Мерки

ECDC с варианти за отговор на маймунската шарка

23-05-2022 18:31
Осем са държавите от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство, в които вече са докладвани случаи на инфекцията ECDC с варианти за отговор на маймунската шарка
Clinica.bg

press@clinica.bg
Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) препоръчва на страните от ЕС и Европейското икономическо пространство да се съсредоточат върху бързото идентифициране, управление, проследяване на контакти и докладване на нови случаи на маймунска шарка. Това предвижда публикуваната днес бърза оценка на риска.
Държавите също трябва да актуализират своите механизми за проследяване на контакти, диагностичния капацитет за ортопоксвируси и да преразгледат наличността на ваксини срещу едра шарка, антивирусни средства и лични предпазни средства за здравните специалисти.

 

Между 15 и 23 май в осем държави-членки

 

на ЕС (Белгия, Франция, Германия, Италия, Холандия, Португалия, Испания, Швеция) са регистрирани общо 85 случая на маймунска шарка. Случаите са предимно сред мъже, които правят секс с мъже, което предполага, че предаването може да се осъществи по време на интимни отношения. То може да стане чрез близък контакт на лигавицата или непокътната кожа с инфекциозен материал от лезиите или чрез големи респираторни капчици при продължителен контакт лице в лице.

 

Повечето от случаи са с леки симптоми

 

на заболяването, а за по-широката популация вероятността от разпространение е много ниска", каза Андреа Амон, директор на ECDC. И допълни, че вероятността от разпространене на вируса чрез близък контакт, например по време на секс сред хора с много партньори, се счита за висока. Европейски комисар по здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакидес увери, че ЕС следи отблизо ситуацията. По думите й, макар и към момента вероятността от разпространение сред по-широкото население да е ниска, ситуацията се развива. „Всички трябва да останем бдителни, да гарантираме, че е налице проследяване на контакти и адекватен диагностичен капацитет и да гарантираме, че разполагаме с необходимите ваксини, антивирусни средства и лични предпазни средства за здравни специалисти", каза тя.

 

Комитетът на ЕС по здравна сигурност

 

 ще обсъди маймунската шарка утре, 24 май, като ще се наблегне на спешно реагиране и готовност в здравеопазването (HERA), ECDC и EMA да работят в тясно сътрудничество, както и да се гарантира добра осведоменост на хората и наличността на ваксини и лечения. Вирусът на маймунската шарка може да причини тежко заболяване при определени групи от населението, като малки деца, бременни жени и имуносупресирани хора. Ако се случи предаване от човек на животно и вирусът се разпространи в животинска популация, съществува риск болестта да стане ендемична в Европа. Като такова е необходимо тясно междусекторно сътрудничество между човешките и ветеринарните органи за обществено здравеопазване за управление на изложените домашни любимци и предотвратяване на предаването на болестта на дивата природа, предупредиха още от ECDC.


ЕМА оценява ваксина за маймунска вариола

ЕМА оценява ваксина за маймунска вариола

Агенцията ще направи преглед за разширение на употребата на сегашния препарат Imvanex, който е срещу едра шарка
37% от българите трудно свързват двата края

37% от българите трудно свързват двата края

Това е най-високият дял в ново изследване на Евростат за въздействието на пандемията
КОВИД сертификати още година

КОВИД сертификати още година

Регламентът за тяхното действие се удължи до 30 юни 2023 г., реши ЕК, при промяна на здравната ситуация срокът обаче може да бъде съкратен
ЕМА одобри 9 нови медикамента

ЕМА одобри 9 нови медикамента

Едно от тях е предназначено за лечение на HIV-1, зелена светлина има и първата генна терапия при хемофилия А
EMA одобри ваксината на Valneva срещу К-19

EMA одобри ваксината на Valneva срещу К-19

Агенцията препоръча на Европейския съюз да издаде разрешение за употреба от хора между 18 и 50 години
Маймунска шарка в над 40 страни извън Африка

Маймунска шарка в над 40 страни извън Африка

СЗО решава днес дали да обяви инфекцията за глобална спешна здравна ситуация
Модерна прави център за ваксини във Великобритания

Модерна прави център за ваксини във Великобритания

Биотехнологичният концерн ще направи и ннаучно-изследвателско звено, очаква се съоръжението да започне производство през 2025 година
25% ръст на депресиите в света

25% ръст на депресиите в света

СЗО призова за глобална промяна в грижата за психичното здраве, проблемите в тази област се задълбочават
Излишната смъртност у нас намаля до 4%

Излишната смъртност у нас намаля до 4%

Така тя е по-ниска от средната за ЕС, която е 10%, показват данните на Евростат за април
ЕМА наблюдава адаптирана ваксина

ЕМА наблюдава адаптирана ваксина

Тя е на Пфайзер, а целта е да предоставя по-добра защита срещу новите варианти коронавируса
1 2 3 4 5 ... 67 »
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Юли 2022 Предишен Следващ