Парламент

Правят нов стандарт за трансплантации

27-05-2022 16:50
Липсата на обучение на лекарите и на адекватно финансиране на донорството и присаждането на органи и клетки спъват тези дейностиПравят нов стандарт за трансплантации
Clinica.bg

press@clinica.bg

Здравно министерство ще направи нов стандарт за трансплантациите у нас. Това обеща зам. здравният министър д-р Петър Грибнев по време на кръгла маса, която се проведе в Парламента на тема „Значимостта на трансплантационните програми за системата на здравеопазването в Република България".

Липсата на обучение на лекарите, както за откриване на донори, така и за извършване на трансплантации, както и не доброто финансиране на тези дейности, и на проследяването на пациентите след операциите са в основата на печалното им състояние у нас, стана ясно на кръглата маса. Страната ни е на последно място в Европа, както по донорски ситуации, така и по присадени органи и клетки от години. Както clinica вече писа, печални са и резултатите от реализираните операции.


За да се преодолеят проблемите,

които повтаряме от години, медицинските специалисти предложиха на здравните власти конкретни решения. Нужно е ресертефициране на центровете, в които се правят трансплантации, трябва и стандарт за тази дейност, каза проф. Никола Владов от ВМА. Той обясни, че чрез стандарта ще може да се оценяват центровете за качеството на трансплантациите, както и дали отговарят на определени критерии за брой операции, кадри и т.н. Също така той предложи да се промени Наредбата за финансиране на трансплантации, така че болниците да не са губещи от тази дейност и държавата да инвестира в обучението на специалистите, които ще се занимават с нея. На същото мнение бяха и колегите му от УМБАЛ „Св. Екатерина", „Александровска" и ИСУЛ.


Сега не правим много органни

трансплантации, но поставяме изкуствени сърца по 10-11 души на година, само че не можем да проследяваме пациентите заради липса на финансиращи механизми, добави проф. Димитър Петков. Според проф. Добрин Константинов пък трябва да бъде разграничена органната от клетъчната трансплантация, тъй като финансирането на стволовоклетъчната е коренно различно и сега болниците губят много, когато не успяват да реализират операцията по независещи от тях причини.


В сферата на донорството също

има проблем с финансирането. Д-р Сибила Маринов от МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов" припомни, че промени в от началото на годината не гарантират възстановяването на разходи за клиниките, ако близките откажат съгласието си, докато трае процедурата. Освен това тя беше категорична, ч е нужно обучение на медиците. Голяма част от лекарите не знаят какво е мозъчна смърт, оттам идва и проблемът с идентификацията на донори, 10% от смъртните случаи в реанимациите са потенциални донори, при нас няма идентификация, обясни тя.


В отговор на зам. здравният министър

д-р Петър Грибнев заяви, че повечето забележки са от компетентността на МЗ. Поемам ангажимента да направим нов стандарт по трансплантология, заяви той. Освен това помоли болниците да дадат разчети за това какво финансиране е адекватно според тях на дейностите. И накрая не пропусна да отбележи, че от цялата страна донорски ситуации се подават само от няколко региона – предимно В. Търново, Панагюрище, Варна. От София няма нито един донор, защо, попита той риторично с оглед на това, че в столицата се намират най-големите болници, в които има най-много пациенти в реанимациите и потенциални донори .


Докато сме живи, има шанс за поправителен

Докато сме живи, има шанс за поправителен

Не съм се отказал 30 години да „копая" за случване на трансплантациите и вече има една малка вдлъбнатина, в която нежеланията се спъват, казва проф. Вилиян Платиканов

Трябва да се говори повече за донорството

Трябва да се говори повече за донорството

Българинът не е склонен да дава, може би, защото е загубил реалната представа за добро и зло, казва д-р Николай Хубанов
Още две болници ще правят бъбречни трансплантации

Още две болници ще правят бъбречни трансплантации

Те са ВМА в София и УМБАЛ "Св. Марина" във Варна, очаква се това да стане до края на годината
Още петима души в Дървото на живота

Още петима души в Дървото на живота

На 12 октомври в централно фоайе на ВМА ще се проведе традиционното отбелязване на Европейския ден на донорството
ИАМН ще информира и за стволовите клетки

ИАМН ще информира и за стволовите клетки

Болниците сами решават дали да работят с публичната банка или не, припомнят още от здравното министерство

Няма донори, няма трансплантации и страдат всички

Няма донори, няма трансплантации и страдат всички

Бъбречните трансплантации от жив донор у нас се възстановиха. На 9 септември в Александровска болница беше извършена първата успешна операция за годината. Защо те бяха прекъснати, от какво зависи да продължат и занапред, какви са проблемите в донорството и трансплантациите у нас, защо не успяваме да ги решим от години, попитахме проф. Маринчо Георгиев. 

Възстановиха бъбречните трансплантации от жив донор

Възстановиха бъбречните трансплантации от жив донор

Първата операция за годината извърши успешно екипът на проф. Маринчо Георгиев в Александровска болница

Стволови клетки в обществена полза

Стволови клетки в обществена полза

Над 2000 единици кръв от пъпна връв се даряват всяка година у нас, заради нерешени проблеми почти всички отиват в частните банки

Две бъбречни трансплантации в Александровска

Две бъбречни трансплантации в Александровска

Шанс за живот на болните пациенти даде 32-годишен мъж, донорската ситуация е реализирана в УМБАЛ «Св. Марина» във Варна

България намесена в японско разследване за нелегални трансплантации

България намесена в японско разследване за нелегални трансплантации

Двама чужди граждани били оперирани у нас миналата година с посредничеството на турчин, твърди японско издание
1 2 3 4 5 ... 24 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Ноември 2022 Предишен Следващ