Постижение

Отличници сме по газирано без добавена захар

13-05-2022 16:06
Делът на тези напитки на пазара е 65.6% и е два пъти по-висок спрямо средното ниво за Европа Отличници сме по газирано без добавена захар
Clinica.bg

press@clinica.bg
България е сред водещите пазари по дял на газирани напитки без добавена захар – 65.6%, с два пъти по-високо ниво на изпълнение спрямо средния дял в Европа. Това стана ясно по време на шестата национална среща, организирана от МЗ и Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА), с академични среди и браншови организации. По време на нея бе отчетен напредъкът по отношение реформулирането на храните с цел намаляване количеството на добавените захари.
В резултат на дългогодишните усилия на сектора, България е сред водещите пазари по дял на газирани напитки без добавена захар – 65.6%, с два пъти по-високо ниво на изпълнение спрямо средния дял в Европа. У нас, само 1 от всеки 5 напитки, които безалкохолната индустрия предлага, съдържа добавени захари, удвоявайки постижението спрямо това по време на първата среща по реформулиране.

Също така е постигнато и

изискването на ЕС за намаление на добавената захар с 15%. Следващите доброволни ангажименти на безалкохолната индустрия на ниво ЕС включват още 10% средно намаление на добавените захари, както и нов ангажимент по отношение на отговорния маркетинг без реклама и предлагане по медийните канали, включително дигитална среда и социални медии, на деца до 13 г. (увеличаване на възрастовата граница с 1 година спрямо предходния ангажимент) и намален праг на аудиторията до 30%.

 

„В Научно-експертния съвет

 

по храните извършихме много работа, като разработихме и повече от 30 утвърдени стандарта с намалени сол, захар или мазнини, съвместно с асоциациите на производители на храни и напитки. Последната ни дейност преди COVID-19 беше уточняването и разработването на национални гранични стойности за сол, мазнини, наситени мастни киселини и захари, в приоритетни за страната групи храни", каза проф. Веселка Дулева, началник на отдел „Храни и хранене" в НЦОЗА и Национален консултант по хранене и диететика към МЗ. По думите й тези гранични стойности са плод на много дълги консултации, публикувани са на сайта на МЗ и са доброволни за прилагане от страна на индустрията. „Това е базата за сравнение, според която всички производители могат да видят в каква посока да разработват новите си продукти.

 

Все още нямаме нова заповед,

 

но много се надявам Съветът да продължи своята работа, тъй като е изключително важен и мисля, че в бъдеще именно работата по мониторинга на този процес трябва да бъде приоритет за Министерство на здравеопазването.", добави тя.

Ключов фактор за проследяване на изпълнението на ангажиментите е въвеждането на единна и стандартизирана система за мониторинг, която да обхваща всички сектори от хранително-вкусовата промишленост. В момента на Европейско ниво се работи по създаване на методология за мониториране. В съвместните действия, от които част са и НЦОЗА и МЗ, е разработен отдел за мониторинг, който е апробиран в две държави-членки, като България е предвидена за догодина.

 

Темата за намаляване на захарта

 

е важна и за производителите, категорична бе Жана Величкова, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България. „За постигане на устойчиво намаляване на консумацията на добавена захар чрез безалкохолните напитки, нашите усилия са насочени не само към формулите и категориите, които развиваме, но и към изпълнението на комплекс от мерки и доброволни ангажименти – включително прозрачно и ефективно информиране на потребителите чрез ясно хранително етикетиране, насърчаване приема на по-малки порции напитки чрез предлагане на по-малки опаковки, отговорен маркетинг и регулярен и независим мониторинг.", каза тя.


Засилени проверки на яйца и агнешко

Засилени проверки на яйца и агнешко

Те ще се извършват от Българската агенция по безопасност на храните, а поводът са предстоящите празници - Великден и Гергьовден
Изтеглят от пазара шоколадови яйца

Изтеглят от пазара шоколадови яйца

Причината е, че е възможно замърсяване със салмонeла, ЕCDC e започнала проверка
Постите с мярка са полезни

Постите с мярка са полезни

Момичетата могат да ги започнат на 16, момчетата на 20 години, бременните да не се подлагат на тях, казва проф. Донка Байкова
Много хора увеличиха килограмите си в пандемията

Много хора увеличиха килограмите си в пандемията

Психиката влияе много върху яденето, има емоционални състояния, които водят до повишен прием на храна и така се отключва затлъстяването, казва доц. Теодора Ханджиева-Дърленска
Намалили с 15% захарта в газираните напитки

Намалили с 15% захарта в газираните напитки

Като резултат потребителите в България са изпили 8.8 милиона по-малко калории през 2020 г., казват от асоциацията на производителите им
Чудодейно отслабване няма, внимавайте

Чудодейно отслабване няма, внимавайте

Подвеждащите реклами са много опасни, 30 годишна жена стана инвалид, заради чайовете, които е пила, казва проф. Донка Байкова
Захар vs подсладители при вталяването

Захар vs подсладители при вталяването

По-добре да заложим на традиционния продукт и на меда, заместителите водят до повишаване на апетита, казва проф. Донка Байкова
Унищожават 9.9 тона пилешко със салмонела

Унищожават 9.9 тона пилешко със салмонела

Месото е с произход от Полша и не е допуснато за търговия на пазара у нас, казват от БАБХ
Затлъстяването се подценява като проблем

Затлъстяването се подценява като проблем

Американизираната храна с ултраобработени продукти водят до тежка форма на заболяването при деца, казва доц. Теодора Дърленска
Как да постим по време на КОВИД

Как да постим по време на КОВИД

Набавяме си белтък от рибата и боба, а калций от сусама, в пандемията трябва да подходим с повече внимание към този период, казва проф. Донка Байкова
1 2 3 4 5 ... 8 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Май 2022 Предишен Следващ