Коментар

Мерките трудно ще облекчат домакинствата

18-05-2022 16:24
По-голямата част от предвидените средства са за увеличение на пенсиите, едва 600 млн. лева са за останалите сектори, казва Ваня ГригороваМерките трудно ще облекчат домакинствата
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Коалиционният съвет се консолидира вчера около пакет с мерки за компенсиране на инфлацията. Те са насочени към увеличаване на пенсиите, горивата, ДДС върху някои стоки, както и отчисленията от данъци за родителите. Каки точно са мерките и ще успеят ли те да компенсират инфлацията. Това попитахме икономическият съветник на КТ „Подкрепа" Ваня Григорова.
Очакваният ефект на правителството с приетите мерки е да намали фрустрацията у гражданите и страховете от нарастващите цени. Безспорно, увеличението на пенсиите ще се отрази благотворно на пенсионерите.

Това означава включването на КОВИД добавката,

като инфлационна такава, но не отделно, а като част от пенсията, което е добре. Втората част е 10-процентното им увеличаване. Кабинетът казва, че ще стане чрез т. нар. швейцарско правило. Към момента обаче то оказва увеличение с 6, а не с 10 на сто. Тоест, ако бъде направено увеличение с 10%, то ще е по някакъв чрезвичаен механизъм и изчисления, но това вече няма да е швейцарското правило. В този смисъл, чудесно е, че се планират такива увеличения, но те не са стандартни. Беше анонсиран среден размер на увеличението 20%, а след това казаха над 21 на сто.

Този начин на презентиране на резултатите ще доведе

отново до неудовлетвореност в част от пенсионерите, защото както беше споменато в предходно заседание на НСТС, не се говори в средни размери. Всеки човек е различен и при всеки добавката ще бъде различна. Когато тя е по-малка от 21 на сто, много от хората ще бъдат недоволни. Предвиждат се 25 ст. отстъпки за горивата от 1 юли, но ние не знаем какви ще бъдат цените им към онзи момент. Увеличението и сега е вече толкова голямо, че вече надскача 25 стотинки. Така или иначе, това ще бъде някаква глътка въздух особено с оглед на това, че хората вече няма да са ограничени с до 50 л. зареждане на месец. Опасявам се обаче, че с този опит за профилиране на горива може част от ключовите горива да бъдат изключени.

Не е ясно дали газът на бензиностанцията ще е също

част от продуктите с намалена цена. Говори се за метан, но не и за този, който ползваме в газовите уредби на автомобилите си. Не малко хора са инвестирали в такива уредби, а те не са никак евтини. Дали няма да се окаже тяхното гориво „лукс". Ако то не е включено в намалението, определено ще има недоволство.

Предвиждат се 0% ДДС за хляба и отново 20% ДДС за виното и бирата, както и намаляване на 9% ДДС за парно и топла вода, за природния газ за крайните потребители и битовите нужди за срок от една година.

 

Намалението за парното и топлата вода задължително

 

ще се отрази върху цената, която плащаме, но нямаме никакви гаранции за това за хляба. Винаги, когато ние, от КТ „Подкрепа" сме говорили за намаляване на цените на стоките от първа необходимост и намаляване на ставката ДДС, сме съзнавали и подчертавали необходимостта от контрол върху цените, които се предлагат впоследствие от частните компании. Към момента в цената на хляба 50% са разходите за направата му, останалите са търговски надценки и ДДС. Министър Василев заяви, че кабинетът няма да иска приходи от ДДС, но в крайна сметка търговецът е този, който определя цената. Защо тогава се намалява ДДС? За да се направи поредният подарък на бизнеса ли?!

 

Данъчното облагане за деца се променя от 400 на 600 лв.

 

Това е много добре особено на фона на това, че до преди две години този размер беше 200 лева, т.е. на семейство с едно дете се връщаха 20 лева в рая на годината или се приспадаха при подаване на данъчната декларация. Така се компенсират голяма част от работещите родители, които нямат възможност да получават детски надбавки. Праговете за тях са такива, че работещ родител трябва да е доста беден, за да може да ги получава. Не мога да дам еднозначна оценка за това, доколко компенсационните мерки могат да покрият инфлацията.

 

Анонсираните от правителството мерки се различават

 

значително от тези в понеделник и във вторник, тоест ние няма да сме сигурни, какво точно се предлага и какъв точно ще бъде неговият ефект, докато мерките не бъдат специално разписани и объдени в НСТС. Има множество сиви зони, неизяснени моменти, за да сме сигурни какво се случва. Например, според един от представляващите в управляващата коалиция сумите необходими само за увеличение на пенсиите ще бъдат 1 млрд. 400 млн. лева. В същото време премиерът Кирил Петков и министър Асен Василев казват, че пакетът е на стойност малко над 2 млрд. лева. Това означава, че за всички останали мерки остават само едни 600 млн. лева. Ясно е, че при тази сума, те няма да се отразят значително върху домакинските бюджети. Аз мога да измисля и изредя поне пет мерки, които звучат много добре, но всъщност ефектът им ще бъде много близък до нула.

 

Няма как да кажем категорично дали предложеното от МС

 

ще има значим ефект или това ще бъде поредно завъртане на паричните потоци така, че те да не стигнат до комунитивните бюджети, защото още в понеделник беше анонсирана друга мярка за компенсация на бизнеса, за която се твърди, че ще струва 2 млрд. лева. В крайна сметка там се компенсират нарасналите цени на електричеството и на природния газ. Това по никакъв начин няма да се отрази на работещите в тези сфери освен, че част от тях фирмите ще бъдат предпазени от фалит, но само за два месеца. След това обаче се очаква приходи да дойдат, като тези средства се вземат от енергийните компании. До момента това се случваше само чрез вземане на средства от държавните компании.

 

Взимат се неочакваните печалби, от по-високите приходи

 

от ТЕЦ – 2, например и те отиват към бизнеса. В същото време „Мини Марица – Изток" не е част от компанията ТЕЦ-2, т.е. мините нямат възможност и приходи, с които да направят необходимите ремонти на оборудването, не могат да закупят базови резервни части, включително заплатите на заетите хора не се увеличават, макар и такова обещание да беше дадено преди повече от месец.

 

Разкъсването на цялата тази верига ни показва само една

 

много малка част от картината и ни се представя като стабилна, финансово обезпечена, но всъщност частта, която ние не виждаме ще рухне при задълбочаването на кризата. В резултат ще рухне и останалата красива част от картината. Чудесно е, че се мисли в посока антикризисни мерки, но не е добре да се залъгват хората, че с 600 млн. лева те ще усетят благотворното им въздействие в бюджетите на своите домакинства.


Oт днес минималната пенсия става 467 лв.

Oт днес минималната пенсия става 467 лв.

Парите на възрастните се увеличават с 10%, а към тях се включват и 60-те лв. КОВИД-добавка
Как се заявява помощ за отопление

Как се заявява помощ за отопление

Те ще са за периода ноември 2022 г. - март 2023 г., кандидатстването започва от утре, казват от Агенцията за социално подпомагане
Социалната пенсия за старост става 247 лв.

Социалната пенсия за старост става 247 лв.

Кабинетът призна Асоциация на хората с придобити увреждания за национално представителна за срок от четири години
Компенсации при забавяне на новите пенсии

Компенсации при забавяне на новите пенсии

НОИ ще направи всичко възможно да ги изплати навреме между 7 и 20 юли, казва Георги Гьоков
Работодателите недоволни от актуализацията на бюджета

Работодателите недоволни от актуализацията на бюджета

Заради безотговорно парламентарно гласуване от 1 юли фирмите ще плащат два пъти по-скъп ток, а това ще се отрази на всички цени, казват от АОБР

Минимална пенсия става 467 лв.

Минимална пенсия става 467 лв.

Maксималната се покачва на два етапа - до 2000 лв. от юли и до 3400 лв. от октомври, гласуваха окончателно депутатите
Синдикатите на протест и днес

Синдикатите на протест и днес

Те продължават да настояват за 15-20% ръст на доходите, докато бюджетната комисия гласува на второ четене актуализацията на парите на държавата
467 лв. минимална пенсия реши бюджетната комисия

467 лв. минимална пенсия реши бюджетната комисия

Максималната ще се променя два пъти до края на годината, 2000 лв. става от 1 юли, 3400 лв. ще е от 1 октомври
613.2 млн. лв. дадени за КОВИД добавки

613.2 млн. лв. дадени за КОВИД добавки

Средствата представляват допълнителните суми от 60 лв. към пенсиите, изразходвани са през първите пет месеца на годината
Няма да отстъпим от нашите искания

Няма да отстъпим от нашите искания

Хората се задъхват от работа, а заплатите не мърдат, в НЗОК има лекари, сфомирали се като специалисти във финансово осигурителната сфера с години, а взимат по 1300 лв., казва д-р Страшимир Генев
1 2 3 4 5 ... 66 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Юли 2022 Предишен Следващ