Превенция

РНК-ваксините не променят човешкия геном

20-05-2022 17:38
Те са с бърз отговор на новите варианти и не са създадени прибързано, геномът на SARS-CoV-2 е близък до по-предишни вируси, които науката познава, обясни проф. Георги МомековРНК-ваксините не променят човешкия геном
Clinica.bg

press@clinica.bg
РНК-ваксините са ефикасни, защото предизвикват адекватен имунен отговор, а технологията позволява бързото им адаптиране към нововъзникващи варианти. Това каза председателят на Българското научно дружество по фармация и ръководител катедра „Фармакология, фармакотерапия и токсикология" към Фармацевтичния факултет на МУ – София проф. Георги Момеков по време на дискусия на тема „Ваксините за КОВИД-19 през призмата на науката". Тя бе в рамките на информационната кампания „+ мен" на МЗ за повишаване информираността от ползите от ваксините и ваксинацията срещу КОВИД-19.
РНК-ваксините не съдържат вируси, бактерии или други причинители. В тях няма нито живак, нито алуминий, обясни специалистът. „Коронавирусът SARS-CoV-2 беше открит в края на 2019 година.

Още следващата година започна и масовата

ваксинация срещу заболяването КОВИД-19, причинено от този вирус, което беше използвано от скептиците към ваксините с аргумента „Прекалено бързо са открити", като отправна точка за разколебаване на доверието в науката.", заяви той. Той поясни, че този вирусен геном е сходен с установения още през 2002 – 2003 г. коронавирус SARS-CoV, който причини епидемията от ТОРС (тежък остър респираторен синдром) в Далечния изток.

„Това означава, че науката се занимава с

прототипи на ваксините, които сега използваме срещу КОВИД-19, от близо 20 години. По използването на РНК като терапевтични модалности и ваксини се работи от 90-те години на миналия век", каза още проф. Момеков.

 

Пред присъстващите ученият направи обзор

 

на методологията за производство на ваксините, преминавайки от ваксините, съдържащи жив атенюиран патоген, през инактивираните вирусни ваксини, класическите субединични ваксини, които съдържат съответния вирусен антиген, и адювант (вещество, което спомага за генерирането на имунен отговор), до информационните РНК ваксини, като обясни техните предимства. Те са безопасни, защото не съдържат вирус, бактерия или друг болестотворен причинител. В тях няма нито живак-съдържащи консерванти, нито алуминий-базирани адюванти.

 

„На говорещите за експериментални течности,

 

мога да кажа, че няма нещо по-дефинирано от състава на продуктите, регистрирани от агенциите по лекарствата." Мнението си професорът подкрепи с публично достъпна информация за качествения и количествен състав на РНК ваксините и включените в тях компоненти, в това число и помощните вещества. Проф. Момеков изнесе данни и за тъканното разпределение на съответните ваксини, както и за това, че експресията на вирусните протеини е временна, като максималните установими нива на шипчестите протеини са от порядъка на пикограми/мл в рамките на 2-3 дни след ваксинацията.

 

„Всички компоненти на ваксините се разграждат

 

в човешкото тяло за няколко дни, без да променят нашата ДНК и да повлияват на репродуктивните ни способности", посочи още проф. Момеков, опирайки се на проучвания, проведени в Канада, Израел, Европейския съюз и САЩ. Той коментира и разликата между естествения и придобития имунитет, или между т.нар. постинфекциозен и постваксинален имунитет, като презентира данни от наблюдения от Центровете за контрол на заболяванията от САЩ.

 

Те доказват, че рискът от реинфекция и хоспитализация

 

е значително по-висок при хората, които разчитат на естествения имунитет. „Проблемът със SARS-CoV-2 е, че този коронавирус е нискоимуногенен и не генерира агресивен и траен имунитет, поради което е важно и навременното поставяне на бустерна ваксина", поясни проф. Георги Момеков. Той поясни, че рискът от остра бъбречна увреда, аритмии, дълбока венозна тромбоза и белодробна емболия при боледуване от КОВИД-19 е в пъти по-висок, докато при ваксинация с РНК ваксина такъв риск не е установен. „Категорично можем да заключим, че ниското ваксинационно покритие у нас корелира с високите нива на смъртност", посочи професорът.


Ситуацията с КОВИД ще е спокойна поне до 15 юли

Ситуацията с КОВИД ще е спокойна поне до 15 юли

BA.5 на Омикрон е по-заразен от Уханския вариант, но причинява по-леко заболяване, проветрявайте и носете маски в болниците, казва проф. Тодор Кантарджиев
Временно спира онлайн регистрацията за ваксина

Временно спира онлайн регистрацията за ваксина

Причината е в липсата на болници, където да се предлага услугата, записаните трябва да си сменят часа при джипито

Омикрон ВА.5 вече и у нас

Омикрон ВА.5 вече и у нас

Заболеваемостта от КОВИД се е увеличила с 50% за последната седмица, казват от МЗ
НЗОК спря КОВИД-парите за болниците

НЗОК спря КОВИД-парите за болниците

Лечебните заведения, които не са заработили бюджета си през май и юни няма да получат разликата до 85% от него

КОВИД сертификати още година

КОВИД сертификати още година

Регламентът за тяхното действие се удължи до 30 юни 2023 г., реши ЕК, при промяна на здравната ситуация срокът обаче може да бъде съкратен
София влезе в жълтата зона

София влезе в жълтата зона

Средната заболеваемост в страната се покачи до 51.7 на 100 000 души, показват данните на НЦЗПБ
МЗ разреши втори бустер срещу К-19

МЗ разреши втори бустер срещу К-19

Тя ще се прилага от 27 юни и ще бъде вписвана в Националния имунизационен регистър, позволява се за хора над 18 години
Лек ръст на КОВИД

Лек ръст на КОВИД

Средната заболеваемост днес е 34.12 на 100 000 души, спрямо 31. 26 седмица по-рано, показват данните на НЦЗПБ
Бивалентна ваксина срещу грип и К-19 наесен

Бивалентна ваксина срещу грип и К-19 наесен

Тя ще е РНК, все ще не е ясно дали ще се плаща от държавата или ще е за сметка на желаещите да се имунизират
МЗ пита за втори бустер

МЗ пита за втори бустер

Ресорното министерство е поискало становище от Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката
1 2 3 4 5 ... 439 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Юли 2022 Предишен Следващ