Парламент

Правят нов стандарт за трансплантации

27-05-2022 16:50
Липсата на обучение на лекарите и на адекватно финансиране на донорството и присаждането на органи и клетки спъват тези дейностиПравят нов стандарт за трансплантации
Clinica.bg

press@clinica.bg

Здравно министерство ще направи нов стандарт за трансплантациите у нас. Това обеща зам. здравният министър д-р Петър Грибнев по време на кръгла маса, която се проведе в Парламента на тема „Значимостта на трансплантационните програми за системата на здравеопазването в Република България".

Липсата на обучение на лекарите, както за откриване на донори, така и за извършване на трансплантации, както и не доброто финансиране на тези дейности, и на проследяването на пациентите след операциите са в основата на печалното им състояние у нас, стана ясно на кръглата маса. Страната ни е на последно място в Европа, както по донорски ситуации, така и по присадени органи и клетки от години. Както clinica вече писа, печални са и резултатите от реализираните операции.


За да се преодолеят проблемите,

които повтаряме от години, медицинските специалисти предложиха на здравните власти конкретни решения. Нужно е ресертефициране на центровете, в които се правят трансплантации, трябва и стандарт за тази дейност, каза проф. Никола Владов от ВМА. Той обясни, че чрез стандарта ще може да се оценяват центровете за качеството на трансплантациите, както и дали отговарят на определени критерии за брой операции, кадри и т.н. Също така той предложи да се промени Наредбата за финансиране на трансплантации, така че болниците да не са губещи от тази дейност и държавата да инвестира в обучението на специалистите, които ще се занимават с нея. На същото мнение бяха и колегите му от УМБАЛ „Св. Екатерина", „Александровска" и ИСУЛ.


Сега не правим много органни

трансплантации, но поставяме изкуствени сърца по 10-11 души на година, само че не можем да проследяваме пациентите заради липса на финансиращи механизми, добави проф. Димитър Петков. Според проф. Добрин Константинов пък трябва да бъде разграничена органната от клетъчната трансплантация, тъй като финансирането на стволовоклетъчната е коренно различно и сега болниците губят много, когато не успяват да реализират операцията по независещи от тях причини.


В сферата на донорството също

има проблем с финансирането. Д-р Сибила Маринов от МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов" припомни, че промени в от началото на годината не гарантират възстановяването на разходи за клиниките, ако близките откажат съгласието си, докато трае процедурата. Освен това тя беше категорична, ч е нужно обучение на медиците. Голяма част от лекарите не знаят какво е мозъчна смърт, оттам идва и проблемът с идентификацията на донори, 10% от смъртните случаи в реанимациите са потенциални донори, при нас няма идентификация, обясни тя.


В отговор на зам. здравният министър

д-р Петър Грибнев заяви, че повечето забележки са от компетентността на МЗ. Поемам ангажимента да направим нов стандарт по трансплантология, заяви той. Освен това помоли болниците да дадат разчети за това какво финансиране е адекватно според тях на дейностите. И накрая не пропусна да отбележи, че от цялата страна донорски ситуации се подават само от няколко региона – предимно В. Търново, Панагюрище, Варна. От София няма нито един донор, защо, попита той риторично с оглед на това, че в столицата се намират най-големите болници, в които има най-много пациенти в реанимациите и потенциални донори .


Две нови трансплантации

Две нови трансплантации

Те са бъбречни и са извършени в "Лозенец", като едната е уникална за страната, казват от лечебното заведение
Да променим Закона за трансплантациите

Да променим Закона за трансплантациите

Необходими са повече средства и грижи за хората, след като получат новия орган, казва проф. Георги Михайлов
Вадят трансплантациите от ИАМН

Вадят трансплантациите от ИАМН

Освен това здравните власти смятат, че е нужно да се направи кампания за ползата от донорството, включително и в училищата

Проблемът е в наблюдението след трансплантацията

Проблемът е в наблюдението след трансплантацията

Донорството и трансплантациите са една от сферите в здравната ни система, която куца най-много. Защо е така, защо донорските ситуации се броят на пръсти, а смъртността след сложните операции е по-висока, отколкото в развитите държави, попитахме д-р Димитър Илиев.

Агенцията по трансплантации се разби

Агенцията по трансплантации се разби

Нужен е единен орган, който да се занимава с това, иначе хората ще умират, въпреки че българите са готови да даряват органи, казва Евгени Георгиев

Трансплантации без развитие

Трансплантации без развитие

Смъртността у нас при тези операции е по-висока от тази в развитите държави, причината е ясна - лошото състояние на здравната ни система

Още две трансплантации

Още две трансплантации

Те са бъбречни и са извършени в Александровска, след донорска ситуация в МБАЛ-Лозенец
Почина човекът с присадено сърце от прасе

Почина човекът с присадено сърце от прасе

Трансплантацията, която бе първа по рода си бе извършена на 7 януари, но през последните дни състоянието на Дейвид се влошило
Още три трансплантации

Още три трансплантации

Чернодробната е извършена във ВМА, двете - бъбречни в "Лозенец", а донорската ситуация е във Великотърновската болница
Три нови трансплантации у нас

Три нови трансплантации у нас

Двете бъбречни са в "Александровска", а чернодробната във ВМА, те са станали възможни след донорска ситуация в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов"
1 2 3 4 5 ... 23 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Юли 2022 Предишен Следващ