации, така и по присадени органи и клетки от години. Както clinica вече писа, печални са и резултатите от реализираните операции.


За да се преодолеят проблемите,

които повтаряме от години, медицинските специалисти предложиха на здравните власти конкретни решения. Нужно е ресертефициране на центровете, в които се правят трансплантации, трябва и стандарт за тази дейност, каза проф. Никола Владов от ВМА. Той обясни, че чрез стандарта ще може да се оценяват центровете за качеството на трансплантациите, както и дали отговарят на определени критерии за брой операции, кадри и т.н. Също така той предложи да се промени Наредбата за финансиране на трансплантации, така че болниците да не са губещи от тази дейност и държавата да инвестира в обучението на специалистите, които ще се занимават с нея. На същото мнение бяха и колегите му от УМБАЛ „Св. Екатерина", „Александровска" и ИСУЛ.


Сега не правим много органни

трансплантации, но поставяме изкуствени сърца по 10-11 души на година, само че не можем да проследяваме пациентите заради липса на финансиращи механизми, добави проф. Димитър Петков. Според проф. Добрин Константинов пък трябва да бъде разграничена органната от клетъчната трансплантация, тъй като финансирането на стволовоклетъчната е коренно различно и сега болниците губят много, когато не успяват да реализират операцията по независещи от тях причини.


В сферата на донорството също

има проблем с финансирането. Д-р Сибила Маринов от МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов" припомни, че промени в от началото на годината не гарантират възстановяването на разходи за клиниките, ако близките откажат съгласието си, докато трае процедурата. Освен това тя беше категорична, ч е нужно обучение на медиците. Голяма част от лекарите не знаят какво е мозъчна смърт, оттам идва и проблемът с идентификацията на донори, 10% от смъртните случаи в реанимациите са потенциални донори, при нас няма идентификация, обясни тя.


В отговор на зам. здравният министър

д-р Петър Грибнев заяви, че повечето забележки са от компетентността на МЗ. Поемам ангажимента да направим нов стандарт по трансплантология, заяви той. Освен това помоли болниците да дадат разчети за това какво финансиране е адекватно според тях на дейностите. И накрая не пропусна да отбележи, че от цялата страна донорски ситуации се подават само от няколко региона – предимно В. Търново, Панагюрище, Варна. От София няма нито един донор, защо, попита той риторично с оглед на това, че в столицата се намират най-големите болници, в които има най-много пациенти в реанимациите и потенциални донори .


Обновяват процедурите за оценка на донори

Обновяват процедурите за оценка на донори

Лекари и координатори ще бъдат изпращани на обучение в чужбина, предвижда Националната програма за трансплантациите
Три нови трансплантации

Три нови трансплантации

Чернодробната е извършена във ВМА, а двете бъбречни в „Александровска", съобщиха лечебните заведения
Спартан излетя за донорска ситуация

Спартан излетя за донорска ситуация

Екипаж на самолета транспортира от София до Варна и обратно медицински екипи от ВМА  и УМБАЛ „Александровска", съобщиха от Министерството на отбраната
Изписаха от ИСУЛ детето с костно-мозъчна трансплантация

Изписаха от ИСУЛ детето с костно-мозъчна трансплантация

Даден е ход на нова, този път на 5-годишно момченце, съобщиха от лечебното заведение
Нова донорска ситуация

Нова донорска ситуация

Тя е реализирана от екип на ИСУЛ, поради медицински показания, не е имало възможност за извършване на трансплантация в България, затова бъбреците са предоставени на Румъния, съобщиха от ИАМН
Дариха на ИАМН хладилни кутии за органи

Дариха на ИАМН хладилни кутии за органи

Те са за транспортиране на органи за трансплантация, жестът е от страна на швейцарската агенция SWISSTRANSPLANT
„Св. Марина

„Св. Марина" в Европейското дружество по костно-мозъчни трансплантации

По този начин ще се помогне на професионалното развитие на лекарите и медицинските сестри в болницата

Трансплантациите са мерило за здравната система

Трансплантациите са мерило за здравната система

Координаторите по донорство да се сменят периодично, защото се изчерпват след две години, казва проф. Никола Владов
Трима българи с нов шанс за живот

Трима българи с нов шанс за живот

Донорска ситуация в Пирогов даде възможност за трансплантации на два бъбрека в Александровска  болница и черен дроб във ВМА
11 атлети в евроигрите за трансплантирани

11 атлети в евроигрите за трансплантирани

Толкова ще са участниците в българския тим, състезанието ще се проведе в Лисабон от 21 до 27 юли
1 2 3 4 5 ... 31 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ