24-ти май

Честит празник!

24-05-2022 05:15
Днес е деня на Светите братя Кирил и Методий, мощите им пристигнаха за първи път в България, честваме и 130 години от написването на „Върви, народе възродениЧестит празник!
Clinica.bg

press@clinica.bg
Днес 24 май е Деня на Светите братя Методий и Кирил, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Това е един от големите официални празници – ден, в който почитаме великото делото на Светите братя, а именно създаването на славянската писменост.
Те създават глаголицата през 885 година, за да могат да превеждат Богослужебните и свещени книги. Така великото им дело е плод на преданността им към християнската вяра. Днешния ден е определен е определен за Църковен празник за първи път през 11 век, а по стар стил той все още е такъв.
аааа
Като ден на просветата пък

празникът се чества за първи път в Пловдив през 1851 г., а през 1990 г. с решение на Народното събрание е определен като официален празник. Именно за 24-и май, тази година за първи път мощите на Светите братя Кирил и Методий пристигнаха у нас от Светогорския манастир Есфигмен. Те бяха посрещнати вчера и ще останат за поклонение в храм „Св. Неделя" до 12 часа на обяд на 25 май.
ааа
 До тогава всеки, който желае,

ще може да се поклони на светините, а катедралният храм няма да затваря врати и през нощта. Мощите са поставени в специална сръбърна рака, в която се вижда част от ръката на св. Кирил Славянобългарски, две частички от ребрата на св. Методий, архиепископ Моравски, както и малка частица от светия животворящ Кръст Господен, която се намира в средата на мощехранителницата.

 

Тази година на 24 май в София

 

ще отбележи тържествено и 130 години от написването на „Върви, народе възродени" от Стоян Михайловски. „Каним столичани и гостите на София да се включат в най-масовото изпълнение на българския всеучилищен химн по случай 130 години от написването на текста му от Стоян Михайловски, както и по повод 50-годишнината от поставянето на паметника на светите братя Кирил и Методий.

 

Сборен хор от софийските училища

 

ще даде тон за песен и се надяваме да има много хора, които заедно с нас да се включат в изпълнението на целия химн – нещо, което се прави за първи път!", каза заместник-кметът на София Мирослав Боршош и покани всички на празника. На церемонията пред Националната библиотека, която ще започне в 11.00 часа, организирана традиционно от Столична община, за първи път химнът ще прозвучи в цялост – изпят от сборен ученически хор от софийските училища с диригент маестро Славил Димитров и рецитиран от актрисата Силвия Лулчева. Традиционно на празника ще се проведат инициатива в цялата страна.

 

Честит празник!


МОН пак с новини на жестов език

МОН пак с новини на жестов език

Те ще са в сферата на образованието и отново ще бъдат публикувани в социалните мрежи и на страницата на ресорното ведомство
Софтуер помага на хората със зрителни увреждания

Софтуер помага на хората със зрителни увреждания

Той се нарича синтезатор на българската реч и ще бъде раздаден на над 4000 деца, казват от Съюза на слепите
Учат бъдещите медици на бизнес

Учат бъдещите медици на бизнес

9 нови програми са разработени в МУ в Пловдив, Плевен, София и Ст. Загора по проект, една от тях е „Медицина, психология и вяра"
Наричат градинка на проф. Александър Чирков

Наричат градинка на проф. Александър Чирков

Улица в квартал „Малинова долина" ще носи името на д-р Емил Илиев – създателят на Международния джаз фестивал в Банско
Раздават GPS устройства на хора с деменция

Раздават GPS устройства на хора с деменция

Първото от тях беше връчено днес на близък на човек с Алцхаймер, ще бъдат предоставени общо 250 машинки

 

Рок фест на лекарски групи в Стара Загора

Рок фест на лекарски групи в Стара Загора

Той ще бъде на 8 и 9 юли на Античния форум в града, шест банди ще свирят авторски парчета и техни популярни версии
Тенисисти с увреждания с медали от турнир

Тенисисти с увреждания с медали от турнир

Двама състезатели от клуб „Джавелин" в Бургас грабнаха златото и среброто на международно състезание
MУ-Варна с признание за кръводарителство

MУ-Варна с признание за кръводарителство

Плакети получиха Веселина Добрева – стажант-лекар от 6 курс и Станимир Златев – четвъртокурсник във висшето училище
Студентка от Варна първенец по морфология

Студентка от Варна първенец по морфология

Третокурсничката по медицина Дона Филчева получи отличие по време на форум с междуародно участие, който се проведе в София
Сменят името на маймунската шарка

Сменят името на маймунската шарка

Световната здравна организация ще я преименува, за да не се създава стигма около вируса, скоро ще е ясно как тя ще бъде наричана
1 2 3 4 5 ... 57 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Юни 2022 Предишен Следващ