офталмология

Сваляш очилата с мултифокални лещи

01-06-2022 07:01
Почивайте по 10-15 минути, след престой от час и половина пред компютъра, казва д-р Алек Топов Сваляш очилата с мултифокални лещи
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Окото е нашият прозорец към света. С годините обаче, рискът от поява на някои заболявания, като катаракта например се увеличава. Какви са най-съвременните методи за лечение, какво е важно за знаем за профилактиката на очните заболявания, вредни ли са очилата без UV- защита и как ни влияят екраните, пред които прекарваме все повече време попитахме д-р Алек Топов. Той е началник на Отделение по офталмология в „Аджибадем Сити Клиник Токуда".
Който доживее достатъчно дълга възраст, доживява и своята катаракта, казва специалистът. Други социално - значими заболявания, които се появяват след 40-годишна възраст са глаукомата, диабетната ретинопатия, и така наречената макулна дегенерация свързана с възрастта при хора на и над 60-65 г.
ааа
Какво представлява катарактата

 

Катарактата представлява потъмняване на биологичната леща на окото на човека. В началото той започва да вижда замъглено, както надалече, така и наблизо. Той не се чувства достатъчно комфортно и има усещането, че непрекъснато е в мъгла, което съответно изисква преглед при офталмолог.

„Трудно е да се каже, че има рискови фактори за развитие на заболяването, предполага се, че при хора, които са изложени на повече ултравиолетова светлина високо в планината, на Екватора, където слънцето е доста силно, катарактата настъпва в по-ранна възраст", казва д-р Алек Топов. Обикновено възможността за развитие на заболяването се увеличава след 60-годишна възраст.

 

Съвременна хирургия

 

Единственото лечение на заболяването е хирургията – оперативно отстраняване на катарактата, на потъмнената леща и съответно поставянето на имплант, който да коригира диоптрите на окото. Основен метод е стандартната факоемулсификация, с която се отстранява лещата. По-модерна е хирургията с фемтосекундер лазер, като част от операцията се извършва с него, а останалата – с ултразвук. Какво дава в повече този метод? „Лично моето мнение е, че всеки един пациент който има възможност и е избрал т.н. премиум леща /висок клас имплант/, трябва да бъде опериран с лазер", обясни д-р Топов. Той дава възможност за изключително точни разрези на роговицита, които е невъзможно да бъдат направени от хирурга. На второ място – капсулорексиса или отворът, който офталмохирурзите правят на капсулния сак, в който е поместена биологичната леща, за да отстранят помътнялата, се извършва със същия този лазер и винаги е стандартизирано и точно, без какъвто и да е риск от усложнение. И третото нещо, което извършва лазерът е разчупване на ядрото. „Това са три от основните стъпки при операцията за катаракта. След това тя се продължава с ултразвук и се имплантира изкуствената леща", разказа още д-р Топов.

 

Лещи

 

След отстранява на катаракта най-използвана е т.нар. монофокална леща. С нея пациентът вижда добре надалече, но близкото и средно разстояние изисква носене на очила. То може да варира от 5 м до 50 см и в рамките на този обсег човекът вижда по-замъглено. „В последните пет години и особено в последните две навлязоха нов вид импланти, които ни дават възможност за корекциите на зрението, така че пациентът да бъде сравнително независим от очила и при работа на близко", обясни д-р Алек Топов. Съвременните импланти, които са с удължен фокус и мултифокалните намаляват зависимостта от ползване на очила. Те виждат достатъчно добре надалече и наблизко. „Това е голямо предимство – хората, които не са сложили все още очила за пресбиопия или т.н. старческо далекогледство, могат да разберат какво точно означава това", обясни още офталмологът. Така например всеки, който си извади телефона от джоба, ако има старческо далекогледство, той не може да види кой му звъни, не може да прочете и набере. Така човекът трябва да търси очилата, за да може да види кой го търси. Съвременните лещи за близко и далече обаче дават възможност на човек да вижда километража докато шофира - нещо, което с монофокалните лещи, няма как да стане. Слагането на очила, може да се наложи в много редки случаи – например при четене на изключително ситен шрифт. Според д-р Топов съвременните лещи с удължен фокус са подходящи за абсолютно всички пациенти. „Преди с мултифокалните лещи, това не беше така. Докато сега, всеки човек, на който можем да предложим монофокална леща, е подходящ и за такава с удължен фокус. Все още прилагаме монофокални лещи при 70-80% от пациентите, но смятам, че след около 10 години, те почти няма да се използват, защото технологията е изключително добра и се развива. Последните резултати, които имаме са много обнадеждаващи", категоричен е д-р Топов.

 

Профилактика

 

Препоръчително е пациентите след 40-45 годишна възраст да ходят веднъж годишно на профилактичен очен преглед. Това се налага, защото например при глаукомата, която се нарича „тихият убиец на зрението", пациентът не усеща, че има проблем. „Каквото вземе тя, ние лекарите няма как да го върнем. Затова е добре да се ходи на преглед", категоричен е д-р Топов. В други случаи, по време на консултация, специалистите откриват, че пациентът има проблем свързан с диабета и го насочват за изследване и консултация с ендокринолог. При това заболяване, в очното дъно настъпват промени, които засягат изключително тежко зрението. „Все по-рядко идват пациенти с късни фази на диабетна ретинопатия, но за жалост все още има и такива. Затова профилактиката е нещо изключително важно", съветва още д-р Топов. Възрастните пациенти, обикновено обръщат внимание на своето зрение при макулна дегенерация. Силно препоръчително е те да ходят на преглед, за да се прецени каква е точната им диагноза, от какво е намалено зрението. Те често смятат, че имат перде, а това невинаги се оказва така. „Затова пак казвам добре е веднъж годишно да се извършва профилактика", категоричен е д-р Топов.

 

Слънчеви очила и екрани

 

Колкото до профилактиката в ежедневието ни, д-р Алек Топов препоръчва при силно слънце, да се ползват очила, които са с филтри и не са фалшиви. Навсякъде по света има доста известни марки, които се фалшифицират и съответно не се знае дали плаките на стъклата действително са с съответните UV-филтри. „Изключително важно е, когато се купуват слънчеви очила, те да бъдат със сертификат", категоричен е офталмологът. Освен, че не пазят, фалшивите очила могат и да навредят. Това е така, защото при силно слънчево осветяване, зеницата има възможност да се свие и по този начин се намалява влизането на вредните UV-лъчи вътре в окото. Ако, обаче човек сложи тъмни очила, които нямат този филтър, съответно зеницата се разширява и лъчите, които са от невидимия спектър за човека навлизат съвсем спокойно в окото и могат да навредят структурите му. Това е проблемът и затова са вредни фалшивите очила.

Колкото до технологиите, които са станали неизменна част от ежедневието ни, според д-р Топов те не влияят много на очите, особено ако става дума за съвременни екрани. „Окото е непрекъснато в зрителен процес – дали ще гледате телефона, монитора или надалече, чрез него получаваме над 85% от информацията за околния свят. При съвременните монитори няма лъчение, няма трептене, образът се получава изключително добре", обясни още специалистът. Технологиите, толкова напреднаха, че ние няма как да си представим съвременния живот, без компютри и телефони. Затова единственото, което е важно е, когато се работи дълго на компютър, например в офиса, на час, час и половина да се правят почивки за 10 -15 минути. Това е препоръчително, защото при дълъг престой пред монитора, мигането намалява, роговиците леко изсъхват и човек започва да има усещането за чуждо тяло, за парене и щипене. Когато усети това, може да се наложи да капнат изкуствени сълзи или човекът да почине известно време.

 

Финансиране

 

„Ние имаме консултанти към Българското дружество по офталмология и към здравната каса и Министерството на здравеопазването. Съответно те движат финансовите въпроси, но мога да кажа, че клиничните пътеки при

нашата специалност са изключително недофинансираните", казва д-р Алек Топов. Например в България за една операция на катаракта здравната каса плаща 380 лв., а в Германия минималната цена е 2500 евро. Същевременно медиците у нас, и в чужбина работят с едни и същи апарати и консумативи. Също е така добре на петата година, апаратурата да се подменя, но това няма как да се случи при клинична пътека от 380 лв., обясни още д-р Топов.


Как да пазим бъбреците си здрави

Как да пазим бъбреците си здрави

Движите се, не яжте солено, контролирайте кръвното и захарта си, съветват специалистите
Спасиха пациент с огромни тумори

Спасиха пациент с огромни тумори

Образуванията в сърцето и черния дроб са били отстранени от кардиохирурзите на УМБАЛ „Проф. Александър Чирков"
Спасиха зрението на 5 деца с уникален метод

Спасиха зрението на 5 деца с уникален метод

По него работят специалистите от Клиниката по офталмология в Александровска болница заедно със свои колеги от Загреб
Изследване казва възрастта на съдовете

Изследване казва възрастта на съдовете

При пациентите с лош контрол на рисковите фактори тя може да има голямо разминаване с биологичната, казва д-р Наталия Спасова
Първите три месеца след инсулт са най-важни

Първите три месеца след инсулт са най-важни

Рехабилитация още в болницата, упражнения у дома и чести разходки дори по 10 минути съдействат за възстановяването, казват специалистите от УМБАЛ "Св. Анна"
Манията за здравословен живот крие психоза

Манията за здравословен живот крие психоза

В медицината те вече имат и съответните термини - орторексия, бигорексия, прегнорексия, предупреждава доц. Даниела Попова 
Лекар от ИСУЛ с PRP плазма срещу кървенето

Лекар от ИСУЛ с PRP плазма срещу кървенето

Д-р Кирил Пеев скоро ще започне да я прилага и на изгубили обонянието си след прекаран тежък КОВИД-19
Бум на стомашни заболявания

Бум на стомашни заболявания

Пациенти пълнят гастроентерологията на УМБАЛ-Пловдив в резултат на безконтролен прием на лекарства
Ръководство за откриване на белези на рака

Ръководство за откриване на белези на рака

Решихме да направим нещо различно за нашите пациенти, казва д-р Мариaна Атанасова, началник на Отделението по медицинска онкология към ИСУЛ
Зачестяват случаите на скарлатина в Европа

Зачестяват случаите на скарлатина в Европа

Важно е при съмнение за инвазивен тип инфекция причинителят да бъде лабораторно доказан и да се започва навременна терапия с подходящи антибиотици, казват от НЦЗПБ
1 2 3 4 5 ... 52 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ