Меню
анализ

Слаб ръст в ортопедията

30-05-2022 06:10
Операциите в тази сфера още не са стигали нивата отпреди пандемията, показва анализ на „Индекс на болниците"Слаб ръст в ортопедията
Clinica.bg

press@clinica.bg

Ортопедията не се е съвзела от пандемията и през миналата година. Ръстът на операциите в тази сфера през 2021 г. е 5.5% спрямо предходната и не компенсира изоставането на броя интервенции, което настъпи с началото на пандемията. Това показват наблюденията на „Индекс на болниците", те са направени на база данните на НЗОК за дейността на лечебните заведения.

Общо 64 940 са били различните видове ортопедични операции, които са били осъществени през миналата година у нас. Броят им е по-висок в сравнение с 2020 г. с 5.5%, но остава далече от новата преди пандемията. За сравнение през 2019 г. в страната са направени над 78 хил. ортопедични операции.

И през миналата година най-голям е броят на интервенциите на долен крайник. Те са били 32 099, от които средни са 14 776.

Броят на големите операции

на крак са били 17 323 срещу 15 859 през 2020 г. Процентът на най-сложните от тях се запазва почти непроменен 7%. Увеличение има и при алопластиките на тазобедрени и колянни стави, като те нарастват от 8 756 през 2020 г. на 10 348 през миналата. При операциите на горен крайник увеличението на броя е с малко над 400 до 22 493, за сметка на това обаче намалява процента на най-тежките от 3.08 на 1.88.


Болниците, в които се осъществяват

процедурите остава малко над 90. Обемът на дейността, както и нивото на сложност на интервенциите в тях обаче е много различно. Според обема, сложността и пълното покритие на всички видове интервенции сред лидерите в ортопедията продължават да бъдат „Пирогов", УМБАЛ „Св. Анна" в София, „Софиямед", УМБАЛ „Св. Георги" в Пловдив. В не малко от лечебните заведения обаче се правят по по-малко от 100 интервенции на година на локация.

Какво е качеството на операциите

не само в тях, но във всички болници, няма как да се каже, защото то не се следи, въпреки че операциите се финансират с публични средства. Пълните данни по болници за обема дейност през 2021 г. може да видите тук.


Трябва да се оценява качеството в онкологията

Трябва да се оценява качеството в онкологията

Защо българските пациенти с онкологични болести доплащат за лечението си, проблем ли е това, ясен ли е пътят им на лечение, има ли комплексност и качество в него. Това са част от въпросите, които отправихме към доц. Ася Консулова.

Инвитро процедурите без промяна в успеваемостта

Инвитро процедурите без промяна в успеваемостта

За поредна година тя остава около 27% за финансираните от държавата, показват официалните данни

Няма структуриран подход към онкозаболяванията

Няма структуриран подход към онкозаболяванията

Ако се знае какво точно покрива НЗОК, застрахователите можем да помогнем много, като надградим системата с втори стълб, казва Ивана Димова
Онкологични ръководства у нас няма

Онкологични ръководства у нас няма

Нито една клинична пътека на НЗОК не е построена въз основа на стандартни оперативни процедури, казва доц. Димитър Калев
Държавата абдикира от контрола на болниците

Държавата абдикира от контрола на болниците

Здравната система не е пазар, а ние я докарахме до сергия, тя е елемент от националната сигурност на всяка страна, казва д-р Мими Виткова
69% от пациентите с онкологични заболявания доплащат

69% от пациентите с онкологични заболявания доплащат

Средната сума на човек е била 1495 лв., което поставя сериозни финансови бариери пред достъпа до адекватна здравна помощ, показва изследване на "Индекс на болниците"

Онкологията се разрасна

Онкологията се разрасна

През миналата година две болници са отворили нови отделения - по лекарствено лечение и по лъчелечение

17858 операции в неврохирургията

17858 операции в неврохирургията

Въпреки че 115 болници са осъществявали някаква дейност в тази област, тя остава концентрирана в 15 центъра в страната

Ръст в ортопедичните операции

Ръст в ортопедичните операции

През миналата година те са били над 74 хиляди, с което почти догонват нивата отпреди пандемията

На демографията пречи политическата конюнктура

На демографията пречи политическата конюнктура

Ражданията в болниците през 2023 г. за първи път се оказаха под 50 000, показва анализът на „Индекс на болниците" върху данните на НЗОК. Защо се случва това, ще се промени ли негативната тенденция, попитахме доц. Спас Ташев.

1 2 3 4 5 ... 13 »
открийте болница
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че частни инвеститорски интереси не застрашават Националната детска болница?

Юни 2024 Предишен Следващ