Само през 2021 г.

Банката за кърма в София помогнала на 60 бебета

19-05-2022 05:45
Днес на 19 май отбелязваме Световния ден на дарителството на майчино мляко под наслов „Солидарността е сила” Банката за кърма в София помогнала на 60 бебета
Clinica.bg

press@clinica.bg
Само през миналата година Банката за майчина кърма в София е помогнала на близо 60 бебета, а днес - 19 май, е Световният ден за дарителството на майчино мляко. Той ще бъде отбелязан от 14 часа в общинската „Банка за майчина кърма". Тази година инициативата ще се проведе под наслов „Солидарността е сила" и цели да отбележи благодарността към жените, дарили за здравето на новородени и недоносени бебета.
„Банка за майчина кърма" в София е единствена по рода си в България и една от малкото подобни структури на Балканския полуостров. За много от бебетата пастьоризираната донорска майчина кърма е единствената алтернатива за оцеляване и хранене поради спецификата на здравословното им състояние.

 

В последните 15 години

 

над 2 000 хиляди жени само в района на София са дарили доброволно над 90 хиляди литра майчино мляко, за да помогнат за оцеляването на малки недоносени бебета или бебета в риск. Само през миналата година "Банката" е помогнала на близо 60 бебета, предоставяйки така важното за здравето им майчино мляко.

 

Дарената кърма спасява живота

 

на преждевременно родени деца с ниско тегло, бебета с усложнения, които имат нужда от кърма, за да преодолеят кризисен период в израстването и формирането на добре функциониращи вътрешни органи. Дарителството на майчино мляко, в комбинация с компетентната медицинска грижа, има животоспасяващо значение за редица много тежки състояния, с които малките недоносени деца се сблъскват и могат успешно да преодолеят.

"Банка за майчина кърма" има важна социална роля като събира майчино мляко от донори – доброволци, изследва го за своя сметка, преработва го по най-високи хигиенни стандарти и го предоставя на нуждаещи се.

 

В нея се извършват и редица

 

помощни действия безвъзмездно като безплатни консултации за бъдещи родители, консултации в подкрепа на кърменето на новородени и насоки за храненето на майката и детето. "Банката" съществува от края на 80-те години на миналия век и за повече от 30 години е подкрепила хиляди жени в първите седмици след раждането на техните деца. Преработила е тонове дарено майчино мляко и има огромен принос в подкрепата на най-уязвимите в обществото – недоносените и/или болни новородени и техните майки.


Лекция за медицинското образование в САЩ

Лекция за медицинското образование в САЩ

Тя ще бъде изнесена от проф. Крикор Дикранян и ще се проведе в МУ-Варна на 5 юли
23 отбора на състезание по първа помощ

23 отбора на състезание по първа помощ

То се завръща след двегодишно прекъсване и ще се проведе в неделя, казват от БЧК
Нов случай на агресия в болница

Нов случай на агресия в болница

Няма да търпим медици да бъдат унижавани, подлагани на тормоз и атакувани, казаха от БЛС за инцидента в МБАЛ-Добрич
Телефонна линия за хора с редки болести

Телефонна линия за хора с редки болести

Тя вече е отворена, а на нея те ще получават информация за своята диагноза, права и възможности за лечение
Родители да помагат в яслите

Родители да помагат в яслите

С възможността там да работят и педагози, а не само сестри, има шанс да се преодолее кадровата криза, казва зам.-кмета Дончо Барбалов
Форум на студентите по медицина

Форум на студентите по медицина

Той ще се проведе в Шумен през септември, темата е ,,Потенциал на природните и синтетичните фактори в борбата с антибиотичната резистентност"
Майчин дом спешно търси кръв

Майчин дом спешно търси кръв

Необходима е рядка кръвна група АВ (+) за лечение на 28 годишна майка настанена в реанимацията на болницата
Спектакъл и изложба в Деня за борба с наркоманиите

Спектакъл и изложба в Деня за борба с наркоманиите

Той ще бъде отбелязан на 26 юни с богата програма в София
БЧК финализира програма за първа помощ

БЧК финализира програма за първа помощ

Тя беше насочена към децата от детски градини и ученици от първи до четвърти клас, ще завърши с демонстрации и игра на 26 юни
Осми конгрес по невросонология

Осми конгрес по невросонология

Toй ще се проведе в София между 21-23 октомври и се организира от Българската асоциация по невросонология и мозъчна хемодинамика
1 2 3 4 5 ... 313 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Юли 2022 Предишен Следващ