Иновации

ЕМА препоръча 9 лекарства

23-05-2022 11:09
Oтрицателни становища са дадени за нови биоподобни медикамента на последното заседание на CHMPЕМА препоръча 9 лекарства
Clinica.bg

press@clinica.bg
EMA препоръча девет лекарства за одобрение. Те получиха положително становище от Комитета за лекарства в хуманната медицина (CHMP) на последното заседание през май.
Зелена светлина за употреба при изключителни обстоятелства получи новата генна терапия, Upstaza* (eladocagene exuparvovec).

Това е първото лекарство,

предназначено за лечение на възрастни и педиатрични пациенти с дефицит на ароматна L -амино киселина декарбоксилаза (AADC). Това е изключително рядко генетично заболяване, засягащо нервната система. Положително становище получи и медикамента Xenpozyme* (olipudase alfa) за лечение на два вида болест на Niemann-Pick - рядко метаболитно нарушение, причинено от дефицит на киселинна сфингомиелиназа (ASMD).

 

При изключителни обстоятелства

 

беше прието положително становище и за лекарството - Zokinvy* (ionafarnib). Така това е първото лечение за деца с прогероидни синдроми, изключително рядко генетично заболяване, което причинява преждевременно стареене и смърт. CHMP даде положително становище и за Kinpeygo* (budesonide). То представлява хибридно лекарство, за лечение на първична имуноглобулинова нефропатия при възрастни.

 

 Хибридните лекарства

 

 разчитат отчасти на резултатите от предклинични тестове и клинични изпитвания на вече разрешен референтен продукт и отчасти на нови данни. Зелена светлина бе дадена и за четири генерични лекарства. Първите две от тях са - Ertapenem SUN (ertapenem) - за лечение на чувствителни към ертапенем бактериални инфекции и Ganirelix Gedeon Richter (ganirelix), за предотвратяване на преждевременна овулация при жени, получаващи лечение за фертилитет и които са подложени на стимулация на яйчниците. Другите две са Sitagliptin / Metformin hydrochloride Accord (sitagliptin / metformin hydrochloride) за лечение на захарен диабет тип 2; и Sugammadex Fresenius Kabi (sugammadex) за обръщане на нервно-мускулна блокада.

 

Същевременно CHMP

 

даде отрицателни становища за две нови биоподобни лекарства - Tuznue (trastuzumab) предназначено за лечение на определени форми на рак на гърдата и рак на стомах и за неговия дубликат Hervelous (trastuzumab).


ЕМА одобри 9 нови медикамента

ЕМА одобри 9 нови медикамента

Едно от тях е предназначено за лечение на HIV-1, зелена светлина има и първата генна терапия при хемофилия А
Ново приложение срещу опасните UV лъчи

Ново приложение срещу опасните UV лъчи

То е одобрено от СЗО и ще насочва хората кога да ползват слънцезащита, разработено с цел превенция рака на кожата
Спасиха майка и бебе със сложна операция

Спасиха майка и бебе със сложна операция

С интервенция на два етапа пациентка с карцином на шийката на матката успя да износи и роди момченце, казват от УМБАЛ "Св. Марина" - Плевен
ЕМА одобри 92 лекарства през 2021 г.

ЕМА одобри 92 лекарства през 2021 г.

Регулативният орган започна преглед и адаптирана ваксина срещу КОВИД на Модерна
Пробив при биомедицинските материали

Пробив при биомедицинските материали

Автори на новия подход са учени от БАН, които бяха отличени за най-добра публикация от Института по електроника
Уникална операция на недоносено бебе

Уникална операция на недоносено бебе

Лекари от НКБ са сложили стент на преждевременно родено дете 32 гестационна седмица, засега то се възстановява, но му предстоят още операции
Хуманоиден робот в болница в Марибор

Хуманоиден робот в болница в Марибор

Фрида е програмирана да мери кръвното и температурата на пациентите, работи в гръдна и коремната, и в обща хирургия
България е сериозен кандидат за адронния център

България е сериозен кандидат за адронния център

В МУ-Пловдив бе представен проект за създаване на Балканите на научен център с мощен ускорител за третиране на тумори. Какво точно предвижда той, каква е ролята на ЦЕРН в него, колко напредва изкуственият интелект и какви етични въпроси поставя, попитахме проф. Леандър Литов.
ЕМА насърчи разработката на нови антибиотици

ЕМА насърчи разработката на нови антибиотици

Агенцията ревизира насоките за оценка на медикаменти за лечение на бактериални инфекции предвид вредата от антимикробна резистентност
Инвестират над 80 млн. в роботизираната хирургия

Инвестират над 80 млн. в роботизираната хирургия

Проектът предвижда построяването на модерна производствена база за техника в Първомай, той бе подкрепен от министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер
1 2 3 4 5 ... 27 »
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Юни 2022 Предишен Следващ