Меню
анализ

Слаб ръст в ортопедията

30-05-2022 06:10
Операциите в тази сфера още не са стигали нивата отпреди пандемията, показва анализ на „Индекс на болниците"Слаб ръст в ортопедията
Clinica.bg

press@clinica.bg

Ортопедията не се е съвзела от пандемията и през миналата година. Ръстът на операциите в тази сфера през 2021 г. е 5.5% спрямо предходната и не компенсира изоставането на броя интервенции, което настъпи с началото на пандемията. Това показват наблюденията на „Индекс на болниците", те са направени на база данните на НЗОК за дейността на лечебните заведения.

Общо 64 940 са били различните видове ортопедични операции, които са били осъществени през миналата година у нас. Броят им е по-висок в сравнение с 2020 г. с 5.5%, но остава далече от новата преди пандемията. За сравнение през 2019 г. в страната са направени над 78 хил. ортопедични операции.

И през миналата година най-голям е броят на интервенциите на долен крайник. Те са били 32 099, от които средни са 14 776.

Броят на големите операции

на крак са били 17 323 срещу 15 859 през 2020 г. Процентът на най-сложните от тях се запазва почти непроменен 7%. Увеличение има и при алопластиките на тазобедрени и колянни стави, като те нарастват от 8 756 през 2020 г. на 10 348 през миналата. При операциите на горен крайник увеличението на броя е с малко над 400 до 22 493, за сметка на това обаче намалява процента на най-тежките от 3.08 на 1.88.


Болниците, в които се осъществяват

процедурите остава малко над 90. Обемът на дейността, както и нивото на сложност на интервенциите в тях обаче е много различно. Според обема, сложността и пълното покритие на всички видове интервенции сред лидерите в ортопедията продължават да бъдат „Пирогов", УМБАЛ „Св. Анна" в София, „Софиямед", УМБАЛ „Св. Георги" в Пловдив. В не малко от лечебните заведения обаче се правят по по-малко от 100 интервенции на година на локация.

Какво е качеството на операциите

не само в тях, но във всички болници, няма как да се каже, защото то не се следи, въпреки че операциите се финансират с публични средства. Пълните данни по болници за обема дейност през 2021 г. може да видите тук.


Комплексност в онкологията ни няма

Комплексност в онкологията ни няма

Броят на клиниките в страната и средствата за здравеопазване се увеличават, а резултатите от лечението не се подобряват

Няма стандарти и алгоритми за онкоболните

Няма стандарти и алгоритми за онкоболните

В цивилизования свят на пациентите се дава изчерпателна информаия за терапията, у нас това не се прави, казва д-р Станимир Хасърджиев
Вкарахме търговията в здравеопазването

Вкарахме търговията в здравеопазването

Няма морфин и палиативни грижи за онкологично болни, защото те не са финансово интересни, казва доц. Николай Йорданов
Българската онкология няма европейско мислене

Българската онкология няма европейско мислене

Липсват стандарти, никой не знае въз основа на какво се диагностицират и лекуват пациентите у нас, казва д-р Димитър Калев
В онкологията е налице парадокс

В онкологията е налице парадокс

При наличието на ръст на средствата за активно лечение, имаме спад на финансирането за палиативни грижи и увеличение на смъртността, казва Първан Симеонов
Онкологиите се увеличаха с oще една

Онкологиите се увеличаха с oще една

За сметка на новите химио- и лъче- клиники продължават да намаляват центровете, които предлагат палиативни грижи, показват наблюденията на „Индекс на болниците"

Неврохирургията се възстанови

Неврохирургията се възстанови

Над 14 хиляди са операциите, които са направени през миналата година, толкова са били и преди пандемията

Лек спад в успеваемостта на инвитрото

Лек спад в успеваемостта на инвитрото

Броят на ражданията спрямо процедурите в клиниките с държавно финансиране е намалял с 1 процент за година, показва анализ на „Индекс на болниците"

Ражданията продължават да намаляват

Ражданията продължават да намаляват

През миналата година те са били 51 301 или с 667 по-малко в сравнение с предходната, показва анализ на „Индекс на болниците"

Лек подем в инвазивната кардиология

Лек подем в инвазивната кардиология

Още две лечебни заведения са започнали да развиват дейността през миналата година, показват данните в „Индекс на болниците"

1 2 3 4 5 ... 9 »
открийте болница
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Юли 2022 Предишен Следващ