хабилитация

МУ-та с конкурси за професори и доценти

27-05-2022 14:10
Свободни места обявиха висшите медицински училища в София, Плевен и ПловдивМУ-та с конкурси за професори и доценти
Clinica.bg

press@clinica.bg

Медицинските университети в София, Плевен и Пловдив обявиха конкурси за доценти и професори в различни направления. Те бяха публикувани в „Държавен вестник" днес.

Медицинският университет в София обявява конкурс за един доцент в областта на клиничната лаборатория за нуждите на Катедрата по клинична лаборатория към УМБАЛ „Александровска". Документи могат да се подават до два месеца от 27 май. Повече информация може да се получи в канцеларията на Катедрата по клинична лаборатория на университета и на тел. 02/9230 929.


Освен това МУ - в София обявява

конкурс за един главен асистент по научната специалност „Хигиена (вкл. трудова, комунална, училищна, радиационна и др.)" за нуждите на Катедрата по епидемиология и хигиена – Сектор „Хигиена". Документи могат да се подават до 27 юли, а повече информация може да се получи в Медико-биологичния комплекс или на тел. 0886 81 80 06.


Медицинският университет в Плевен

обявява конкурс за професор по специалност „Социална медицина и организация на здравеопазването и фармацията" в катедра „Управление на здравните грижи, медицинска етика и информационни технологии" на Факултета по „Обществено здраве". И тук срокът за кандидатстване е два месеца от днес, а повече информация може да се получи в стая № 139 на ректората или тел. 064/884-172.


Медицинският университет в Пловдив

пък обявява конкурси за професор по „Ревматология" към катедра „Пропедевтика на вътрешните болести" за преподаване на български и английски език. Щатът ще е на непълно работно време (4 часа). Също така за професор по „Гастроентерология" към Втора катедра по вътрешни болести за преподаването на български и английски език. Справки и документи може да се правят в Научния отдел на МУ-Пловдив и на тел.: 0877124007 или 0882512598; e-mail: science@mu-plovdiv.bg.

 

Конкурсите за академични длъжности

 

се определят с решение на висшите училища, като целта е да се спазва принципа хабилитирания и нехабилитирания състав да се равни по численост. Така обикновено конкурси се обявяват при пенсиониране или разкриване на нови щатни бройки. Kaкто clinica. bg вече писа, наскоро МОН предложи актуализация на минималните критерии за придобиване на академична длъжност, както и единна методика за атестация на преподавателите. Това предизвика недоволство сред академичните среди, които счетоха новите изисквания за прекалено завишени. Негодувание има и срещу методиката за атестация и най-вече срещу това, че привеждането й в правилниците на университетите е условие за разпределяне на допълнителните 20 млн. лв. от бюджета предназначени за тях през тази година.

 

КНСБ: 20-те млн. да са без условия

 

Допълнително финансиране за висшите училища в размер на 20 млн. лв. да е само за ръст на възнагражденията и без други условия. За това настояват от синдикат Висше образование към КНСБ, с което на практика не подкрепят идеята на МОН средствата да се дават на тези университети, които приведат новата методика за атестация в правилниците си. Както clinica. bg вече писа, от „Има такъв народ" предложиха отпадане на това условие със законопроект. Той бе одобрен от бюджетната комисия на парламента вчера. Според направените изчисления на синдикатите увеличение на началните размери на основните работни заплатите за асистент тя трябва да е не по-малко от 1500 лв., за главен асистент – 1770 лв., за доцент – не по-малко от 1770 лв. и за професор не по-малко от 1900 лв.


167 абсолвенти получиха дипломите си от МУ-Пловдив

167 абсолвенти получиха дипломите си от МУ-Пловдив

Те са от Факултета по обществено здраве, отличните са 41, съобщиха от висшето училище
Връчват стипендията „Тонев

Връчват стипендията „Тонев"

Шестокурсниците Томислава Сарийска и Георги Георгиев ще получат отличията на промоцията на специалност „Медицина" – випуск 2023, казват от МУ-Пловдив
361 новоприети чужденци в МУ-Плевен

361 новоприети чужденци в МУ-Плевен

Толкова са били те през периода 2022-2023 г., стана ясно от отчета на ректора проф. Добромир Димитров
МУ-Плевен с нова визия за юбилея

МУ-Плевен с нова визия за юбилея

Днес бе направена първа копка на проект за благоустрояване на двора пред Ректората, очаква се той да приключи през 2024 г.
Нужни са законодателни промени за продължаващото обучение

Нужни са законодателни промени за продължаващото обучение

Медицинският факултет във Варна е с нов декан. Какво е качеството на образование по медицина у нас, има ли достатъчно практическо обучение, прави ли се наука във висшите училища, попитахме проф. Йото Йотов. 

Изграждат 9 лаборатории в МУ-Варна

Изграждат 9 лаборатории в МУ-Варна

Университетът стартира мащабна международна научноизследователска програма на ЕС за повишаване на транслационните постижения в медицината
Факултетът по фармация във Варна на 15 години

Факултетът по фармация във Варна на 15 години

Празничната годишнина ще бъде отбелязана с участието в различни събития, казват от Медицинския университет в града
Местата за сестри са повече от допустимото

Местата за сестри са повече от допустимото

Общият брой е съобразен със заявките на университетите, предвидени са 31 допълнителни в три висши училища, казват от МОН
Единен регистър за дипломите от чужбина

Единен регистър за дипломите от чужбина

Той ще обединява сегашните три, целта е да се намали административната тежест, реши кабинетът
Създават Съвет по иновации

Създават Съвет по иновации

Той ще осъществява връзката им с научните изследвания и ще подпомага съгласуването на националните политики в двете сфери, предвижда проект на закон на МОН
1 2 3 4 5 ... 79 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юни 2023 Предишен Следващ