Зараза

Mаймунска шарка плъзна в Европа

19-05-2022 11:52
Регистрирани са случаи в Англия, Португалия, а Испания съобщава за осем предполагаеми, за първи болен докладва и САЩMаймунска шарка плъзна в Европа
Clinica.bg

press@clinica.bg
Все повече случаи на маймунска шарка се появяват в Европа през последните дни, а вчера такъв е регистриран и в САЩ. За рядкото и необичайно заразно заболяване бе съобщено най-напред в Англия. Това е първият път, при който вериги на предаване се докладват в Европа без да е известна епидемиологична връзка със Западна и Централна Африка, отбелязват от Европейския център за контрол на заразните заболявания (ECDC).
Първият пацент е регистриран на 7 май в Англия. Седмица по-късно се съобщава за още два случая – при мъже, които живеят в едно домакинство, като няма информация да са имали скорошни пътувания или контакт с първия заразен.

Преди броени дни - на 16 май,

във Великобритания са докладвани още четири случая – отново при мъже, които също не са били контактни на болен, като те се самоопределят за мъже, които правят секс с мъже (МСМ), става ясно от последните данни на ECDC.

На 18 май Португалия съобщи за пет потвърдени случая на маймунска шарка и повече от 20 предполагаеми. Всички те са при млади мъже и всички в долината на Лисабон и Тежу. Същевременно и Испания съобщи за осем предполагаеми случая.

 

За първи регистриран болен

 

докладва и САШ. Той е потвърден при мъж в Масачузетс, който наскоро е пътувал до Канада, съобщиха държавните здравни служители, цитирани от CNN. „Пациентът е хоспитализиран в стабилно състояние в общата болница в Масачузетс", каза д-р Пол Бидингер, главен офицер по подготовка и приемственост в Mass General Brigham. По думите му медиците не са сигурни как пациентът е бил заразен, но подчерта, че „исторически това е много рядко заболяване в целия свят.

 

 „Това, което видяхме в Обединеното

 

кралство, в Испания и в Европа, е нещо ново и това ни дава повод за безпокойство, но според мен хората не трябва да се страхуват", каза още той.

Маймунската шарка е вирусно заболяване и се предава чрез контакт със заразено животно или човек. Предаването между хората най-често става чрез големи дихателни капчици, затова е рисково дългото общуване лице в лице.

 

Симптомите включват треска,

 

главоболие, мускулни болки, болки в гърба, подути лимфни възли, втрисане и изтощение. Обикновено се развива обрив. Това често започва от лицето и след това се разпространява в други части на тялото, включително гениталиите. „Трябва да се отбележи, че наскоро откритите случаи сред МСМ съобщават за преобладаване на лезии в областта на гениталиите", казват от ECDC.

Инкубационният период обикновено

е от 6 до 16 дни, но може да бъде до 21. Maймунската шарка при хора е регистрирана за първи път през 1970 година в Конго. През 2018 година също е имало случаи в Англия, но те са били свързани с пътувания в Африка. "Това обаче е първият път, когато вериги на предаване се съобщават в Европа без известни епидемиологични връзки със Западна и Централна Африка", отбелязват от ECDC.


ЕМА оценява ваксина за маймунска вариола

ЕМА оценява ваксина за маймунска вариола

Агенцията ще направи преглед за разширение на употребата на сегашния препарат Imvanex, който е срещу едра шарка
37% от българите трудно свързват двата края

37% от българите трудно свързват двата края

Това е най-високият дял в ново изследване на Евростат за въздействието на пандемията
КОВИД сертификати още година

КОВИД сертификати още година

Регламентът за тяхното действие се удължи до 30 юни 2023 г., реши ЕК, при промяна на здравната ситуация срокът обаче може да бъде съкратен
ЕМА одобри 9 нови медикамента

ЕМА одобри 9 нови медикамента

Едно от тях е предназначено за лечение на HIV-1, зелена светлина има и първата генна терапия при хемофилия А
EMA одобри ваксината на Valneva срещу К-19

EMA одобри ваксината на Valneva срещу К-19

Агенцията препоръча на Европейския съюз да издаде разрешение за употреба от хора между 18 и 50 години
Маймунска шарка в над 40 страни извън Африка

Маймунска шарка в над 40 страни извън Африка

СЗО решава днес дали да обяви инфекцията за глобална спешна здравна ситуация
Модерна прави център за ваксини във Великобритания

Модерна прави център за ваксини във Великобритания

Биотехнологичният концерн ще направи и ннаучно-изследвателско звено, очаква се съоръжението да започне производство през 2025 година
25% ръст на депресиите в света

25% ръст на депресиите в света

СЗО призова за глобална промяна в грижата за психичното здраве, проблемите в тази област се задълбочават
Излишната смъртност у нас намаля до 4%

Излишната смъртност у нас намаля до 4%

Така тя е по-ниска от средната за ЕС, която е 10%, показват данните на Евростат за април
ЕМА наблюдава адаптирана ваксина

ЕМА наблюдава адаптирана ваксина

Тя е на Пфайзер, а целта е да предоставя по-добра защита срещу новите варианти коронавируса
1 2 3 4 5 ... 67 »
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Юли 2022 Предишен Следващ