Проблем

Интересът към пулмоналната хипертония стихва

26-05-2022 13:33
В една от най-големите ни болници по време на най-тежките пандемични вълни нямаше скенер и не знаем какво е отражението на КОВИД върху пациентите с тази диагноза, казва д-р Любомир ДимитровИнтересът към пулмоналната хипертония стихва
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Ръст на смъртността от пулмонална хипертония след прекаран КОВИД-19 отчитат данните от европейски проучвания. У нас обаче такива не са правени. Това съобщи д-р Любомир Димитров по време на уебинар на тема „Предизвикателства пред пациентите с пулмонална хипертония в пост КОВИД – 19 среда".
Д-р Димитров е инвазивен кардиолог и началник на Отделение по детска кардиология в Националната кардиологична болница. Той е от малкото лекари в България, ангажирани с лечението на белодробната хипертония, която се квалифицира като рядко заболяване.

 

Какво представлява тази болест

 

Пулмонална хипертония (белодробна хипертония) е състояние, при което средното налягане в белодробната артерия е повишено. При покой то е над 25 mmHg, а при натоварване е над 30 mmHg. При прогресиране на заболяването се развива деснокамерна сърдечна недостатъчност. Причините за появата и са многоброни. Те могат да бъдат генетични или в резултат на заболяване на белите дробове, които водят до хипоксемия. Например, това може да бъде хронична обстрективна белодробна болест (ХОББ), белодробна фиброза, белодробна грануломатоза. Причина за заболяването може да е и лавостранна сърдечна недостатъчност, от която се повишава налягането в белодробната артерия. Възможно е още да е в резултат на тромбоемболични процеси, от притискане на белодробните съдове от тумори и дори да се дължи на приема на някои медикаменти.

 

Предизвикателството пулмонална хипертония

 

„Пациентите с пулмонална хипертония са уязвими от КОВИД-19. Итересното обаче е, че те много по-малко и по-трудно се заразяват с него. Причината е, че заради основното заболяване, те са се научили да спазват хигиена, да се пазят и да регулират контактите си, каза д-р Любомир Димитров. Независимо, че лечението на тези пациенти крие много предизвиателства, интересът на лекарите към белодробната хипертония рязко намаля в последните години", допълни той, но не се ангажира да каже дали това се дължи на финансови причини или на нещо друго. Специалистът обаче изрази огорчение, че диагностицирането и проследяването на това заболяване у нас е постигнало едно ниво преди години, след което нищо повече не се случва. По думите му дори пандемията не е провокирала по-голям интерес към това рядко заболяване, а тя действително е хвърлила ръкавица на лекарите, които са се ангажирали с него.

 

КОВИД и белодробната хипертония

 

Към пациентите, засегнати от нея той определено е по-агресивен, ако успее да ги зарази. По думите на д-р Димитров напълно възможно е съвсем скоро коронавирусната инфекция да бъде определена от медицинската наука като нов етиологичен фактор за развитието на белодробната хипертония.

Проучвания в Полша, Румъния и Франция показват, че смъртността от коронавирусната инфекция при тези от тях, които са попаднали в болница е значително по-висока. Данни от Франция на базата на наблюдения на над 250 такива пациенти сочат, че смъртността е 24 на сто от заболелите и хоспитализирани. Този процент превишава два и половина пъти този на смъртните случаи при останалите пациенти, приети в болница с КОВИД-19. В Полша този процент е 28. „Във всички случаи това заболяване е утежняващ фактор за протичане на коронавирсната инфекция. Пациентите с белодробна хипертония трябва да се пазят от заразяване с коронавируса, тъй като това може да е опасно за техния живот, предупреди д-р Любомир Димитров. В цял свят след първата и най-вече след втората вълна, когато вече ваксините бях налице, всички съсловни оранизации излязоха с гадлайни какво трябва да бъде поведението на техните пациенти. Само в България не знам съсловна организация как трябва да се пазят пациентите.", посочи той.

 

Ваксина или не срещу коронавируса

 

Независимо от този пропуск, в Клиниката по детска кардиология, която д-р Димитров ръководи призовават децата и юношите - пациенти да бъдат ваксинирани срещу КОВИД-19. По думите на д-р Любомир Димитров обаче, на практика това е почти невъзможно. „Няма как да се случи при положение, че техните родители, в повечето случаи, не са ваксинирани и отричат ваксините", заяви специалистът. Той е категоричен, че пациентите с пулмонална хипертония трябва задължително да си сложат инжекция срещу коронавируса още повече, по думите му, че пандемията не е свършила и се очаква през есента заболеваемостта от КОВИД-19 пак да тръгне нагоре. Препоръча и да не се пренебрегват личните предпазни средства. Като пример за предпазване, той посочи факта, че в Италия, откъдето се е върнал наскоро, хората все още слагат маски на закрити места, макар и там те вече да не са задължителни.За разлика в България проблем беше носенето им дори в периода на по-строгите мерки.

 

Пропуските на болниците в пандемията

 

По думите на д-р Любомир Димитров по време на пандемията много лечебни заведения у нас са пренебрегнали своите пациенти, тъй като приоритетно са лекували болни от КОВИД-19. В резултат се наблюдава и влошаване на състоянието им. За пример той даде Националната кардиологична болница, където от четири отделения, три са били превърнати в такива за лечение на хоспитализирани с коронавирусната инфекция. Така са били ощетени и тези с пулмонална хипертония.

„Най-нови данни сочат, че 13% от боледувалите от КОВИД-19 в средно тежка форма развиват впоследствие белодробна хипертония. Тя се провокира от пневмонията, която става и етиологичен фактор за появата на заболяването", подчерта д-р Любомир Димитров. Общият таргет на двете заболявания е ендотелът. Това е тънкият слой клетки от специален вид епителна тъкан, които покриват вътрешната повърхност на кръвоносните съдове на границата между съдовите стени и протичащата в кухините им кръв и плазма. Той играе водеща роля за съдовата хомеостаза и е непосредствено изложен на всички регулиращи и увреждащи фактори, въздействащи чрез кръвта. Механизмите на увреждането му са различни. Крайният резултат обаче е един и същ. Доказано е, че колкото по-висок е процентът на засягане на белодробния паренхим, толкова по-висок е рискът от развитие на белодробна хипертония в бъдеще. Д-р Димитров уточни, че степента на белодробно засягане се определя със скенер.

 

Нашенските парадокси нямат край

 

„Проблемите пред пациентите с пулмонална хипертония са безброй, но най-тревожното е, че няма интерес от страна на специалистите към това зяболаване", споделя професионалната си тревога д-р Димитров. И докато, все пак има надежда, че след някоя и друга година млади лекари могат да се насочат към нея, то има неща, пред които недоумява и с които не може да се примири. Те граничат с парадоксалността. Като пълен нонсенс за медицината, но така обичайно за нашенската действителност, той посочи факта, че в една от най-големите болници, лекуващи КОВИД-19 по време на най-тежките пандемични вълни, Александровска, скенер няма дори за пациентите от реанимацията. Кугелът пък, е бил повреден месеци наред. Така лекарите не са имали възможност да наблюдават и какво се случва с пациентите посредством рентгенови снимки. „Затова и за разлика от останалите страни, нямаме данни за България дали засягането на белодробния паренхим колерира с процента на белодробна хипертония", посочи той и допълни, че при българските пациенти не е изследван и специален ензим, който дава данни дали коронавирусната инфекция е засегнала сърцето и по този начин може да провокира белодробна хипертония.

 

Така апетитният сърдечен мускул

 

Оказва се, че коронавирусът „много го обича и се насочва" към него. В отделението, което ръководи д-р Димитров само за година са лекувани петнадесет пациенти с миокардит след прекарана коронавирусната инфекция. По думите му това са пост-КОВИД миокардити, някои от които много тежки. За тях са се налагали реанимационни грижи. Обикновено в отделението годишно постъпва по един пациент с миокардит за цяла година. „Това е още една червена лампа за пациентите с пулмонална хипертония. С дена дума: ваксинирайте се", призова отново той и подчерта, че друго решение, освен строго спазване на хигиена на общуването и ваксинацията няма. В подкрепа на призива си д-р Димитров посочи факта, че пациенти с пулмонална хипертония, които са били имунизирани при срещата си с КОВИД-19 са го прекарали като лека настинка.


Проучват Пост–КОВИД и хроничната умора

Проучват Пост–КОВИД и хроничната умора

Изпитването ще се извършва от НЦЗПБ и МУ-Пловдив, цели да подобри и диагностиката и разбирането за тези състояния
 БЧК с чатбот във Viber

БЧК с чатбот във Viber

Приложението ще предоставя информация за КОВИД-19, ваксинацията и ще дава възможност за консултация с психолог
ЕК предоговаря ваксините срещу К-19

ЕК предоговаря ваксините срещу К-19

Става дума за изменение в сроковете им, а не за прекратяване на договорите, казва говорител на Европейската комисия
Как да пазим бъбреците си здрави

Как да пазим бъбреците си здрави

Движите се, не яжте солено, контролирайте кръвното и захарта си, съветват специалистите
България иска ЕК да прекрати договора за ваксини

България иска ЕК да прекрати договора за ваксини

Принудата държавите да купуват големи количества, които след това се унищожават, е изключително безотговорна и не е имиджова и за ЕС, каза д-р Асен Меджидиев
Спасиха пациент с огромни тумори

Спасиха пациент с огромни тумори

Образуванията в сърцето и черния дроб са били отстранени от кардиохирурзите на УМБАЛ „Проф. Александър Чирков"
Спасиха зрението на 5 деца с уникален метод

Спасиха зрението на 5 деца с уникален метод

По него работят специалистите от Клиниката по офталмология в Александровска болница заедно със свои колеги от Загреб
SARS-CoV-2 без варианти на безпокойство

SARS-CoV-2 без варианти на безпокойство

ECDC премахна от листата BA.2, BA.4 и BA.5 от листата, замени ги с техни наследници от интерес и под наблюдение 

Изследване казва възрастта на съдовете

Изследване казва възрастта на съдовете

При пациентите с лош контрол на рисковите фактори тя може да има голямо разминаване с биологичната, казва д-р Наталия Спасова
Намаляват доставките на Ремдесивир

Намаляват доставките на Ремдесивир

Минималните заложени количества ще бъдат редуцирани с изменение в договора, реши кабинетът
1 2 3 4 5 ... 499 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ