Отличници сме по газирано без добавена захар

Също така е постигнато и
изискването на ЕС за намаление на добавената захар с 15%. Следващите доброволни ангажименти на безалкохолната индустрия на ниво ЕС включват още 10% средно намаление на добавените захари, както и нов ангажимент по отношение на отговорния маркетинг без реклама и предлагане по медийните канали, включително дигитална среда и социални медии, на деца до 13 г. (увеличаване на възрастовата граница с 1 година спрямо предходния ангажимент) и намален праг на аудиторията до 30%.
„В Научно-експертния съвет
по храните извършихме много работа, като разработихме и повече от 30 утвърдени стандарта с намалени сол, захар или мазнини, съвместно с асоциациите на производители на храни и напитки. Последната ни дейност преди COVID-19 беше уточняването и разработването на национални гранични стойности за сол, мазнини, наситени мастни киселини и захари, в приоритетни за страната групи храни", каза проф. Веселка Дулева, началник на отдел „Храни и хранене" в НЦОЗА и Национален консултант по хранене и диететика към МЗ. По думите й тези гранични стойности са плод на много дълги консултации, публикувани са на сайта на МЗ и са доброволни за прилагане от страна на индустрията. „Това е базата за сравнение, според която всички производители могат да видят в каква посока да разработват новите си продукти.
Все още нямаме нова заповед,
но много се надявам Съветът да продължи своята работа, тъй като е изключително важен и мисля, че в бъдеще именно работата по мониторинга на този процес трябва да бъде приоритет за Министерство на здравеопазването.", добави тя.
Ключов фактор за проследяване на изпълнението на ангажиментите е въвеждането на единна и стандартизирана система за мониторинг, която да обхваща всички сектори от хранително-вкусовата промишленост. В момента на Европейско ниво се работи по създаване на методология за мониториране. В съвместните действия, от които част са и НЦОЗА и МЗ, е разработен отдел за мониторинг, който е апробиран в две държави-членки, като България е предвидена за догодина.
Темата за намаляване на захарта
е важна и за производителите, категорична бе Жана Величкова, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България. „За постигане на устойчиво намаляване на консумацията на добавена захар чрез безалкохолните напитки, нашите усилия са насочени не само към формулите и категориите, които развиваме, но и към изпълнението на комплекс от мерки и доброволни ангажименти – включително прозрачно и ефективно информиране на потребителите чрез ясно хранително етикетиране, насърчаване приема на по-малки порции напитки чрез предлагане на по-малки опаковки, отговорен маркетинг и регулярен и независим мониторинг.", каза тя.

Засилени проверки на яйца и агнешко

Изтеглят от пазара шоколадови яйца

Постите с мярка са полезни

Много хора увеличиха килограмите си в пандемията

Намалили с 15% захарта в газираните напитки

Чудодейно отслабване няма, внимавайте

Захар vs подсладители при вталяването

Унищожават 9.9 тона пилешко със салмонела

Затлъстяването се подценява като проблем
