медицина

Да измерим кръвното си днес

17-05-2022 12:05
Хипертонията все по-често засяга младите хора, а 10 килограма могат да понижат с 5 мм кръвното, казват кардиолозитеДа измерим кръвното си днес
Clinica.bg

press@clinica.bg

На 17 май отбелязваме Световния ден за борба с хипертонията.Високото кръвно е един от най-големите здравни бичове, който може да увреди сърцето, бъбреците, очите, мозъка. Заради това всяка година медицинските специалисти призовават всеки човек да измери днес кръвното си налягане, както и да следи за него в бъдеще. Инициативата е на Международната асоциация по хипертония (ISH) и Световната лига по хипертония (WHL). Към нея тази година се присъединиха и кардиолозите от УМБАЛ-Пловдив и УМБАЛ „Св. Георги", които не пестят и съветите си към пациентите в лицето на д-р Василев Василев и проф. Федя Николов.

Кръвното в цифри


Нормално кръвно налягане е до 130 mmHg за систолно и под 85 mmHg за диастолно. Макар и по-високи, но все още в границите на нормалното, са и стойностите от 130-139 mmHg за систолно и 85-89 mmHg за диастолно. За първа степен на хипертония се считат цифри от 140- 159 mmHg за систолно и 90-99 mmHg за диастолно, а за втора степен хипертония - 160 mmHg за систолно и над100 mmHg за диастолно.


Разпространение на хипертонията


В България сърдечно-съдовите заболявания заемат първо място като причина за смърт и инвалидизация, заяви д-р Васил Василев от Втора кардиология в УМБАЛ-Пловдив. Хипертонията се появява с напредването на годините. За съжаление статистиката показва, че напоследък пада долната възрастова граница и има регистрирани все повече случаи на деца с високо кръвно. Тъй като първоначалните симптоми на хипертонията са съвсем леки, често заболяването се диагностицира в напреднал стадий, когато са нанесени тежки и трайни увреди на организма, добавя д-р Василев.


Отрази ли се пандемията


Определено. КОВИД засяга често сърцето и сърдечно-съдовата система, независимо от тежестта на протичане, категоричен е проф. Федя Николов от УМБАЛ "Св. Георги". Пациентите в условия на пандемия посещаваха по рядко личните лекари и здравните заведения. Освен това тревожността сред населението нарасна, което определено влоши контрола на хипертонията, добавя той.

Като рисков фактор


Повишеното артериално налягане е водещият рисков фактор, допринасящ за преждевременна смърт, който е отговорен за почти 10 милиона смъртни случая и над 200 милиона човеко-години живот в инвалидност. Въпреки напредъка в диагностиката и лечението през последните 30 години, човеко-годините в инвалидност, отдавани на хипертонията са нараснали с 40% от 1990 г. досега, казва д-р Василев. Високото кръвно е отговорно за част от смъртността и инвалидността (~70%), а най-голям брой свързани с него смъртни случаи годишно се дължат на исхемична болест на сърцето (4.9 млн.), хеморагичен инсулт (2.0 млн.) и исхемичен инсулт (1.5 млн.). Хипертонията нанася увреждане на очите, сърцето, мозъка, бъбреците, кръвоносните съдове. В зависимост от степента, в която го е направила се разделя на 3 стадия.

 

Причините за високото кръвно


Стресът, неправилното хранене и недостатъчното движение са основните фактори за повишаването на кръвното налягане. Затова само здравословният начин на живот може да предотврати или забави заболяването, а също и да намали сърдечно-съдовия риск. Промяната в начина на живот е първата линия на антихипертензивно лечение, казва д-р Василев.


Най-важното в лечението


Има нови методики за лечение на тежките форми – като, ренална денервация, барорецепторна стимулация, но те са инициирани за малка група от хора, споделя проф. Федя Николов от УМБАЛ „Св. Георги" и добавя, че хипертонията се лекува успешно, но терапията продължава цял живот. Лекарствата трябва да се да се приемат ежедневно, и при нормално артериално налягане и медиците не разчитат само на тях.

„Началната форма на хипертонията е едно предизвикателство и за лекар, и за пациент, защото лечението може да бъде повлияно от немедикаментозни средства. Ако един пациент свали теглото си с около 10 кг, може да понижи с 5 мм налягането на кръвното. Така че регулирането на теглото е важно", обяснява проф. Николов. Вторият момент е намаляването на солта, а третият е ежедневната физическа активност.

Нужни са поне 30 минути на ден бягане или някакъв еквивалент на усилия, казва проф. Николов. Четвъртият фактор за контрол на хипертонията е ограничаването на алкохола в нормални граници.


И в обобщение

За по-добро здраве и контрол на високото кръвно е нужно да:

- Ограничите приема на готварска сол и избягвайте или ограничете консумацията на храни с високо съдържание като соев сос, бързи и преработени храни, хляб и зърнени храни с високо съдържание на сол.

- Минете на здравословна диета - богата на пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, полиненаситени мазнини и млечни продукти. Намалете консумациятана храни с високо съдържание на захар и наситени мазнини.

- Внимавате с напитките - умерено консумирайте кафе, зелен и черен чай. Други напитки, които могат да бъдат полезни, включват чай от каркаде (хибискус), сок от нар, сок от цвекло и какао.

- Намалите алкохола - препоръчителната дневна доза за консумация на алкохол е 2 стандартни напитки за мъже и 1,5 за жени (10 g алкохол/стандартна напитка).

- Отслабнете, спрете цигарите и редуцирате стреса. Според медиците, ако хората се придържат към тези съвети, имат реален шанс да избегнат изцяло или да отложат във времето появата на артериална хипертония.


Наложителен е скрининг за белодробния рак

Наложителен е скрининг за белодробния рак

Това е най-агресивният карцином, у нас се открива в късен стадий, тютюнопушенето е основен рисков фактор, казва доц. Николай Янев
Най-добрата диета е да не се стига до нея

Най-добрата диета е да не се стига до нея

Много от модните режими на хранене са нездравословни, Коледният пост също е вид ограничение, но в рамките на 40 дни не би навредил на здрави хора, казва д-р Станимира Станчева – Василева
Над 180 на конференция за очните тумори

Над 180 на конференция за очните тумори

Офталмолози от България и Северна Македония участваха в нея, световно известни специалисти от Израел и Швейцария изнесоха лекции
ХОББ прилича на сезонните инфекции

ХОББ прилича на сезонните инфекции

В България липсват прецизни данни за заболеваемостта, практиката показва случаи както на хипо-, така и на хипердиагностика, казва д-р Васил Шишков
Поставиха четири байпаса през ребрата

Поставиха четири байпаса през ребрата

Минимално инвазивната интервенция е извършена за първи път у нас от кардиохирурзите на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център
Здравната каса ще плаща новите пейсмейкъри

Здравната каса ще плаща новите пейсмейкъри

Устройството е 20 хил. лв., за начало ще се реимбурсират 10 на година, но реално необходимостта е за около 50-60 човека, казва доц. Васил Велчев

Затлъстяването е основен рисков фактор за диабет

Затлъстяването е основен рисков фактор за диабет

България трябва да създаде национална платформа за профилактика на това заболяване, казва д-р Пенка Митева

Нужна е скринингова програма за диабет

Нужна е скринингова програма за диабет

Тя би била от огромно значение за ранната диагноза, профилактиката и лечението, въпрос е на политическо желание и възможности, казва доц. Вера Карамфилова
Имплантираха пейсмейкър през бедрото

Имплантираха пейсмейкър през бедрото

Интервенцията е направена за първи път в България от доц. Васил Велчев и д-р Николай Бонев от УМБАЛ "Св. Анна" в София
Пациентката ни с присадена матка се готви за инвитро

Пациентката ни с присадена матка се готви за инвитро

В България има отлични хирурзи, подготвени не по-зле от тези в Европа, възможно е и те да направят подобно присаждане, казва д-р Петър Димитров
1 2 3 4 5 ... 57 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Трябва ли да има нов здравен министър?

Декември 2023 Предишен Следващ