медицина

Да измерим кръвното си днес

17-05-2022 12:05
Хипертонията все по-често засяга младите хора, а 10 килограма могат да понижат с 5 мм кръвното, казват кардиолозитеДа измерим кръвното си днес
Clinica.bg

press@clinica.bg

На 17 май отбелязваме Световния ден за борба с хипертонията.Високото кръвно е един от най-големите здравни бичове, който може да увреди сърцето, бъбреците, очите, мозъка. Заради това всяка година медицинските специалисти призовават всеки човек да измери днес кръвното си налягане, както и да следи за него в бъдеще. Инициативата е на Международната асоциация по хипертония (ISH) и Световната лига по хипертония (WHL). Към нея тази година се присъединиха и кардиолозите от УМБАЛ-Пловдив и УМБАЛ „Св. Георги", които не пестят и съветите си към пациентите в лицето на д-р Василев Василев и проф. Федя Николов.

Кръвното в цифри


Нормално кръвно налягане е до 130 mmHg за систолно и под 85 mmHg за диастолно. Макар и по-високи, но все още в границите на нормалното, са и стойностите от 130-139 mmHg за систолно и 85-89 mmHg за диастолно. За първа степен на хипертония се считат цифри от 140- 159 mmHg за систолно и 90-99 mmHg за диастолно, а за втора степен хипертония - 160 mmHg за систолно и над100 mmHg за диастолно.


Разпространение на хипертонията


В България сърдечно-съдовите заболявания заемат първо място като причина за смърт и инвалидизация, заяви д-р Васил Василев от Втора кардиология в УМБАЛ-Пловдив. Хипертонията се появява с напредването на годините. За съжаление статистиката показва, че напоследък пада долната възрастова граница и има регистрирани все повече случаи на деца с високо кръвно. Тъй като първоначалните симптоми на хипертонията са съвсем леки, често заболяването се диагностицира в напреднал стадий, когато са нанесени тежки и трайни увреди на организма, добавя д-р Василев.


Отрази ли се пандемията


Определено. КОВИД засяга често сърцето и сърдечно-съдовата система, независимо от тежестта на протичане, категоричен е проф. Федя Николов от УМБАЛ "Св. Георги". Пациентите в условия на пандемия посещаваха по рядко личните лекари и здравните заведения. Освен това тревожността сред населението нарасна, което определено влоши контрола на хипертонията, добавя той.

Като рисков фактор


Повишеното артериално налягане е водещият рисков фактор, допринасящ за преждевременна смърт, който е отговорен за почти 10 милиона смъртни случая и над 200 милиона човеко-години живот в инвалидност. Въпреки напредъка в диагностиката и лечението през последните 30 години, човеко-годините в инвалидност, отдавани на хипертонията са нараснали с 40% от 1990 г. досега, казва д-р Василев. Високото кръвно е отговорно за част от смъртността и инвалидността (~70%), а най-голям брой свързани с него смъртни случаи годишно се дължат на исхемична болест на сърцето (4.9 млн.), хеморагичен инсулт (2.0 млн.) и исхемичен инсулт (1.5 млн.). Хипертонията нанася увреждане на очите, сърцето, мозъка, бъбреците, кръвоносните съдове. В зависимост от степента, в която го е направила се разделя на 3 стадия.

 

Причините за високото кръвно


Стресът, неправилното хранене и недостатъчното движение са основните фактори за повишаването на кръвното налягане. Затова само здравословният начин на живот може да предотврати или забави заболяването, а също и да намали сърдечно-съдовия риск. Промяната в начина на живот е първата линия на антихипертензивно лечение, казва д-р Василев.


Най-важното в лечението


Има нови методики за лечение на тежките форми – като, ренална денервация, барорецепторна стимулация, но те са инициирани за малка група от хора, споделя проф. Федя Николов от УМБАЛ „Св. Георги" и добавя, че хипертонията се лекува успешно, но терапията продължава цял живот. Лекарствата трябва да се да се приемат ежедневно, и при нормално артериално налягане и медиците не разчитат само на тях.

„Началната форма на хипертонията е едно предизвикателство и за лекар, и за пациент, защото лечението може да бъде повлияно от немедикаментозни средства. Ако един пациент свали теглото си с около 10 кг, може да понижи с 5 мм налягането на кръвното. Така че регулирането на теглото е важно", обяснява проф. Николов. Вторият момент е намаляването на солта, а третият е ежедневната физическа активност.

Нужни са поне 30 минути на ден бягане или някакъв еквивалент на усилия, казва проф. Николов. Четвъртият фактор за контрол на хипертонията е ограничаването на алкохола в нормални граници.


И в обобщение

За по-добро здраве и контрол на високото кръвно е нужно да:

- Ограничите приема на готварска сол и избягвайте или ограничете консумацията на храни с високо съдържание като соев сос, бързи и преработени храни, хляб и зърнени храни с високо съдържание на сол.

- Минете на здравословна диета - богата на пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, полиненаситени мазнини и млечни продукти. Намалете консумациятана храни с високо съдържание на захар и наситени мазнини.

- Внимавате с напитките - умерено консумирайте кафе, зелен и черен чай. Други напитки, които могат да бъдат полезни, включват чай от каркаде (хибискус), сок от нар, сок от цвекло и какао.

- Намалите алкохола - препоръчителната дневна доза за консумация на алкохол е 2 стандартни напитки за мъже и 1,5 за жени (10 g алкохол/стандартна напитка).

- Отслабнете, спрете цигарите и редуцирате стреса. Според медиците, ако хората се придържат към тези съвети, имат реален шанс да избегнат изцяло или да отложат във времето появата на артериална хипертония.


Уникална операция на недоносено бебе

Уникална операция на недоносено бебе

Лекари от НКБ са сложили стент на преждевременно родено дете 32 гестационна седмица, засега то се възстановява, но му предстоят още операции
Сваляш очилата с мултифокални лещи

Сваляш очилата с мултифокални лещи

Почивайте по 10-15 минути, след престой от час и половина пред компютъра, казва д-р Алек Топов
Интересът към пулмоналната хипертония стихва

Интересът към пулмоналната хипертония стихва

В една от най-големите ни болници по време на най-тежките пандемични вълни нямаше скенер и не знаем какво е отражението на КОВИД върху пациентите с тази диагноза, казва д-р Любомир Димитров
Не подценявайте гръдната болка и сърцебиенето

Не подценявайте гръдната болка и сърцебиенето

При възрастните хора ниското кръвно може да е по- опасно от леко завишеното, казва д-р Кирил Джоманов

Оперират иновативно три редки заболявания

Оперират иновативно три редки заболявания

С малко познат подход в ИСУЛ лекуват фамилна аденоматозна полипоза, болетта на Крон и улцирозен колит
Мутации в GLA гена причиняват болест на Фабри

Мутации в GLA гена причиняват болест на Фабри

Бащите могат да го предадат със сигурност на своите дъщери, докато при майките вероятността това да се случи е 50%, независимо от пола на детето, казва проф. Емил Паскалев

Ръст на генетичните изследвания за тромбофилия

Ръст на генетичните изследвания за тромбофилия

Необходима е съвременна скринингова програма при новородените, специалистите от Майчин дом консултират безплатно, казва проф. Алексей Савов
Алергия към глутен няма

Алергия към глутен няма

Хубаво е децата да се хранят не просто еко- или био-, а правилно, казва д-р Нина Шишенкова

Бъбрекът не крещи, когато е болен

Бъбрекът не крещи, когато е болен

Две изследвания – за обикновена урина и на креатинина, са минимумът, който можем да направим за тях, казва проф. Боряна Делийска

Генетичният ни скрининг е беден

Генетичният ни скрининг е беден

В Германия в него влизат 16 диагнози, у нас трябва да се обнови и списъка с редки болести, за включване в него чакат още 130, а това пречи на лечението, казва д-р Антоанета Тончева
1 2 3 4 5 ... 49 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Юли 2022 Предишен Следващ