регулации

Шефът на НЗОК одобрява количките над 1000 лв.

19-05-2022 15:27
Промените в отпускането на помощните средства засягат около 80 000 души по сметки на властитеШефът на НЗОК одобрява количките над 1000 лв.
Clinica.bg

press@clinica.bg

Два ще са пътищата за отпускане на помощните средства на хората с увреждания от здравната каса от 1 юли. Това предвиждат промени в Правилника за прилагане на Закона за хората с увреждания, които публикува здравното министерство днес. Те се налагат заради преминаването на финансирането на тези пособия и медицински изделия към здравната каса от средата на годината.

Очаква се промените да засегнат 80 000 души, толкова са по данни на Агенцията за социално подпомагане хората, които са се ползвали помощни средства миналата година. Това означава, че здравната каса ще трябва всеки месец да разглежда нуждите на около 6 хиляди души.


За да получат помощни средства,

те ще трябва да подават заявление до НЗОК, след като получат нужния медицински документ по чл. 73, ал. 1 от Закона за хората с увреждания. То ще бъде адресирано до управителя на обществения фонд, ако помощното средство е над 1000 лв., защото тогава ще се одобрява лично от него. Ако обаче изделието е до тази граница заявлението ще се адресира до директора не регионалната каса.


Ако има непълноти или проблеми

в документите, до 3 дни институцията трябва да върне отговор на кандидата какви са те. Съответно той ще трябва да ги отстрани. Аналогични са изискванията за средства за ремонт. Срокът, в който човек трябва да получи изделието си пък е до 6 месеца от издаване на документа си според Закона за хората с увреждания.


С промените се дава право на

хората да получат и средства за пътни разходи, ако помощните средства, за които кандидатстват не могат да им бъдат предоставени или ремонтирани по настоящ адрес. За изплащане на паричната компенсация до един месец от получаването на приспособлението човекът с увреждане трябва да подаде в дирекция „Социално подпомагане" декларация, билет за пътуване в двете посоки в страната с автобус или влак. Ако е ползвал личен транспорт, ще получи компенсация в рамките на същата сума, каквато е билетът за обществен транспорт.


Здравната каса ще плаща за

медицинско изделие или ремонт по медицинските документи, издадени преди 1 юли до изтичане на сроковете, за които се отнасят те. Ако НЗОК н предлага в спецификацията си изделие за съответния човек, той може да го получи след индивидуалното му определяне от ЛКК, ТЕЛК или НЕЛК, издала документа. За целта ще трябва да подаде и заявление чрез информационната база данни. За тази цел се вменяват такива задължения на ЛКК, ТЕЛК и НЕЛК за определяне на помощните средства, приспособленията, съоръженията и медицинските изделия за хората с увреждания със съответния код съгласно спецификацията на НЗОК.


Удължиха сроковете на ТЕЛК решенията

Удължиха сроковете на ТЕЛК решенията

Тези, които са изтекли след 1 април, ще важат автоматично до края на годината

НЗОК поема помощните средства от днес

НЗОК поема помощните средства от днес

Обработката на заявленията на хората с увреждания ще отнемат до 7 дни
Недопустимо е да се плаща за достъпна среда

Недопустимо е да се плаща за достъпна среда

Не е редно участието в програмата за хората с увреждания да е съпроводено с инвестиране на лични средства, казва проф. Диана Ковачева
Избират най-добрия проект за удължаване на ТЕЛК

Избират най-добрия проект за удължаване на ТЕЛК

В пленарна зала да се реши дали това са промените на ГЕРБ или на ПП, разбраха се депутатите от здравната комисия
Помогнали за работа на 8 800 хора с увреждания

Помогнали за работа на 8 800 хора с увреждания

Те са намерили заетост чрез посредничеството на бюрата по труда, 2931 са били наети на субсидирани места
Старт на договорите за помощни средства

Старт на договорите за помощни средства

Те могат да се сключват между РЗОК и търговците, напомнят от здравната каса
Договори за помощни средства и след 30 юни

Договори за помощни средства и след 30 юни

Те ще са между търговците и РЗОК, предвидена е възможност процесът да продължи и през юли, стана ясно от думите на проф. Асена Сербезова
И ПП предлага удължаване на ТЕЛК-овете

И ПП предлага удължаване на ТЕЛК-овете

Това обаче ще важи само за хората, които са подали документи за преосвидетелстване до 15 юли, предвиждат проект на "Продължаваме промяната"
45% ръст на социалната пенсия за инвалидност

45% ръст на социалната пенсия за инвалидност

Увеличението е свързано с актуализацията на тази за старост, която от 1 юли става 247 лв.

До 80 хил. за проект за хора с увреждания

До 80 хил. за проект за хора с увреждания

Средствата ще са за насърчаване на заетостта сред тях в специализирана работна среда, казват от АХУ
1 2 3 4 5 ... 50 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Юли 2022 Предишен Следващ